Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier nyerte a 2016-os rally világbajnokság nyitófutamát, a Monte-Carlo Rallye-t. A Volkswagen francia világbajnoka zsinórban harmadik alkalommal állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a hercegségben.

Csütörtökön két esti szakasz szerepelt a verseny programjában. Sebastien Ogier autózta a legjobb időt az első gyorsaságin.  A Volkswagenes pilóta 4.1 másodperccel előzte meg Kris Meeke-t és 9.4-gyel volt jobb csapattársánál, Andreas Mikkelsennél. A második szakaszt Meeke nyerte a PH-Sport Citroen DS3 WRC-jével. Az ír pilóta az összetettben is az élre ugrott és 7 másodperces előnnyel várta a pénteki folytatást.

160122 monte n2

Pénteken hat gyorsasági várt a mezőnyre. Sebastien Ogier és Kris Meeke hatalmas csatát vívott a vezető helyért; előbbi versenyző négy, míg utóbbi két részsikert ért el.
A jeges körülmények több pilótát is megtréfáltak. A lengyel Robert Kubica a nap első gyorsaságiján lassú tempóban lecsúszott az útról és eltalált egy fát. Az M-Sport francia újonca, Eric Camilli a délutáni körben ugyanúgy járt, mint lengyel márkatársa. Mindkét pilóta autója annyira megsérült, hogy nem tudták folytatni a küzdelmet. Lorenzo Bertelli versenye is ezen a napon ért véget, miután összetörte a Fiesta RS WRC-jének az elejét. A Hyundai i20 WRC-vel szereplő Hayden Paddon szintén hibázott és eltalált egy fát. A Hyundai bal hátsó felfüggesztése megsérült a balesetben, ami miatt Paddon is kiszállt a versenyből.

Szombaton öt gyorsaságival folytatódott a 84. Monte-Carlo Rallye. Az 51 kilométeres Lardier et Valenca – Faye közötti távon Ogier autózott végig a leggyorsabban. A francia előnye az összetettben már több mint 20 másodperc volt Kris Meeke-kel szemben. A folytatásban Andreas Mikkelsen és Kris Meeke egy-egy részsikert könyvelhetett el, míg Thierry Neuville két alkalommal bizonyult a leggyorsabbnak.
Jari-Matti Latvala a képzeletbeli dobogó harmadik helyén autózott, amikor a 11. szakaszon lecsúszott az árokba, és amikor megpróbált visszakeveredni az útra, elütött egy nézőt. A finn pilóta megbüntették az incidens után, mivel nem állt meg. Latvala és navigátora 5000 Eurós pénzbüntetést, valamint egy egyversenyes felfüggesztést kaptak az idei szezonra.
Kris Meeke futama is ezen a napon fejeződött be. Az ír pilóta DS3 WRC-jének a kartervédője leszakadt és a sebességváltója is megrongálódott, amikor levágott egy kanyart, ahol néhány kő került a Citroen elé. Meeke-nek legnagyobb riválisa, Ogier próbált meg segíteni az összekötő szakaszon a DS3 javításában.
Meeke kiesésével Andreas Mikkelsen örökölte meg az ezüstérmet jelentő helyet. Ogier és Mikkelsen között két perc volt a különbség. Az összetett harmadik helyén Neuville tanyázott az új i20 WRC-vel.

160122 monte n3

Vasárnap három szakaszt kellett abszolválniuk a versenyzőknek. Ogier két gyorsaságin bizonyult a leggyorsabbnak, köztük a Power Stagen is. Andreas Mikkelsen egy részsikert könyvelhetett el a zárónapon. Ogier végül hatalmas előnnyel megnyerte a Montét csapattársa, Andreas Mikkelsen előtt. A dobogó harmadik fokára Thierry Neuville állhatott fel.

„Ez fantasztikus, mivel ez a rally a legfontosabb számomra. Hihetetlen, hogy negyedik alkalommal sikerült itt nyerni. Nagyon boldog vagyok. Köszönöm a csapatomnak, akik remek munkát végeztek.” –nyilatkozta a futamgyőztes, Sebastien Ogier.


A WRC 2-ben Elfyn Evans diadalmaskodott a Ford Fiesta R5-tel. A walesi pilóta az abszolút értékelésben a nyolcadik pozícióban zárta a futamot. A WRC 3-ban Ole Christian Veiby nyert a Citroen DS3 R3T Max-szal.

A 84. Monte Carlo Rallye végeredménye:

1. S.Ogier – J.ingrassia (VW Polo R WRC)   3:49:53.1
2. A.Mikkelsen – A.Jaeger (VW Polo R WRC)   +1:54.5
3. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i2 WRC)   +3:17.9
4. M.Ostberg – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC)   +4:47.7
5. S.Lefebvre – G.Morean (Citroen DS3 WRC)   +7:35.6
6. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +10:35.5
7. O.Tänak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC)   +11:39.9
8. E.Evans – C.Parry (Ford Fiesta R5)   +18:30.8
9. E.Lappi – J.Ferm (Skoda Fabia R5)   +20:41.0
10. A.Kremer – P.Winklhofer (Skoda Fabia R5)   +20:43.9

A bajnokság február 11-14. között Svédországban folytatódik.


További híreink a rally világából