Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Citroen a napokban jelentette be, hogy jövőre nem vesznek részt gyári csapatként a rally világbajnokságban, és a WTCC-ben is csak két C-Elysée-vel fognak szerepelni a jelenlegi négy helyett.

A Versailles-i alakulat 1998-ban debütált a rally világbajnokságban. Összesen 94 futamgyőzelmet ünnepelhettek, nyolc konstruktőri és kilenc egyéni világbajnoki címet szereztek. Jövőre ugyan nem láthatunk majd gyári Citroent a sorozatban, azonban két év múlva egy teljesen új World Rally Carral térnek vissza a gyorsasági szakaszokra.

A Citroen a kilencvenes években, a tereprallyban is sikert sikerre halmozott. A Citroen ZX-ek, 1993 és 1997 között uralták a tereprally világkupát. A Pierre Lartigue – Michel Périn párosnak négy alkalommal, az Ari Vatanen – Fred Gallagher kettősnek pedig egyszer sikerült megnyernie a sorozatot. Vatanen 1991-ben a Dakaron is diadalmaskodni tudott, míg Lartigue 1994 és ’96 között volt a maratoni verseny leggyorsabb pilótája.

151123 citroen n2

1998-ban a Citroen a tereprallys projektje után belekóstolt a rally világbajnokságba. Philippe Bugalski három futamon állt rajhoz a Xsara Kit Carral. A debütáló versenyükön, a Katalán Rallyn, az ötödik helyen teljesítették a távot.

1999-ben Bugalski Spanyolországban és  Korzikán is több WRC-t megelőzve elsőként ért célba. A Korzika Rallyn ráadásul kettős Citroen-siker született, mivel Bugalski mögött Jesús Puras lett az ezüstérmes. A dobogó legalsó fokára Carlos Sainz állhatott fel a Toyota Corolla WRC-vel. A „Matador” több mint 1 perccel maradt el a futamgyőztes franciától.

151123 citroen n3

Sebastien Loeb 2001-ben megnyerte az első junior világbajnoki címet a Saxo VTS S1600-zal. Ebben az évben mutatkozott be a csapat World Rally Carja is, a Xsara WRC T4, amellyel Jesús Puras Korzikán megszerezte az aranyérmet. Az Olasz Rallyn Sebastien Loeb is lehetőséget kapott, hogy megmutassa mire is képes egy WRC volánja mögött. A junior világbajnok csupán 11 másodperccel maradt el Gilles Panizzitól, és a dobogó második fokára állhatott fel pályafutása első WRC-s versenyén.

151123 citroen n4

2002-ben Sebastien Loeb, Daniel Elenával az oldalán megnyerte a szezonnyitó Monte-Carlo Rallyt a Xsara WRC-vel, de egy tiltott kerékcsere miatt 2 perces időbüntetést kapott, így végül Tommi Mäkinen mögött a második helyen zárta a versenyt. Az augusztusi Német Rallyn azonban már semmi nem akadályozta meg Loeböt, hogy a dobogó legmagasabb fokáról locsolja a pezsgőt. Loeb a következő években még nyolc alkalommal tudott diadalmaskodni a Trier környéki pályákon.

151123 citroen n5

2003-ban a Citroen teljes szezont ment a rally világbajnokságban. Sebastien Loeb olyan csapattársakat kapott, mint az 1995-ös világbajnok, Colin McRae, valamint a kétszeres vb első, Carlos Sainz. A szezon aszfaltos futamain Philippe Bugalski is autóba ülhetett. A szezonnyitó Monte-Carlo Rallyn hármas Citroen-siker született, Loeb, McRae és Sainz jóvoltából. Loeb még két futamgyőzelmet szerzett, Sainz pedig Törökországban lett az első. A csapat megnyerte a konstruktőri bajnoki címet, az egyéni értékelésben pedig Loeb a második, Sainz pedig a harmadik lett.

151123 citroen n6

2004-ben Loeb hat futamgyőzelmet könyvelhetett el, az év végén pedig az első világbajnoki címét is megünnepelhette. A Citroen 2003 után 2004-ben is a legsikeresebb csapat lett. Carlos Sainz utolsó teljes szezonját teljesítette a sorozatban, és a negyedik helyen zárta a bajnokságot.

151123 citroen n7

2005-ben Loeb csapattársa a belga Francois Duval lett. Loeb tíz futamelsőséggel megvédte a bajnoki címét, csapata pedig ismét első helyen zárta a konstruktőri értékelést.

2006-ban a Citroen WRT egy év szünetet tartott, hogy az új C4 WRC fejlesztésére tudjanak koncentrálni. Loeb, Xavi Pons és Dani Sordo a Kronos Racing színeiben versenyeztek. Az akkor háromszoros világbajnok, Sebastien Loeb kénytelen volt kihagyni a szezon utolsó négy futamát, miután mountain bike balesetben eltörte a kezét. Marcus Grönholm számára megvolt a lehetőség, hogy elhódítsa Loeb elől a trófeát, végül a finn pilóta egyetlen ponttal lecsúszott a bajnoki címről.

151123 citroen n8

2007-ben bemutatkozott a C4 WRC, amellyel Loeb ismét világbajnok lett. A csapat másik pilótája, Dani Sordo a bajnokság negyedik helyén zárta az évet.


2008-ban és 2009-ben Loeb ismét megnyerte a világbajnokságot, míg spanyol csapattársa mindkét évben a harmadik lett a tabellán.

151123 citroen n10

A 2010-es szezonban Loeb a hetedik világbajnoki címét is bezsebelte. A francia pilóta Mexikóban, Jordániában, Törökországban és Bulgáriában is diadalmaskodott, míg a Citroen Junior Team színeiben versenyző Sebastien Ogier a Portugál Rallyn tudott nyerni.

2011-ben új autóval, a DS3 WRC-vel vágott neki a francia alakulat a bajnokságnak. Sebastien Ogier bekerült a gyári csapatba. Loeb öt győzelemmel megszerezte a nyolcadik vb címét, míg Ogier harmadikként zárta a bajnokságot.

151123 citroen n11

2012-ben Ogier távozott a csapattól, helyére a finn Mikko Hirvonen került. Sebastien Loeb az utolsó teljes szezonjában megszerezte a kilencedik világbajnoki trófeáját.

Sebastien Loeb 2013-ban csak négy világbajnoki futamon állt rajthoz. Monte-Carlóban és Argentínában elsőként ért célba, Svédországban a második lett, míg a hazai búcsúfutamán tetőre rakta a DS3 WRC-t.

151123 citroen n12

2014-ben és 2015-ben Kris Meeke és Mads Ostberg versenyeztek a csapat autóival. Loeb az idei Montén visszaült a DS3 WRC-be, de csak a nyolcadik lett, miután kiütötte az autójának a bal hátsó felfüggesztését. Egy év nyeretlen szezon után, a 2015-ös Argentin Rallyn Meeke elsőként ért célba, míg Ostberg a második pozícióban zárta a dél-amerikai futamot.

151123 citroen n13

A francia alakulat a WRC mellett a túraautó világbajnokságban is meghatározó szerepet tölt be. A Citroen 2014-ben csatlakozott a sorozathoz, és akkor José María López, Yvan Muller és Sebastien Loeb terelgették a csapat C-Elysée-it. Idén a kínai Ma Qing Hua is kapott egy autót, így már négy gyári C-Elysée szerepel a bajnokságban. A Citroen mindkét szezonban az egyéni és a konstruktőri értékelésben is legyőzhetetlennek bizonyult. 2016-ban a két világbajnok, López és Muller harcol majd a sikerekért.


További híreink a rally világából