Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Jari-Matti Latvala nyerte a 2015-ös rally világbajnokság nyolcadik futamát, a 65. Neste Oil Rally Finlandot. Latvala mögött Sebastien Ogier és Mads Osterg ért célba.

Csütörtökön egy 2.27 kilométeres szuperspeciállal indult a verseny, amelyet Ogier abszolvált a leggyorsabban a Volkswagen Polo R WRC-vel. Kris Meeke 0,6 másodperccel maradt el a francia világbajnoktól. A szakaszt Andreas Mikkelsen teljesítette harmadikként, megelőzve Robert Kubicát és Jari-Matti Latvalát.

150802 finnrally n2

Pénteken kilenc szakaszt kellett teljesítenie a mezőnynek, mindezt köztes szerviz nélkül. A Volkswagenesek egy szakasz kivételével mindegyiket megnyerték. Ogier és Latvala négy-négy részsikert könyvelhetett el, míg Kris Meeke egy alkalommal tudott első időt autózni a Citroen DS3 WRC-vel. Andreas Mikkelsen az ötödik, Himos-i gyorsasági szakaszon hatalmasat esett és a verseny feladására kényszerült. Mikkelsen mellett Hayden Paddon is idő előtt adta fel a futamot. Az új-zélandi pilóta a hatodik, Pihlajakoski pályán perecelt a Hyundai i20 WRC-vel.
A nap végén Latvala 2,6 másodperccel állt az élen az összetettben Ogier előtt. Kris Meeke a harmadik helyen tanyázott a DS3 WRC-vel. A brit pilóta 24 másodperccel maradt el a éllovas Volkswagenestől.

150802 finnrally n3

Szombaton nyolc szakasz szerepelt a Finn Rally programjában. A délelőtt Ogier és Latvala csatájáról szólt. A nap első gyorsaságiját Latvala nyerte és ezzel tovább tudta növelni az előnyét az összetettben. A következő két távot Ogier húzta be, és 4 másodpercet faragott a hátrányából. A tizenhármas gyorsaságin csupán 0,1 másodperc választotta el a két versenyzőt. A délelőtt utolsó pályáján Latvala autózott végig a leggyorsabban a Polo R WRC-vel.
Délután tovább folytatódott a két Volkswagenes csatája. Ogier egy, Latvala három alkalommal bizonyult a leggyorsabbnak. Dani Sordo a 14 kilométeres Mökkiperä-i szakaszon becsúszott az árokba, ahol rengeteg időt veszített, de sikerült visszatérnie a versenybe. Kris Meeke már nem volt annyira szerencsés, mint spanyol riválisa. A Citroenes eltalált egy fát, ami megrongálta a DS3 első futóművét. Robert Kubica is búcsúzott a Finn Rallytól, miután tetőre rakta a Ford Fiesta RS WRC-jét.
A nap végére Latvala előnye 13 másodpercre hízott Ogierrel szemben. Meeke kiesésének köszönhetően Mads Otberg örökölte meg a harmadik helyet. A norvég lemaradása közel másfél perc volt Latvalához képest.

150802 finnrally n4

Vasárnap a 14 kilométeres Myhinpää-i távot kétszer kellett teljesítenie a mezőnynek. Az első körben Latvala 0,9 másodperccel volt gyorsabb Ogiernél. A finn már több mint 14 másodperccel vezette ekkor a futamot. A második körben, ami egyben a Power Stage is volt, Ogier 0,4 másodperccel előzte meg finn csapattársát. A harmadik leggyorsabb Kris Meeke volt a záró szakaszon.
Jari-Matti Latvala 2010 és 2014 után idén is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel Finnországban. Sebastien Ogeir 13,7 másodperces hátrányban a második helyen zárta a skandináv versenyt, míg Mads Ostberg több mint másfél perccel lemaradva a harmadik pozícióban vitte célba a DS3 WRC-t.

A WRC 2-ben a Skodások taroltak. Esapekka Lappi 1 perc 40 másodperccel előzte meg csapattársát, Pontus Tidemandot. A kategória harmadik helyét Stéphane Lefebvre szerezte meg a Citroen DS3 RRC-vel.
A juniorok között francia siker született. Quentin Gillbert 0,5 másodperccel előzte meg a hazai közönség előtt autózó Henri Haapamäkit és három percet adott a norvég Ole Christian Veibynek. A Drive Dmack Cup-ot Tom Cave nyerte Marius Aassen és Max Vatanen előtt.


A 65. Neste Oil Rally Finland végeredménye:

1. JM.Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC)   2:33:03.8
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   +13.7
3. M.Ostberg – J.Andersson (Citroen DS3 WRC)   +1:36.8
4. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 WRC)   +3:58.7
5. O.Tänak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC)   +4:29.3
6. J.Hänninen – T.Tuominen (Ford Fiesta RS WRC)   +4:44.3
7. M.Prokop – J.Tománek (Ford Fiesta RS WRC)   +6:20.3
8. E.Lappi – J.Ferm (Skoda Fabia R5)   +7:11.2
9. P.Tidemand – E.Axelsson (Skoda Fabia R5)   +8:52.2
10. L.Bertelli – L.Granai (Ford Fiesta RS WRC)   +9:37.4

A rally világbajnokság augusztus 20-23. között az ADAC Rallye Deutschlanddal folytatódik.


További híreink a rally világából