Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier idei ötödik győzelmét ünnepelhette a Lengyel Rallyn. A francia világbajnok 12 másodperccel ért célba norvég csapattársa, Andreas Mikkelsen előtt. A dobogó legalsó fokára az M-Sport észt pilótája, Ott Tänak állhatott fel.

Csütörtök este Mikolajkiban, egy 2,5 kilométeres szuperspeciállal rajtolt el a verseny. Robert Kubica, a lengyel szurkolók legnagyobb örömére, remekül kezdte a hazai versenyét, ugyanis csak Ogier tudta megelőzni őt a nyitószakaszon.

150706 rallypoland n2

Pénteken nyolc gyorsasági várt a mezőnyre.  A délelőtti négy szakaszból egyet Andreas Mikkelsen, hármat pedig Ott Tänak nyert meg. A délutáni folytatást Tänak várhatta az élről. Az észt pilóta több mint 9 másodperccel előzte meg Andreas Mikkelsent és közel 17 másodperccel a harmadik helyen álló Ogiert. A délutáni programban három olyan szakasz szerepelt, amit már teljesítettek a párosok a nap első felében. Ogier kettő Jar-Matti Latvala pedig egy részsikert ért el. A napot a Mikolajki Arénában megrendezett szuperspeciállal zárták, amelyet Martin Prokop abszolvált a leggyorsabban. Az összetettben a Volkswagen uralkodott. Sebastien Ogier az élre áll, megelőzve Mikkelsent és Latvalát. Ott Tänak a negyedik helyre csúszott vissza.


Szombaton újabb nyolc szakasz szerepelt a Lengyel Rally programjában. A délelőtti négy szakaszból kettőt Ogier, kettőt pedig Tänak zsebelt be. Az összetettben továbbra is Ogier tanyázott az élen. A francia pilótát 7 másodperces lemaradással Mikkelsen követte, Tänak pedig előreugrott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. A délutáni első gyorsot a szervezők törölték a rengeteg néző miatt. A hátralévő három szakaszon Miekkelsen,Tänak és Ogier is egy-egy alkalommal autózott első időt. Az összetettet továbbra is Ogier vezette Mikkelsen és Tänak előtt.

150706 rallypoland n3

Vasárnap két gyorsaságit kellett abszolválnia a mezőnynek. Sebastien Ogier mindkét távon top időt autózott. Thierry Neuville a nap nyitószakaszán felborította a Hyundait, de folytatni tudta a versenyt. Az utolsó Baranowo 2 gyorsaságit, amely egyben a Power Stage is volt, Tänak teljesítette másodikként a francia világbajnok mögött. Az észt pilóta 0,1 másodperccel volt lassabb Ogiernél. Jari-Matti Latvala hatalmas csatába volt bronzéremért, azonban az utolsó szakaszon eltalált egy fát, és kilyukadt a Polojának a hűtője.  

150706 rallypoland n4

Sebastien Ogier 11,9 másodperces előnnyel megnyerte a lengyel futamot csapattársa, Andreas Mikkelsen előtt. Ott Tänak a dobogó legalsó fokára állhatott fel a Ford Fiesta RS WRC-vel.
Negyedik helyen, legjobb Hyundaiosként, Hayden Paddon zárta a futamot. Latvala egy 10 másodperces időbüntetést is begyűjtött, és csak az ötödik helyen ért célba.  Neuville a borulása ellenére a hatodik helyen gurult be az i20 WRC-vel. Kris Meeke csütrtökön a shakedownon összetörte a DS3 WRC-t, de a szerelői összerakták a versenyre az autót és a hetedik pozícióban intették le. A hazai közönség előtt autózó Robert Kubica nyolcadikként fejezte be a Lengyel Rallyt.

A bajnokságban Ogier tovább növelte előnyét, Mikkelsen pedig helyet cserélt honfitársával, Mads Ostberggel.

„Idén volt már néhány fantasztikus győzelmem, de ez a mostani nagyon különleges. A verseny 90%-ban én mentem elsőként a szakaszokon, ezért még csodálatosabb ez a siker. Az első métertől az utolsóig keményen nyomtam. Most lesz egy kis szünet és ennél jobban nem is kezdődhet a szabadságom.” –nyilatkozta Ogier.

A WRC2-ben Nasser Al-Attiyah hibázott és kiesett. A kategóriában kettős Skoda-siker született, Esapekka Lappi és Pontus Tidemand jóvoltából. A harmadik helyen Karl Kruuda ért célba a Citroen DS3 R5-tel.

A Junioroknál az olasz Simone Tempestini diadalmaskodott Osian Pryce és Henri Haapamäki előtt.

A Drive D-Mack Cup-ban Aasen Marius nyert, megelőzve Tom Cave-t és Max Vatanent.

 

A 72. Rajd Polski végeredménye:

1. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   2:26:11.5
2. A.Mikkelsen – O.Floene (Volkswagen Polo R WRC)   +11.9
3. O.Tänak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC)   +23.0
4. H.Padden – J.Kennard (Hyundai i20 WRC)   +1:14.6
5. JM.Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC)   +1:24.7
6. T. Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 WRC)   +1:44.5
7. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC)   +1:57.7
8. R.Kubica – M.Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC)   +2:08.3
9. M.Ostberg – J.Andersson (Citroen DS3 WRC)   +2:18.2
10. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +2:48.4

A bajnokság állása:

1. Sebastien Ogier   161 pont
2. Andreas Mikkelsen   83
3. Mads Ostberg   69
4. Jari-Matti Latvala   66
5. Thierry Neuville   58

1. Volkswagen Motorsport   214 pont
2. Citroen Total Abu Dhabi WRT   125
3. Hyundai Motorsport   123
4. M-Sport WRT   114
5. Volkswagen Motorsport II   49

A rally-világbajnokság július 30 – augusztus 2. között a Neste Oil Rally Finnlanddal folytatódik.


További híreink a rally világából