Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Jari-Matti Latvala győzelmével ért véget a 2015-ös rally világbajnokság ötödik fordulója, a Portugál Rally. A Volkswagen finn pilótája két csapattársát, Sebastien Ogiert és Andreas Mikkelsent utasította maga mögé.

Csütörtök este a lousadai szuperspeciállal indult a 49. Vodafone Rally de Portugal. A 3.36 kilométeres pályán Andreas Mikkelsen bizonyult a leggyorsabbnak a Polo R WRC-vel. A fiatal norvég versenyző 0.5 másodperccel volt jobb Ogiernél, és 0.8-al Latvalánál.

150524 portugalwrc n3

Pénteken hat gyorsaságival folytatódott a verseny. A 27.53 kilométeres Ponte de Lima pályán a Hyundai i20 WRC-t terelgető Dani Sordo kezdett a legjobban. Ott Tänak egy második időt autózott a Fiestával és másfél másodperccel megelőzte Mikkelsent. A WRC2-ben induló Craig Breen rögtön a nyitószakaszon búcsúzott a viadaltól, miután Peugeot 208 T16-osában motorhiba jelentkezett.
A 18 kilométeres Caminha szakaszon Mads Ostberg száguldott végig a leggyorsabban a DS3 WRC-vel. Az összetettben Andreas Mikkelsen 2 másodperces előnnyel állt az élen Kris Meeke előtt.
A 18.73 kilométer hosszú Viana do Castelo-val folytatódott a Portugál Rally. Jari-Matti Latvala 5.6 másodperccel jobb idővel teljesítette ezt a távot, mint Hayden Paddon, Mikkelsen pedig csupán a hatodik lett, így az összetettben Latvala az élre ugrott.
A délutáni kör első gyorsaságiját törölték a verseny szervezői a közelben tombonló erdőtűz miatt. A hátralévő két szakaszból egyet Ogier, egyet pedig Latvala zsebelt be. A nap végén Jari-Matti állt az élen. A finn pilóta 11.1 másodperces fórral várta a szombati folytatást Kris Meeke előtt.

150524 portugalwrc n2

Szombaton hat gyorsasági szerepelt a verseny programjában. A 8. szakaszt a Volkswagen uralta. Mikkelsen újabb részsikert ért el megelőzve Ogiert és Latvalát. Elfyn Evans egy kővet eltalált, és kiütötte a Fiestájának a kerekét, majd egy kisebb tűzzel is meg kellett birkózniuk, amit sikerült eloltaniuk. A délelőtt továbbikét gyorsaságiján Meeke villantott és visszavette Mikkelsentől a második pozíciót az összetettben.
Délután Ogier megállíthatatlan volt, mivel mindhárom alkalommal első időt ment. Tizenhárom szakasz után Latvala 9.5 másodperccel vezetett Portugáliában, Sebastien Ogier pedig két pozíciót javítva feljött a második helyre.

Vasárnap három gyorsasági várt a mezőnyre. A Volkswagen az összes pályán dominált. A Fafe 1-en Ogier,Latvala, Mikkelsen volt a sorrend. A következő, 32.35 kilométeres Vieira do Minho-n Latvala érte el az első időt Ogier és Mikkelsen előtt. A Fafe 2-n, ami egyben a Power Stage is volt Jari-Matti Latvala gyűjtötte be az extra három pontot, megelőzve Ogiert és Mikkelsent.

Jari-Matti Latvala 8.2 másodperccel megnyerte a Portugál Rallyt. A finn pilóta mellé Sebastien Ogier és Andreas Mikkelsen állhatott fel a pódiumra.

A WRC 2 kategóriát Nasser Al-Attiyah nyerte meg az R5-ös Fiestával. A Skoda számára kiválóan sikerült a visszatérés a rally vb-re. Esapekka Lappi második, míg Pontus Tidemand harmadik lett az új Skoda Fabia R5-el.

A Drive Dmack Cup-ban Max Vatanen győzött Marius Aasen és Nil Solans előtt.

A Juniorok között Quentin Gilbert diadalmaskodott több mint 3 és fél perccel megelőzve Pierre-Louis Loubet-et. A  Lukács „Csucsu” Kornél – Mesterházi Márk páros szombaton lengőkar törés miatt félreállt, de vasárnap a rally2 szabályai szerint folytatta a küzdelmet. A Csucsuék a tízedik helyen zárták a portugál futamot.


A Portugál Rally végeredménye:

1. JM.-Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC)   3:30:35.3
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   +8.2
3. A.Mikklesen – O.Floene (Volkswagen Polo R WRC)   +28.6
4. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC)   +48.7
5. O.Tänak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC)   +1:56.8
6. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   2:27.9
7. M.Ostberg – J.Andersson Citroen DS3 WRC)   +2:32.2
8. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 WRC)   +2:54.3
9. R.Kubica – M.Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC)   +4:39.1
10. M.Prokop – J.Tománek (Ford Fiesta RS WRC)   +7:31.2

A bajnokság állása:

1. Sebastien Ogier   105 pont
2. Andreas Mikkelsen   63
3. Mads Ostberg   57
4. Kris Meeke   47
5. Jari-Matti Latvala   46

A rally világbajnokság június közepén a Szardínia Rally-val folytatódik.


További híreink a rally világából