Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota hivatalosan is bejelentette, hogy 2017-ben visszatérnek a rally világbajnokságba. Most már az is biztos, hogy a japán gyártó a Yaris alapjaira építi majd az 1.6-os WRC-t.

A Toyota Motor Corporation elnöke, Akio Toyoda pénteken Tokióban egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a cég 1999 után ismét szerepelője lesz a világbajnoki sorozatnak.

150130 toyota n2

Az autót a Toyota Motorsport GmbH fogja építi. A Yaris WRC prototípusával az elmúlt hónapokban már végeztek teszteléseket aszfalton és murván is. A jövőben Stéphane Sarrazin, Sebastian Lindholm és Eric Camilli vesznek majd részt a kocsi fejlesztésében.

150130 toyota n3

Toyoda a sajtótájékoztatón a következőket mondta: „Amikor tavaly Finnországban voltam, nagyon sok rajongó fordult hozzám azzal a kérdéssel, hogy mikor térünk vissza a WRC-be. Az emberek a Toyota rallys múltjáról meséltek nekem. Nagyon meglepett és hálás voltam, hogy a szurkolók még mindig emlékeznek a sikerekeinkre. Ekkor erősödött meg bennem az az érzés, hogy vissza kell térnünk a sorozatba. Így jobb kocsikat építhetünk majd és az emberek arcára is mosolyt csalhatunk.”


„Úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a WRC-be, és terveink szerint 2017-ben már rajthoz is tudunk állni.  Utoljára 1999-ben versenyeztünk, ami miatt úgy gondolom, hogy ez inkább egy új kezdet lesz, mintsem egy visszatérés. Az alapoktól kezdjük el az építkezést, és gondosan fel kell készítenünk az autót és a csapatot is egyaránt.” –tette hozzá az elnök.

150130 toyota n4

A WRC promótere, Oliver Ciesla is üdvözölte a Toyota döntését: „A Toyota páratlan múlttal rendelkezik a motorsportokban, ezért nagyon örülünk, hogy ismét a WRC-ben fognak szerepelni. A Toyota már az ötödik márka lesz a sorozatban. Utoljára 2006-ban volt ilyen sok gyártó jelen a bajnokságunkban.”

A Toyota a ’90-es években négy egyéni és három gyártói címet nyert Carlos Sainzzal, Juha Kankkunennel és Didier Auriollal.


További híreink a rally világából