Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Mikko Hirvonen tegnap jelentette be, hogy a jövő hétvégén megrendezésre kerülő Wales Rally lesz a WRC-s pályafutása utolsó versenye. A népszerű finn pilóta a wrc.com-nak idézte fel az elmúlt 13 év legemlékezetesebb pillanatait.

2006, Ausztrál Rally

Hirvonen a 2006-os Ausztrál Rallyn szerezte meg az első futamgyőzelmét, ráadásul az előző négy versenyen is a dobogón állt a Ford Focus WRC-vel.

„A győzelem egy nagyon különleges dolog, az első siker pedig az, amiért egész fiatal korodban dolgozol. Amikor elkezdesz versenyezni, reméled, hogy eljön a nap, amikor elég gyors leszel a győzelemhez, és amikor ez megtörténik, az egyszerűen csodálatos. Ez egy olyan része volt a karrieremnek, amire nagyon büszke vagyok.”

141107 hirvonen n2

2006, Új-Zéland Rally

Három héttel az Ausztrál Rally után, Marcus Grönholm és Mikko Hirvonen kettős győzelmet aratott Új-Zélandon és ezzel 1979 után ismét megnyerte a Ford a konstruktőri bajnoki címet. 2007-ben sikerült megismételniük ezt a bravúrt.  

„Az a két év volt az első két szezonom a Fordnál, és mindkét alkalommal megnyertük a bajnoki trófeát. Csodálatos, hogy része lehettem ennek a csapatnak, különösen amikor Hamiltonban megvédtük a címünket. Fantasztikus volt az azt követő parti, ahol minden csapattag jelen volt.”

„Nagyon jó volt Marcusszal együtt dolgozni, sokat tanultam tőle. Nagyon fiatal voltam és rengeteget segítette az, hogy láttam az ő munkáját, azt hogy milyen ember ő, és azt hogy mit vár el a kocsitól.”  

141107 hirvonen n3

A 2009-es szezon

Négy egymást követő futamgyőzelem után, a Wales Rallyra maradt a döntés, hogy Hirvonen vagy Sebastien Loeb lesz a világbajnok. A két pilóta foggal-körömmel harcolt a győzelemért, amikor az utolsó napon a Focus motorházteteje egy ugrató után felnyomódott és ezzel nem csak értékes másodperceket, hanem a világbajnoki címet is elbukta a finn versenyző.


„Nagy-Britanniában, vasárnap reggel a motorháztető rögzítője kijött és ez a küzdelem végét jelentette. Tisztán emlékszem, egy hosszú erdős szakaszon mentünk, amikor hirtelen a motorháztető feljött az én oldalamon. Nem nyertem meg a bajnoki címet, de nem érzem ezért rosszul magam. Inkább büszke vagyok, hogy esélyem volt a végső győzelemre. Ha Loeb akkor nincs ott, talán lett volna valaki más, aki legyőzött volna.”

„2009-ben megnyertem a Finn Rallyt, ami csodálatos érzés volt a fiaim, a családom és a barátaim előtt. Ráadásul mindez a szülővárosomban történt. Ez az érzés semmihez nem fogható.”

141107 hirvonen n4

2010, Monte-Carlo Rally

Ezen a futamon debütált a Ford Fiesta S2000, Mikko Hirvonennel a volánnál. Hirvonen közel két perces előnnyel ért célba Juho Hänninen előtt.

„Az egész hétvége fantasztikusan jó volt. A körülmények borzalmasak voltak. Annyira havazott, hogy amikor lefelé mentünk, minden rendben volt, azonban amikor felfelé mentünk mindig megakadtunk. A szerelőink éjjel 2-ig dolgoztak az új autón, de ez kifizetődött.”

141107 hirvonen n5

2007, Wales Rally

A 2007-es Wales Rallyn a szezon harmadik sikerét ünnepelhette Hirvonen. Az időjárás szörnyű volt, de a finn pilóta ennek ellenére fantasztikusan szerepelt, és 15 másodperces előnnyel ért célba Marcus Grönholm előtt.

„A körülmények iszonyatosak voltak. Ködben, esőben, sárban harcoltam Grönholm és Loeb ellen. Tényleg nagyon büszke vagyok erre a győzelmemre, mert nem láttunk semmit, és az erdős részek borzasztóan csúszósak voltak.”

141107 hirvonen n6

forrás: wrc.com


További híreink a rally világából