Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A rally világbajnokság idei tizenkettedik versenyét, a RACC Rally de Espana-t Sebastien Ogier nyerte meg. A Volkswagen francia pilótája ezzel a sikerrel bebiztosította bajnoki trófeáját.

A Volkswagen Motorsport már Ausztráliában elhódította a konstruktőri címet. A pilóták versenyét Ogier már Németországban megnyerhette volna, de azon a futamon ő is és csapattársa, Jari-Matti Latvala is hibázott. A kenguruk földjén Ogier meg tudta előzni finn ellenfelét, azonban Franciaországban egy technikai hiba és egy időbüntetés miatt csak a tizenharmadik helyen ért célba, míg Latvala diadalmaskodni tudott Strasbourg környéki pályákon.

141026 wrc n2

A Spanyol Rally csütörtökön, egy 3.2 kilométeres utcai gyorsaságival indult, amelyet Barcelonában rendeztek meg. Ezen a távon Andreas Mikkelsen zárt az élen, Ogier és Thierry Neuville előtt.
Pénteken hat murvás szakasz szerepelt a programban. Kris Mekke, Hayden Paddon és Thierry Neuville egy-egy, míg Ogier három részsikert könyvelhetett el ezen a napon. A hármas, Pesells-i gyorson Meeke két defektet is összeszedett, de a Citroen csomagtartójában csak egy pótkerék volt, így a verseny feladására kényszerült. A hatodik szakaszon Elfyn Evans is kiesett, miután lecsúszott az útról. A nap utolsó pályáján Neuville-t is egy defekt hátráltatta. A kerékcsere miatt belga pilóta az összetett második helyéről a kilencedikre csúszott vissza. Hét szakasz után Ogier állt az élen. A második helyen Latvala autózott. A finn versenyző lemaradása több mint fél perc volt. A harmadik helyen Mads Ostberg tanyázott a Citroen DS3 WRC-vel.

141026 wrc n3

Szombaton már aszfaltos utakon kellett száguldaniuk a versenyzőknek. A Volkswagen tarolt ezen a napon, mivel Latvala négyszer, Ogier és Mikkelsen pedig egy-egy alkalommal autóztak első időt.
Az összetettben továbbra is Ogier vezetett Latvala előtt. Mikko Hirvonen felkapaszkodott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, igaz a finn lemaradása közel másfél perc volt.

Vasárnap négy gyorsaságit kellett abszolválnia a mezőnynek. Latvala 100%-osan teljesített ezen a napon és mind a négy alkalommal a leggyorsabb volt. A utolsó szakaszon, amely egyben a Power Stage is volt, Jari-Matti Latvala gyűjtötte be az extra három pontot. A Volkswagen finn kiválósága mellett Kris Meeke és Andreas Mikkelsen kapott még plusz pontokat a Power Stage-en.
Ken Block, aki tavaly Mexikóban versenyzett utoljára World Rally Car-ral, a tizenkettedik pozícióban ért célba a Ford Fiesta RS WRC-vel.
Ogier megőrizte a vezető helyét és megnyerte a Spanyol Rallyt. A dobogóra még Latvala és Hirvonen állhatott fel.

141026 wrc n4

„Fantasztikus érzés először megnyerni a világbajnokságot, de második alkalommal még jobb. Ez egy visszaigazolás, hogy az első nem volt véletlen. Nagyon kemény volt a hétvége, de ennek ellenére nagyon jól alakult minden. Nyomtam, ahogy csak tudtam, aztán láttam, hogy Jari-Matti egyre közelebb kerül hozzánk. Okosnak kellett lennem és végig szemmel tartottam őt.” –nyilatkozta a kétszeres világbajnok, Sebastien Ogier.

A WRC 2-ben Nasser Al-Attiyah győzött a Ford Fiesta RRC-vel, megelőzve Julien Maurint és Robert Barrablet.


A Katalán Rally végeredménye:

1. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   3:46:44.6
2. JM.Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC)   +11.3
3. M.Hirvonen – J.Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC)   +1:42.2
4. M.Ostberg – J.Andersson (Citroen DS3 WRC)   +2:13.3
5. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +2:22.2
6. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 WRC)   +4:01.0
7. A.Mikkelsen – O.Floene (Volkswagen Polo R WRC)   +4:02.9
8. M.Prokop – J.Tománek (Ford Fiesta RS WRC)   +8:06.8
9. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 WRC)   +9:12.4
10. N.Al-Attiyah – G.Bernacchini (Ford Fiesta RRC)   +12:39.8


A bajnokság november 13-16. között a Wales Rallyval folytatódik.


További híreink a rally világából