Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing észt pilótája, Ott Tänak fölényes győzelmet aratott a 9. Shell Helix Rally Estonia-n. A Toyotás versenyző mögött Andreas Mikkelsen lett az ezüstérmes, míg a pódium legalsó fokára Esapekka Lappi állhatott fel.

Az idei Észt Rallyn mind a négy WRC-s csapat képviseltette magát. A Toyota Gazoo Racing Yaris WRC-jével Ott Tänak, az M-Sport Ford WRT Fiesta WRC-jével Elfyn Evans, a Citroen Total WRT C3 WRC-jével Esapekka Lappi állt rajthoz, míg a Hyundai Motorsport színeiben Andreas Mikkelsen és Craig Breen szerepeltek az Otepää környéki murvás pályákon. Az észt szurkolók legnagyobb örömére Markko Märtin is rajthoz állt a versenyen, mégpedig egy új generációs Ford Fiesta WRC-vel. A 18 esztendős Oliver Solberg a Volkswagen Polo GTI R5-tel vágott neki a futamnak, míg az M-Sport legújabb versenyautója, a Ford Fiesta R5 MK2 ezen a futam debütált éles körülmények között Teemu Suninen és Takamoto Katsuta kezei között.

Szombaton kilenc gyorsasági szakasz szerepelt az Észt Rally programjában, amelyből hetet Tänak nyert meg. A Toyotás pilóta az első versenynap végén már több mint fél perccel vezetett Hyundaios riválisa, Andreas Mikkelsen előtt. Elfyn Evans a második szakaszon, az egyik ugratónál keményen ért földet, ami után erőtlenné vált a Fiesta WRC-je. A walesi pilóta közel 50 másodpercet veszített a technikai hiba miatt, azonban a folytatásban már jó tempóban tudott autózni, és a nap utolsó szakaszát megnyerte Mikkelsen előtt.
Vasárnap hat gyorsasági várt a mezőnyre. Ott Tänak remek formában közlekedett, ugyanis bezsebelte az összes szakaszsikert a Yaris WRC volánja mögött. Az észt pilóta több mint 1 perccel ért célba Andreas Mikkelsen előtt, míg a harmadik pozícióban Esapekka Lappi teljesítette a 151,72 kilométernyi versenytávot. A negyedik helyen Elfyn Evans végzett, megelőzve Craig Breent és Markko Märtint. Oliver Solberg a hetedik lett a Volkswagen Polo GTI R5-tel, és ezzel ő nyerte meg az R5-ösök kategóriáját.

„Ez egy nagyszerű hétvége volt. Fantasztikus volt látni, hogy mennyi ember szurkolt a pályák szélén. Nagyon sokat dolgoztunk, de ennek meglett az eredménye. Finnországban nem lesz könnyű dolgunk, mivel mi fogunk elsőként indulni.” –mondta a futam győztese, Ott Tänak.

A 9. Shell Helix Rally Estonia végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   1:15:38.4
2. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:03.5
3. E.Lappi – J.Ferm (Citroen C3 WRC)   +1:27.1
4. E.Evans – S.Martin (Ford Fiesta WRC)   +1:47.7
5. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:56.4
6. M.Märtin – K.Kraag (Ford Fiesta WRC)   +3:55.1
7. O.Solberg – A.Johnston (Volkswagen Polo GTI R5)   +4:19.4
8. R.Aus – S.Koskinen (Skoda Fabia R5)   +5:47.9
9. E.Pietarinen – J.Raitanen (Skoda Fabia R5)   +5:49.0
10. V.Gorban – S.Larens (Mini JCW WRC)   +6:19.0

Fotó: rallyestonia.com

Friss nemzetközi rally hírek