Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota tehetségkutató programjának egyik tagja, Takamoto Katsuta a hétvégén versenykörülmények között is kipróbálhatta a Toyota Yaris WRC-t a Finn Rally Bajnokság idei harmadik futamán, az SM-Itäralli-n.

A 25 esztendős japán pilóta 2017 óta a Tommi Mäkinen Racing Ford Fiesta R5-ösével szerepel a WRC 2-ben, most azonban lehetőséget kapott, hogy egy Toyota Yaris WRC-vel bizonyítson. Katsuta jó tempóban autózott a havas pályákon, és a hatból négy szakaszt is megnyert. Három gyorsasági után már közel 20 másodperccel vezetett a Volkswagen Polo GTI R5-tel versenyző Emil Lindholm előtt, azonban a negyedik szakaszon, a 26,6 kilométeres Oskola – Ouneva Group-on megforgott, és több mint 20 másodpercet veszített. Katsuta hibája után Lindholm vette át a vezetést, de az utolsó szakaszon ismét a japán végzett az élen, és így sikerült a futamgyőzelmet is megszereznie. Katsuta 0,8 másodperccel ért célba Lindholm előtt, míg a dobogó legalsó fokára a Skoda Fabia R5-tel induló Juha Salo állhatott fel.

„Csodálatos élmény volt, és nagyon élveztem a versenyzést a Yaris WRC volánja mögött.” –kezdte a japán pilóta. „Nem volt könnyű dolgom, mivel ez egy nagyon gyors autó, a verseny előtt pedig csak egy napom volt a tesztelésre. Ráadásul én indultam elsőként a szakaszokon, és néha olyan volt, mintha hóviharban mennénk. Nagyon elégedett voltam a Pirelli Sottozero abroncsaival. Jó érzés volt ezekkel a gumikkal versenyezni, mivel tökéletesen működtek a Yarison. Sokat tanultam ezen a hétvégén, hogy miként hangoljam hozzá a vezetési stílusomat az autóhoz, de még mindig van mit tanulnom. Köszönöm mindenkinek ezt a lehetőséget.”

A 39. SM-Itäralli végeredménye:
1. T.Katsuta – D.Barritt (Toyota Yaris WRC)   52:15.9
2. E.Lindholm – M.Korhonen (Volkswagen Polo GTI R5)   +0.8
3. J.Salo – T.Luhtinen (Skoda Fabia R5)   +50.2
4. J.Ketomaa – H.Arpiainen (Ford Fiesta R5)   +51.6
5. T.Asunmaa – J.Salo (Skoda Fabia R5)   +55.5
6. E.Ruotsalainen – H.Lamminen (Mitsubishi Lancer Evo IX)   +2:22.7
7. V.Hautamäki – M.Juntunen (Subaru Impreza WRX STi)   +3:06.6
8. J.Kasi – H.Ania (Skoda Fabia R5)   +3:51.9
9. T.Mäenpää – J.Manner (Mitsubishi Lancer Evo X)   +4:14.6
10. J.Lindroos – P.Kilpeläinen (Peugeot 208 R2)   +6:04.5

Fotó: itaralli.fi

Friss nemzetközi rally hírek