Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Mads Østberg 2006 óta minden évben rajthoz állt legalább három futamon a WRC-ben, azonban idén megszakította ezt a sorozatát. A norvég pilóta jövőre szívesen versenyezne a rally Európa-bajnokságban.

Østberg az egyik legrutinosabb vb-menő pilótának számít, mivel eddig 139 futamon állt rajthoz, és 18 alkalommal végzett a dobogón. 2012-ben megnyerte a Portugál Rallyt egy Ford Fiesta RS WRC-vel, 2020-ban pedig a WRC2 bajnoka lett. A norvég pilóta idén a magyar rallybajnokságban indult, és sikerült elhódítania a bajnoki trófeát, miután hatból hat versenyt megnyert a Citroën Rally Team Hungary C3 Rally2-esével. A norvég pilóta most a DirtFishnek beszélt a jövő évi terveiről, hogy miért választaná inkább az ERC-t a WRC2 helyett.

„Ez egy nagyon jó szezon volt számomra, aminek minden percét élveztem. Az év elején nem terveztem WRC-s futamot, és hogy őszinte legyek, később se kerestem erre lehetőséget.  Más dolgokra koncentráltam, és úgy gondolom, hogy ez így volt jó. Más lehetőségeket kerestem. Katarban kezdtem a szezont, ami szerintem a év egyik legjobb versenye volt, és hatalmasat csatáztunk Nasser Al-Attiyah-val. Az első nap után vezettünk is, szóval jól alakult az első sivatagi versenyem. Ilyen típusú kihívásokat kerestem, és sikerült is, szóval azt hiszem, sok szempontból ez a verseny volt a szezon egyik csúcspontja.” -árulta el Mads, aki végül nem ért célba, miután megsérült a Škoda Fabia Rally2 evo-jának a hűtője.
221219 mads ostberg n2
Østberg az év során rajthoz állt még Mexikóban, Olaszországban és Chilében is, de elsősorban a magyar bajnokságban láthattuk versenyezni a Tagai Racing Technology által felkészített C3 Rally2-vel.

„Hogy őszinte legyek, nagyon büszke vagyok arra, amit idén elértem. Sokak számára könnyűnek tűnhetett, de még ha egy WRC-bajnok, vagy WRC-pilóta vagy, akkor sem egyszerű a helyi versenyzőket legyőzni. Láthattunk már több vb-menő pilótát, például Craig Breent, vagy Thierry Neuvillet, akik elmentek nemzeti bajnokságokba, és nem sikerült nyerniük. Ez velem is megtörtént már. Tudom, hogy sok helyen, ahol elindulok, azt várják el tőlem, hogy nyerjek, de mindig elmagyarázom azt, hogy ez nem olyan egyszerű. A helyi versenyzőknek mindig nagyobb helyismerete és tapasztalata van, ami kulcsfontosságú, és azt hiszem, hogy ez a világ minden táján így van. A versenyekhez ugyanúgy álltam hozzá, mintha a világbajnokságon mennék. Nagyon büszke vagyok az idei eredményünkre, és valószínűleg ez volt az egyik legjobb szezonom. Nagy kihívás volt, és bár könnyűnek tűnhetett, minden győzelemért keményen megdolgoztunk. Nagyon boldog vagyok így az év végén.”
221219 mads ostberg n3
A 2022-es magyar bajnok jövőre szeretne az ERC-ben indulni. Mads korábban már részt vett pár ERC futamon, a 2021-es Rally Hungary-t pedig sikerült is megnyernie a CRTH C3 Rally2-esével.

„Azon dolgozom, hogy egy jó programot tudjak összeállítani az ERC-ben. Egyelőre nem gondolkozok teljes WRC-s szezonban, de vannak terveim, és ha teljes szezont megyek, akkor azt az ERC-ben fogom teljesíteni.”

Østberg arra a kérdésre, hogy miért választaná az ERC-t a WRC2 helyett, a következőket mondta.

„A fiam számomra a legfontosabb, és már elég régóta versenyzem a WRC-ben ahhoz, hogy tudjam, milyen áldozatokkal jár ez az egész. Az ERC naptára sokkal jobban passzol az életemhez, ezért is gondolkozom ebben a bajnokságban. A lényeg az, hogy egy ötéves gyereket nevelek, ő az életem, így igyekszem a munkámat hozzá igazítani, és nem pedig fordítva.”

2023-ban nyolc fordulós lesz az rally Európa-bajnokság, és csak a Rally di Roma Capitale és a Barum Rally lenne ismeretlen Østberg számára.

További nemzetközi rally hírek