Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Fafe Rallyval elstartolt a rally Európa-bajnokság 2022-es idénye. A portugál viadalon két magyar egységnek is szurkolhattunk, Herczig Norbertnek és Bacigál Igornak, valamint Csomós Miklósnak és Nagy Attilának.

A Fafe Rally péntek este egy 1,43 kilométeres szuperspeciállal indult, ahol Erik Cais volt a leggyorsabb a Ford Fiesta Rally2-vel, 0,6 másodperccel megelőzve a második időt autózó Csomós Mixit. Herczig Norbi a nyolcadik pozíciót szerezte meg az első esti szakaszon.
Szombaton nyolc gyorsasági szerepelt a verseny programjában, azonban a rossz időjárási viszonyok miatt a szervezők a négyes, Vieira do Minho 1-et, valamint a hatos gyorsot, a Boticas 2-t. Az özönvízszerű eső áztatta pályákon nem volt könnyű dolguk a pilótáknak. A Volkswagen Polo GTi R5-tel induló Nil Solans négy részsikert könyvelhetett el, míg a szintén R5-ös Polo-val versenyző Georg Linnamäe két alkalommal tudott a mezőny élén végezni. Solans közel 2 perces előnyt épített ki hat szakaszt követően az őt üldöző Linnamäe-val szemben. A Team MRF Tyres színeiben induló Herczig Norbert – Bacigál Igor kettős végig a Top 10-ben autózott, és a szombati napot a hetedik helyen zárta. Csomós Miklós és Nagy Attila a tizenhatodik pozícióból várhatta a vasárnapi folytatást.
Erik Cais két defektet is összeszedett, és megsérült a Fiesta kormányműve is, amikor eltalált egy sziklát. Efrén Llarena Skodájának megsérült a hűtőrendszere, ami miatt több mint 10 percet veszített. Ken Torn számára a Fafe Rally technikai okok miatt idő előtt ért véget.  
Vasárnap újabb nyolc szakasz várt a mezőnyre. Délelőtt Georg Linnamäe egy, Efrén Llarena pedig három szakaszsikert is bezsebelt. Nil Solans előnye továbbra is megnyugtató volt. A spanyol 1 perc 31 másodperccel állt az élen tizenhárom gyorsaságit követően. A délutáni kört a spanyol Javier Pardo Siota kezdte a legjobban, és megnyerte az SS14-et, valamint az SS15-öt is. A 9,97 kilométeres Seixoso 2-n Csomósék egy második időt autóztak, majd a következő pályán, a 9,18 kilométeres Santa Quitéria 2-n megszerezték az első ERC szakaszgyőzelmüket. Herczigék az utolsó gyorsasági előtti etapon kiestek… A Power Stage-en a portugál Armindo Araújo zsebelte be az extra 5 pontot, megelőzve Alberto Battistollit, Nil Solanst, Georg Linnamäet és Ricardo Teodósiot. Az utolsó szakaszon Mixiék a hetedik helyen végeztek. A spanyol Nil Solans végül megszerezte első ERC-sikerét. A hazai közönség előtt autózó Armindo Araújo a második helyért járó trófeát vehette át, míg az észt Georg Linnamäe a dobogó legalsó fokán ünnepelhetett. A Csomós Miklós – Nagy Attila páros a tízedik helyen teljesítette a Fafe Rallyt.
Az ERC Open kategóriát Mārtiņš Sesks nyerte a Škoda Fabia Rally2-Kit volánja mögött. Az ERC3-ban Kaspar Kasari diadalmaskodott a Ford Fiesta Rally3-mal, míg az ERC4-et a spanyol Óscar Palomo Ortíz nyerte a Peugeot 208 Rally4-gyel.

A 35. Rally Serras de Fafe - Felgueiras - Cabreira e Boticas 2022 végeredménye:
1. Nil Solans – Marc Martí (Volkswagen Polo GTI R5)   2:01:14.0
2. Armindo Araújo – Luis Ramalho (Škoda Fabia Rally2 evo)   +55.7
3. Georg Linnamäe – James Morgan (Volswagen Polo GTI R5)   +59.5
4. Javier Pardo Siota – A.Pérez Fernández (Škoda Fabia Rally2 evo)   +2:56.2
5. Alberto Battistolli – Simone Scattolin (Škoda Fabia Rally2 evo)   +3:32.6
6. Bruno Magalhães – Carlos Magalhães (Hyundai i20 N Rally2)   +6:53.3
7. Mārtiņš Sesks – Renars Francis (Škoda Fabia Rally2-Kit)   +8:55.2
8. José Pedro Fontes – Inês Ponte (Citroën C3 Rally2)   +9:24.7
9. Ricardo Teodósio – José Teixeira (Hyundai i20 N Rally2)   +9:29.5
10. Csomós Miklós – Nagy Attila (Škoda Fabia R5)   +9:58.6

A bajnokság állása:
1. Nil Solans   32 pont
2. Armindo Araújo   28
3. Georg Linnamäe   22
4. Alberto Battistolli   20
5. Javier Pardo Siota   19

A bajnokság március 26-27. között az Azori-szigeteken folytatódik.

Fotó: FIA ERC

További nemzetközi rally hírek