Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Andreas Mikkelsen nyerte a rally Európa-bajnokság idei ötödik futamát, az 55. Azores Rallye-t. A bajnoki címvédő Alexey Lukyanuk nem ért célba, ahogy Herczig Norbert sem tudta befejezni az azori-szigeteki viadalt.

Az Azori-szigeteken tizenhárom murvás szakaszt kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Az első napon a hazai közönség előtt autózó Ricardo Moura kezdett a legjobban. Három gyorsott követően közel fél perces előnyt épített ki az őt üldözőkkel szemben. A délután folyamán Andreas Mikkelsen és Dani Sordo is remek tempóban autózott. Előbbi pilóta kettő, míg utóbbi egy részsikert könyvelhetett el. Hat gyorsaságit követően Dani Sordo állt az élen, 4 másodperccel Mikkelsen, és 4,5 másodperccel Moura előtt. A bajnoki címvédő Alexeyy Lukyanuk számára nem alakult túl jól a viadal. Rögtön az első szakaszon összeszedett egy defektet, a harmadik gyorson, a 15,96 kilométeres Lagoa de São Brás-on pedig kis híján felborította a C3 Rally2-t. Az orosz pilóta végül a hetedik helyen zárta az első versenynapot. Herczig Norberték az első gyorson, egy féktávon kicsúsztak és nem tudták folytatni a futamot.

Szombaton újabb hét gyorsasági várt a mezőnyre. Mikkelsen és Sordo hatalmas csatát vívott a végső győzelemért. Mikkelsen öt szakaszsikert könyvelhetett el, míg spanyol riválisa két alkalommal autózott első időt a Hyundai i20 R5-tel. A futamot végül Andreas Mikkelsen nyerte meg a Toksport WRT Skoda Fabia Rally2 evo-jával. Dani Sordo a második helyen vitte célba a Team MRF Tyres Hyundaiját, míg a dobogó legalsó fokára Efrén Llarena állhatott fel. Lukyanuk két defektet is összeszedett, ami miatt kénytelen volt feladni a futamot. A Herczig Norbert – Ferencz Ramón páros számára szintén idő előtt ért véget az azori-szigeteki viadal, miután megütötték a Skoda jobb hátsó felfüggesztését.

„Volt egy kis előnyünk Danival szemben, így megpróbáltam okosan menni.” –kezdte Mikkelsen. „Az utolsó két gyorson meg tudtunk lépni, így a Sete Cidades-en már nem kockáztattam. Nagyon köszönöm a csapatnak, remek munkát végeztek, ami elmondható Elliott Edmondsonról is. Nagyon jó versenyünk volt, és egy remek csatát vívtunk Danival. Élveztük ezt a hétvégét, és boldog vagyok, hogy végül összejött a futamgyőzelem is.”

Az 55. Azores Rallye végeredménye:
1. A.Mikkelsen – E.Edmondson (Skoda Fabia Rally2 evo)   2:32:31.5
2. D.Sordo – C.Carrera (Hyundai i20 R5)   +14.8
3. E.Llarena – S.Fernández (Skoda Fabia Rally2 evo)   +51.7
4. R.Moura – A.Costa (Skoda Fabia Rally2 evo)   +1:09.7
5. M.Marczyk – S.Gospodarczyk (Skoda Fabia Rally2 evo)   +1:55.3
6. U.Scandola – D.Fappani (Hyundai i20 R5)   +4:03.0
7. L.Rego Jr. – J.Henriques (Skoda Fabia Rally2 evo)   +5:19.7
8. B.Guerra Jr. – D.Cué (Skoda Fabia Rally2 evo)   +6:50.3
9. R.Botelho – R.Raimundo (Skoda Fabia R5)   +9:25.9
10. J.Pardo Siota – A.Pérez Fernández (Suzuki Swift R4LLY S) +13:21.6

A bajnokság állása öt forduló után:
1. Andreas Mikkelsen   136 pont
2. Efrén Llarena   102
3. Mikołaj Marczyk   95
4. Alexey Lukyanuk   67
5. Herczig Norbert   67

1. Toksport WRT   297 pont
2. Rallye Team Spain   235
3. Porvoon Autopalvelu   107
4. Orlen Team   107
5. Yacco ACCR Team   98
6. Team MRF Tyres   94
7. Skoda Rally Team Hungaria   78
8. Topp-Cars Rally Team   76
9. Sainteloc Junior Team   75
10. Hyundai Rally Team Italia   69

A rally Európa-bajnokság október első hétvégéjén Portugáliában, a Rally Serras de Fafe e Felgueiras- szal folytatódik.

Fotó: FIA ERC

További nemzetközi rally hírek