Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ezen a hétvégén rendezték meg a 2021-es rally Európa-bajnokság második fordulóját a Rally Liepājat. A lettországi viadalon Nikolay Gryazin nyert a Volkswagen Polo GTi R5-tel, megelőzve Craig Breent és Alexey Lukyanukot.

A Rally Liepāja a bajnokság egyik leggyorsabb futamának számít. A szervezők összesen tizenkét murvás gyorsasági szakaszt jelöltek ki, ami 183 kilométernyi versenytávot jelentett. Nikolay Gryazin remekül kezdett, és pénteken négy szakaszsikert is bezsebelt a Polo GTi R5-tel. Az orosz pilóta mögött Craig Breen állt a második helyen a Team MRF Tyres Hyundai i20 R5-ösével, míg a harmadik pozícióban a spanyol Efrén Llarena várhatta a folytatást. Herczig Norbert és Ferencz Ramón a tizenkilencedik helyen teljesítették az első versenynapot a Skoda Fabia Rally2 evo-val. Az Ifj. Érdi Tibor – Csökő Zoltán kettős az ERC2 kategória második helyén végeztek pénteken, míg László Zoltán Kovács Annamáriával az oldalán az RC3-ban a negyedik lett. László Martin és Berendi Dávid az RC4 tizedik helyét szerezték meg a Peugeot 208 Rally4-gyel.
Szombaton hat szakasz várt a mezőnyre. Nikolay Gryazin három, Andreas Mikkelsen kettő, Alexey Lukyanuk pedig egy részsikert könyvelhetett el a zárónapon. Gryazin végül megnyerte a futamot, 17,3 másodpercet adva a második helyen célba érő Craig Breennek. A dobogó legalsó fokára a bajnoki címvédő Alexey Lukyanuk állhatott fel. Herczigék remek tempóban autóztak, és hat helyet javítva a tizenharmadik pozícióban végeztek a Skodával. Érdi Tiborék az abszolútban a huszonhatodik, míg az ERC2-ben az ezüstérmes pozícióban zártak a Mitsubishi Lancer evo X-essel. László Martinék a negyvenkilencedik helyen teljesítették a futamot a Peugeot-val, László Zoltánék számára azonban egy baleset miatt idő előtt ért véget a lettországi viadal.

„Ez egy hihetetlen hétvége volt. Lengyelországban voltak problémáink, de most boldog vagyok, hogy végre itt lehetünk.” –kezdte Gryazin. „Nem volt könnyű dolgunk ebben az erős mezőnyben. Fantasztikus munkát végzett a csapatom, nagyon elégedett vagyok ezzel a sikerrel. A Rally Liepāja számomra olyan, mintha hazai versenyem lenne, úgyhogy itt az ideje az ünneplésnek.”

A Rally Liepāja végeredménye:
1. N.Gryazin – K.Aleksandrov (Volkswagen Polo GTi R5)   1:30:50.3
2. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 R5)   +17.3
3. A.Lukyanuk – D.Eremeev (Citroen C3 Rally2)   +30.9
4. E.Llarena – S.Fernández (Skoda Fabia Rally2 evo)   +56.8
5. A.Mikkelsen – O.Floene (Skoda Fabia Rally2 evo)   +1:13.3
6. M.Marczyk – S.Gospodarczyk (Skoda Fabia Rally2 evo)   +1:22.2
7. E.Pietarinen – A.Linnaketo (Skoda Fabia R5)   +2:11.8
8. E.Cais – J.Záková (Ford Fiesta Rally2)   +2:22.5
9. E.Fernández – R.Garcia (Skoda Fabia Rally2 evo)   +2:41.6
10. S.Tempestini – S.Itu (Skoda Fabia Rally2 evo)   +2:47.9

13. Herczig Norbert – Ferencz Ramón (Skoda Fabia Rally2 evo)   +3:14.7

26. Ifj. Érdi Tibor – Csökő Zoltán (Mitsubishi Lancer Evo X)   +9:35.6

49. László Martin – Berendi Dávid (Peugeot 208 Rally4)   +45:00.4

A bajnokság július 23-25. között Rally di Roma Capitale-val folytatódik.

Fotó: fiaerc.com

További nemzetközi rally hírek