Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Rengeteg izgalmat és fordulatot tartogatott a 2021-es rally Európa-bajnokság szezonnyitó futama, a 77. Orlen Rajd Polski. Alexey Lukyanuk 2019 után ismét nyerni tudott Lengyelországban.

Ezen a hétvégén Lengyelországban elrajtolt a 2021-es rally Európa-bajnokság. A Mikolajki központú viadalon tizennégy murvás szakaszt jelöltek ki a szervezők, ami összesen 202,76 kilométernyi versenytávot jelentett. Az ERC szezonnyitóján népes mezőny gyűlt össze, és négy magyar párosnak - a Herczig Norbert – Ferencz Ramón (Skoda Fabia Rally2 evo), a László Zoltán – Kovács Annamária (Ford Fiesta Rally3), az Ifj. Érdi Tibor – Csökő Zoltán (Mitsubishi Lancer Evo X), és a László Martin – Berendi Dávid (Peugeot 208 Rally4) - is szurkolhattunk ezen a hétvégén.

Pénteken a Mikolajki Arénaban megrendezett 2,5 kilométeres szuperspeciálon Nikolay Gryazin autózta a legjobb időt a Volkswagen Polo GTi R5-tel, megelőzve Craig Breent, és Fabian Kreimet. A bajnoki címvédő Alexey Lukyanuk a tizennegyedik helyen végzett az első gyorsaságin a Saintéloc Junior Team Citroen C3 Rally2-esével.
Nikolay Gryazin szombaton is elképesztő tempóban közlekedett. A Movisport SRL orosz pilótája megnyerte az első négy szakaszt, és több mint 40 másodperces előnyt épített ki Lukyanukkal szemben, azonban a 28,7 kilométeres Wieliczki 2-n két defektet is összeszedett, ami a versenyének végét jelentette. Gryazin drámáját követően Lukyanuk vette át a vezetést, míg Andreas Mikkelsen előrelépett a második pozícióba. A legjobb lengyel Mikołaj Marczyk volt, aki a harmadik helyen fejezte be az első versenynapot. Herczig Norberték a hatodik helyről várták a folytatást, míg László Martinék a negyvenhatodik, László Zoltánék pedig a hatvankettedik pozícióban zárták a napot. Érdi Tiborék három szakaszsikert is bezsebeltek az ERC2-ben, azonban a hetedik gyorson feladták a futamot, miután egy ugrató után lecsúsztak az útról, és elsodortak két nézőt.

Vasárnap hat gyorsaságival folytatódott a Lengyel Rally. Lukyanuk, Breen, Mikkelsen és Mikołaj Marczyk is tudott szakaszt nyerni a zárónapon. A futamgyőzelmet végül Lukyanuk húzta be, 18 másodperccel megelőzve Andreas Mikkelsent. A dobogó legalsó fokára a hazai közönség előtt autózó Mikołaj Marczyk állhatott fel. Herczigék az ötödik helyen zártak Lengyelországban.

„Ez egy igazán extrém rally volt, de sikerült nyernünk. Nagyon sok gyors pilóta volt a mezőnyben, ezért boldog vagyok, hogy itt lehetünk.” –árulta el Lukyanuk.

A 77. Orlen Rajd Polski - Rally Poland végeredménye:
1. A.Lukyanuk – A.Arnautov (Citroen C3 Rally2)   1:48:31.3
2. A.Mikkelsen – O.Fløene (Skoda Fabia Rally2 evo)   +18.4
3. M.Marczyk – S.Gospodarczyk (Skoda Fabia Rally2 evo)   +1:54.7
4. N.Solans – M.Martí (Skoda Fabia Rally2 evo)   +3:06.2
5. Herczig Norbert – Ferencz Ramón (Skoda Fabia Rally2 evo)   +3:44.8
6. E.Llarena – S.Fernández (Skoda Fabia Rally2 evo)   +3:46.5
7. W.Chuchala – S.Rozwadowski (Skoda Fabia Rally2 evo)   +3:56.0
8. Y.Bonato – B.Boulloud (Citroen C3 Rally2)   +4:11.7
9. E.Cais – J.Žáková (Ford Fiesta Rally2)   +4:16.6
10. G.Grzyb – M.Poradzisz (Skoda Fabia Rally2 evo)   +4:43.1

A bajnokság július első hétvégéjén a lettországi Rally Liepāja-val folytatódik.

Fotó: fiaerc.com

További nemzetközi rally hírek