Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ezen a hétvégén a Kanári-szigeteken rendezték meg a 2020-as rally Európa-bajnokság utolsó futamát. A versenyt az M-Sport francia pilótája, Adrien Fourmaux nyerte, míg a bajnoki címet Alexey Lukyanuk hódította el. Az ERC1 Junior kategóriát Oliver Solberg zárta az élen, Ifj. Érdi Tibor pedig harmadik alkalommal lett az ERC 2 bajnoka.

A 44. Rally Islas Canarias pénteken kilenc gyorsasági szakasszal indult. A délelőtt folyamán eleredt az eső, ami alaposan felborította az erősorrendet. Pepe López tavaly győzni tudott Gran Canarián, azonban most az első szakaszon kiütötte a Citroen C3 R5 bal hátsó futóművét. A versenyt a spanyol Nil Solans kezdte a legjobban, aki a négy gyorsból hármat is megnyert, és 9.7 másodperces előnyt épített ki honfitársával, Iván Ares-szel szemben. Délután Alexey Lukyanuk és Adrien Fourmaux két-két részsikert könyvelhetett el, míg Andreas Mikkelsen egy alkalommal tudott első időt autózni a Topp-Cars Skoda Fabia Rally2 evo-jával. Nil Solans a hetedik szakaszon megforgott, ami miatt rengeteg időt veszített, így Iván Ares örökölte meg a vezető helyet, míg Fourmaux feljött a második pozícióba. Az ERC 2-ben a lengyel Dariusz Poloński vezetett Ifj. Érdi Tibor előtt. Az olasz Zelindo Melegari a hetedik szakaszon összetörte az Alpine A110 Rally-ját, így ő kiszállt az ERC 2 bajnoki trófeáért zajló csatából. Az ERC 3 kategóriát Josep Bassas Mas vezette Sindre Furuseth és Ken Torn előtt. A Vogel Adrienn – Notheisz Ivett páros a kategória nyolcadik helyén zárta az első versenynapot.

Szombaton nyolc szakasz szerepelt a verseny programjában. A délelőtti körben Yoann Bonato, Nil Solans és Alexey Lukyanuk tudott nyerni, az összetettben pedig Adrien Fourmaux ugrott az élre, miután Solans időbüntetést kapott. Délután Iván Ares, Pepe López és Andreas Mikkelsen könyvelhetett el részsikert. A versenyt végül Adrien Fourmaux nyerte meg az M-Sport Ford WRT Ford Fiesta Rally2-esével, megelőzve Yoann Bonatot és Iván Arest. Oliver Solberg a negyedik helyen végzett a Volkswagen Polo GTI R5-tel, az ERC1 Junior kategóriát pedig a második helyen zárta, és ezzel a kategória bajnoka lett. Alexey Lukyanuk a Rally Hungary után a Kanári-szigeteken sem tudott felállni a dobogóra. Az orosz pilóta a hetedik helyen zárta a spanyolországi viadalt, de ez az eredmény is elég volt neki ahhoz, hogy bezsebelje a második ERC bajnoki címét. AZ ERC 2-ben az Ifj. Érdi Tibor – Csökő Zoltán páros diadalmaskodott a Mitsubishi Lancer Evo X-essel, és ezzel elhódították az ERC 2 bajnoki trófeát. Az ERC 3-ban a spanyol Josep Bassas Mas nyert a Peugeot 208 Rally4 volánja mögött, megelőzve Ken Tornt. Vogel Adriék technikai hiba miatt kénytelenek voltak feladni a futamot.

„Csalódott vagyok a mostani teljesítményünkkel, lehettünk volna ennél sokkal jobbak is.” –kezdte Lukyanuk. „Ez egy nagyon kemény verseny volt, és volt két hibám is. Igyekeztünk tartani a tempót Oliver Solberggel, de hogy őszinte legyek, már nagyon vártam, hogy célba érjünk, mert hatalmas nyomás volt rajtam az egész szezon folyamán. Most már lazíthatunk és élvezhetjük a siker ízét.”

44. Rally Islas Canarias 2020 végeredménye:
1. A.Fourmaux – R.Jamoul (Ford Fiesta Rally2)   2:12:21.2
2. Y.Bonato – B.Boulloud (Citroen C3 R5)   +25.0
3. I.Ares – D.Vázquez Liste (Hyundai i20 R5)   +55.7
4. O.Solberg – A.Johnston (Volkswagen Polo GTI R5)   +1:17.5
5. J.Suárez – A.Iglesias Pin (Skoda Fabia Rally2 evo)   +1:39.1
6. A.Mikkelsen – A.Jæger (Skoda Fabia Rally2 evo)   +1:48.9
7. A.Lukyanuk – A.Arnautov (Citroen C3 R5)   +2:10.6
8. C.Devine – J.Fulton (Hyundai i20 R5)   +2:25.8
9. L.Monzón – J.Déniz (Citroen C3 R5)   +2:32.4
10. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 R5)   +2:33.0

A bajnokság végeredménye:
1. Alexey Lukyanuk   121 pont
2. Oliver Solberg   112
3. Grégoire Munster   86
4. Iván Ares   59
5. Andreas Mikkelsen   52
6. Efrén Llarena   52
7. Craig Breen   51
8. Erik Cais   38
9. Adrien Fourmaux   37
10. Mikołaj Marczyk   36
11. Herczig Norbert   36

Fotó: @fiaerc

További nemzetközi rally hírek