Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta a rally Európa-bajnokság programját is, de ezen a hétvégén végre elrajtolhatott az FIA ERC 2020-as szezonja. A bajnokság idei első állomása Róma volt, ahol több magyar páros is rajthoz állt.

A Rally di Roma Capitale 4,02 kilométeres kvalifikációs szakasza több pilótán is kifogott. A hazai közönség előtt autózó Enrico Brazzoli lecsúszott az útról és összetörte a Volkswagen Polo GTI R5-ösét, így kénytelen volt feladni a futamot, akárcsak Damiano De Tommaso, aki szintén hibázott a bemelegítésen. Filip Mareš ugyancsak becsúszott a fák közé, azonban szombat reggelre versenyképes állapotba hozták a Skoda Fabia Rally2 evo-ját, így el tudott indulni a viadalon. „Nem tudom megmondani, hogy pontosan mi történt. A rajt után egy gyors, dobálós részen elment a kocsi hátulja, és háttal becsúsztunk a fák közé.” –nyilatkozta az eset után a cseh pilóta.
A kvalifikáción Giandomenico Basso autózta a legjobb időt a VW Polo GTI R5-tel, megelőzve Alexey Lukyanukot. Herczig Norberték a 10. időt érték el a Fumone-i pályán.

A verseny az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a parádéval indult, amikor is a versenyzőpárosok végigautóztak Róma nevezetességei előtt. A mezőny a péntek délután az Angyalvár előtt megrendezett ünnepélyes rajtceremóniát követően vágott neki a 8. Rally di Roma Capitale-nak.
Szombaton hat gyorsasági szerepelt a futam programjában. Az ERC 2018-as bajnoka, Alexey Lukyanuk remek tempóban autózott a Saintéloc Citroen C3 R5-ösével, és az összes szakaszsikert bezsebelte. Az orosz pilóta a nap végére több mint fél perces előnyt épített ki Giandomenico Bassoval szemben. Az M-Sport francia pilótája, Adrien Fourmaux a második szakaszon hatalmasat esett a Ford Fiesta R5 MK II-vel. Szerencsére a pilóta és navigátora, Renaud Jamoul is épségben megúszták a balesetet, de az autó annyira megsérült, hogy kénytelenek voltak feladni a futamot. Herczigék a negyedik gyorson, a 13.40 kilométeres Pico - Greci 2-n rontottak. Egy balos kanyarban lecsúsztak az útról és eltaláltak egy fát, ami megrongálta a Polo GTI R5 hűtőjét. - Norbiék a következő szakaszon már nem tudtak rajthoz állni.

Az első versenynap végén Lukyanuk állt az élen, megelőzve Giandomenico Bassot és Oliver Solberget. László Martin és Zsiros Gábor az összetett 46., László Zoltán és Berendi Dávid a 48., Vogel Adrienn és Notheisz Ivett az 52., Juhász Csaba és Juhász István pedig az 59. helyéről várták a folytatást.

„Nagyon jól indult számunkra a verseny. Boldog vagyok, hogy az összes szakaszon jól tudtunk teljesíteni. Köszönöm a csapatnak, hogy egy ilyen fantasztikus autóval mehetek, és köszönöm a Pirellinek is a gumiabroncsokat. Jól érzem magam a kocsiban, és nincs semmi nyomás rajtam. Úgy tűnik, hogy a karanténos időszak nem volt annyira nagy hatással rám.” –mondta Lukyanuk.

200726 rallyroma n2

Vasárnap kilenc gyorsaságit kellett abszolválniuk a pilótáknak. Basso az első két szakaszon első időt autózott, de Lukyanuk is tartotta vele a tempót, így csak pár másodpercet tudott faragni az olasz a hátrányából. A folytatásban az az Andrea Crugnola brillírozott, aki szombaton alaposan összetörte a Citroen C3 R5-ösét. Lukyanuk vasárnap nem tudott szakaszt nyerni, de így meg tudta őrizni a vezető helyét, és 2018 után ismét megnyerte a Rally di Roma Capitale-t. A második helyen az olasz Giandomenico Basso ért célba, míg a dobogó legalsó fokára a 18 esztendős Oliver Solberg állhatott fel. A negyedik helyet Craig Breen szerezte meg az MRF Tyres abroncsaival ellátott Hyundai i20 R5-tel, míg ötödikként Simone Tempestini végzett a Tagai Racing Technology által felkészített Skoda Fabia R5-tel. Herczig Norbiék a szuper rally szabályaival visszaálltak a versenybe, és végül az 53. pozícióban fejezték be a viadalt. A László Martin – Zsiros Gábor kettős abszolútban a 34., az ERC3-ban pedig bronzérmesek lett. László Zoltán és Berendi Dávid a 43. pozícióban ért célba, az ERC3-ban pedig a 4. helyet szerezték meg. A Vogel Adrienn – Notheisz Ivett páros a 44. helyre terelte be a Ford Fiesta Rally4-et, az ERC3-ban az ötödikként végeztek, míg az ERC Ladies kategóriát megnyerték. Juhász Csaba Juhász Istvánnal az oldalán a 49. pozícióban teljesítette a távot, az ERC 3-ban pedig a hetedikek lettek.   

8. Rally di Roma Capitale 2020 végeredménye:
1. A.Lukyanuk – D.Eremeev (Citroen C3 R5)   1:58:57.0
2. G.Basso – L.Granai (Volkswagen Polo GTI R5)   +16.1
3. O.Solberg – A.Johnston (Volkswagen Polo GTI R5)   +1:03.2
4. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 R5)   +1:57.0
5. S.Tempestini – S.Itu (Skoda Fabia R5)   +1:58.3
6. E.Llarena – S.Fernández (Citroen C3 R5)   +2:15.9
7. G.Munster – L.Louka (Hyundai i20 R5)   +2:20.5
8. F.Mareš – R.Bucha (Skoda Fabia Rally2 evo)   +2:26.0
9. R.Michelini – M.Perna (Volkswagen Polo GTI R5)   +2:31.9
10. E.Lindholm – M.Korhonen (Skoda Fabia Rally2 evo)   +2:54.0

34. László Martin – Zsiros Gábor (Ford Fiesta Rally4)   +16:21.7

43. László Zoltán – Berendi Dávid (Ford Fiesta Rally4)   +19:57.4
44. Vogel Adrienn – Notheisz Ivett (Ford Fiesta Rally4)   +21:16.7

49. Juhász Csaba – Juhász István (Renault Clio RS R3T)   +25:43.2
53. Herczig Norbert – Ferencz Ramón (Volkswagen Polo GTI R5)   +31:44.6

Az 1. Rally Stars Roma Capitale-t Dani Sordo nyerte meg a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. A spanyol pilóta a tizenötből tizennégy szakaszsikert könyvelt el, és végül 40 másodperccel ért célba a francia Pierre-Louis Loubet előtt. Massimo "Pedro" Pedretti a harmadik pozícióban vitte célba az M-Sport Ford FIesta WRC-jét.

Az 1. Rally Stars Roma Capitale végeredménye:
1. D.Sordo – C.del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)   1:55:49.9
2. P.Loubet – V.Landais (Hyundai i20 Coupe WRC)   +40.0
3. Pedro – E.Baldaccini (Ford Fiesta WRC)   +12:58.1

A rally Európa-bajnokság augusztus 14-16. között a Rally Liepāja-val folytatódik.

Fotó: FIA ERC

További nemzetközi rally hírek