Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Az FIA ERC 2018-as bajnoka, Alexey Lukyanuk idén is a Saintéloc Junior Team Citroen C3 R5-ösével fog versenyezni a sorozatban.

Az orosz pilóta 2019-ben szerette volna megvédeni a bajnoki címét a Citroen volánja mögött, azonban nem indult számára túl jól a szezon. Az Azori-szigeteken és Gran Canarián is hibázott, a Barum Rallyn pedig csak a 18. lett. Legjobb eredményét Lettországban, a Rally Liepāja-n érte el, ahol felállhatott a dobogó legfelső fokára. A szezon utolsó futamán, a Rally Hungary-n Lukyanuk és Chris Ingram hatalmas csatát vívott a végső győzelemért. Az orosz szinte végig vezetett a Nyíregyháza környéki futamon, azonban az utolsó szakaszon defektet kapott, így Turán Frigyes mögött a második helyen végzett. Ingram szintén összeszedett egy defektet, és csak a negyedik lett, de ez az eredmény is elég volt számára ahhoz, hogy megnyerje a bajnokságot.

Lukyanuk most bejelentette, hogy 2020-ban is a Saintéloc Junior Team Citroen C3 R5-ösével fog versenyezni a rally Európa-bajnokságban. Az itinert idén azonban már nem Alexey Arnautov fogja diktálni neki hanem Dmitriy Eremeev.

„Tudom, hogy megvan a tempóm, azonban egy kicsit csalódott vagyok, mert nem mindig látszott az eredményeken ez a gyorsaság.” –kezdte a 39 esztendős pilóta. „Még mindig motivált vagyok, és szeretnék harcolni a győzelmekért, és jó eredményeket elérni. A rally számomra nagyon fontos. Nagyon izgalmas és jó érzés ezeket a modern versenyautókat vezetni. Természetesen jó lenne, ha az eredményeken is látszódna ez az érzés. Hatalmas nyomás nehezedik ránk, ha nyerni akarunk. Úgy gondolom, hogy évről-évre egyre több tapasztalatot szerzünk a versenyeken, így egyre erősebbé válunk. Néha hatalmas teher van a vállunkon, ami miatt nem jönnek a várt eredmények, ezért fontos, hogy ne izguljuk túl a dolgokat, lazábbak legyünk és élvezzük a versenyzést. Szeretnék a vezetésemre összpontosítani. Ez talán a legfontosabb stratégiai dolog számomra.”

„The Russian Rocket” az elmúlt években Michelin abroncsokon versenyzett, azonban 2020-ban Pirelli-re vált. A Saintéloc Junior Team az olasz gumiszállító mellett idén már a Citroen Racing támogatását is élvezi majd.

Saintéloc Junior Team vezetője, Vincent Ducher a következőket mondta: „Semmi akadályát nem láttuk annak, hogy folytassuk a közös munkát Alexey-jel. Tavaly több szakaszt nyert, mint bármelyik másik versenyző a sorozatban, és nagyon közel volt a címvédéshez. Sokat tanultunk a vereségből is, és részletesen kielemeztük a tavalyi évet, hogy 2020-ban még sikeresebbek lehessünk.”

Lukyanuk csapattársa idén a német Marijan Griebel lesz.

A rally Európa-bajnokság 2020-as naptára:
Azores Rallye – március 26-28.
Rally Islas Canarisa – május 7-9.
Rally Liepāja – május 29-31.
77. Rally Poland – június 26-28.
Rally di Roma Capitale – július 24-26.
Barum Rally Czech Rally Zlín – augusztus 28-30.
Cyprus Rally – október 9-11.
Rally Hungary – november 6-8.

Fotó: FIA ERC

További nemzetközi rally hírek