Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ezen a hétvégén rendezték meg a rally Európa-bajnokság idei második futamát, a 43. Rally Islas Canarias-t. Pepe López győzelemre vitte a Citroen C3 R5-öt, miután Alexey Lukyanuk hibázott, és feladni kényszerült a futamot.

A csütörtöki kvalifikációs szakaszt a hazai közönség előtt autózó Pepe López nyerte meg a Citroen C3 R5-tel. A Herczig Norbert – Ferencz Ramón páros a hatodik időt autózta a 3,15 kilométeres pályán, míg Ifj. Érdi Tibor Kovács Szabolccsal az oldalán a 15. helyen vitte célba a Skoda Fabia R5-öt. A Klausz Kristóf – Farnadi Ágnes kettős a 30. pozícióban teljesítette a kvalifikációt.  

Pénteken nyolc gyorsasági várt a mezőnyre, ami 97 kilométernyi versenytávot jelentett. Pepe López továbbra is remek tempóban autózott a kanyargós, szűk aszfaltos pályákon, de Alexey Lukyanuk tartani tudta vele a tempót. A bajnoki címvédő orosz pilóta a harmadik szakaszon, a 24,1 kilométeres Tejeda 1-en közel 5 másodperccel autózott jobb időt spanyol riválisánál, aminek köszönhetően az élre ugrott az összetettben. Délután tovább folytatódott a harc a két Citroenes pilóta között. A délutáni körben Lukyanuk és López is két-két részsikert könyvelhetett el, de az orosz pilóta meg tudta őrizni a vezető helyét az összetettben. A MOL Racing Team párosa, Herczig Norbert és Ferencz Ramón a hatodik helyen zárta a pénteki napot. Érdi Tiboréknak egy defekt miatt meg kellett állniuk, ami miatt több mint 3 percet veszítettek, és így a 21. pozícióból várhatták a szombati folytatást. Klausz Kristófék az abszolútban a 37., az ERC 3 kategóriában pedig a 14. helyen álltak az első versenynap után.

Szombaton újabb nyolc szakaszt kellett abszolválnia a mezőnynek. A 7,18 kilométeres Arucas-on Pepe López száguldott végig a leggyorsabban, megelőzve Iván Arest és Herczig Norbertet. Alexey Lukyanuk sérült bal első felfüggesztéssel gurult be a célba, ami miatt visszacsúszott a második helyre. Az orosz pilóta a következő szakaszon már rajthoz sem tudott állni a sérült autóval, így az Azori-szigetek után, a Kanári-szigeteken sem szerzett pontot. A következő két szakaszon Pierre-Louis Loubet brillírozott a Skoda Fabia R5 volánja mögött, a délelőtti utolsó gyorsot pedig José Antonio Suárez nyerte meg a Hyundai i20 R5-tel. A délutáni kört Chris Ingram kezdte a legjobban, aki az első két szakaszon győzni tudott, az utolsó két pályán pedig Łukasz Habaj bizonyult a legjobbnak. Herczig Norberték az utolsó előtti szakaszon defektet kaptak, de így is sikerült a negyedik helyen célba érniük a Kanári-szigeteken. A Kluasz Kristóf – Farnadi Ágnes páros az ERC 3-ban a 11. pozíciót szerezte meg a Peugeot 208 R2-vel. Érdi Tiborék számára sajnos idő előtt ért véget a viadal.

A 43. Rally Islas Canarias végeredménye:
1. P.López – B.Rozada (Citroen C3 R5)   2:06:24.0
2. C.Ingram – R.Whittock (Skoda Fabia R5)   +28.4
3. Ł.Habaj – D.Dymurski (Skoda Fabia R5)   +39.8
4. Herczig Norbert – Ferencz Ramón (VW Polo GTI R5)   +52.9
5. P.Loubet – V.Landais (Skoda Fabia R5)   +54.6
6. I.Ares – D.Vázquez Liste (Hyundai i20 R5)   +1:07.5
7. S.Pernía – A.Sánchez González (Hyundai i20 R5)   +2:14.3
8. L.Monzón – J.Déniz (Ford Fiesta R5)   +2:16.6
9. M.Griebel – S.Kopczyk (Skoa Fabia R5)   +2:47.3
10. N.Mayr-Melnhof – L.Welsersheimb (Ford Fiesta R5)   +3:02.3

A bajnokság május 24-26. között a Rally Liepāja-val folytatódik.

Fotó: autohebdosport.es

További nemzetközi rally hírek