Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Rengeteg izgalmat tartogatott a rally Európa-bajnokság olaszországi fordulója, a Rally di Roma Capitale. Bryan Bouffier és Kajetan Kajetanowicz hatalmas csatát vívott a végső győzelemért.

 

Pénteken a mezőny végigautókázott Róma nevezetességei előtt, érintve többek között a Colosseumot is. A „városnéző túra” után a Palazzo della Civiltà Italiana előtt kialakított szuperspeciálon már versenytempóban közlekedtek a pilóták. Az 1,8 kilométeres városi pályán a Skodás Nikolay Gryazin bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve Jan Černý-t és Grzegorz Grzybet.

170918 rallydiroma n2

Szombaton öt gyorsasági szakasz várt a mezőnyre Ceprano környékén. Alexey Lukynauk rögtön az első szakaszon top időt autózott a Ford Fiesta R5-tel és a nap folyamán további két szakaszsikert is elkönyvelhetett. Az orosz pilóta az utolsó gyorsaságinak közel 9 másodperces előnnyel vágott neki, azonban egy jobbos kanyarban eltalálta a partoldalt, és annyira megsérült a Fiestája, hogy kénytelen volt feladni a futamot. Lukyanuk kiesése után Bryan Bouffier örökölte meg a vezető helyet. A francia hat szakaszt követően 7 másodperccel vezetett ’Kajto’ előtt. A képzeletbeli dobogó legalsó fokán Bruno Maghalaes tanyázott a Skoda Fabia R5-tel.

Vasárnap hat gyorsasági szerepelt a programban, amelyeket Fiuggi környékén jelöltek ki a szervezők. A délelőtti első három szakaszt Kajetanowicz nyerte meg a Fiestával, és az összetettben is az élre ugrott. A 32,7 kilométeres Cave – Rocca Santo Stefano közötti távon már Bouffier bizonyult a leggyorsabbnak, és sikerült visszavennie a vezetést lengyel riválisától. Bouffier mellett még a spanyol José Antonio Suárez tudott szakaszt nyerni a Peugeot 208 T16 volánja mögött. A versenyt végül Bryan Bouffier nyerte meg, 3 tizeddel megelőzve Kajetan Kajetanowiczot. A harmadik helyen célba érő Bruno Maghalaes már közel 1 percet kapott a futamgyőztestől.

170918 rallydiroma n3

„Csodálatos ez a győzelem, főleg azért, mert egy hatalmas csatában szereztük meg. A verseny végéig pokoli keményen nyomtam a gázpedált. Köszönöm a csapatomnak és a szponzoraimnak. Nélkülük nem sikerült volna ezt elérnem.” –nyilatkozta a Gemini Clinic Rally Team francia pilótája, Bryan Bouffier.

„Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Nagyon jól éreztük magunkat! Fantasztikus, hogy a győzelemért harcolhattunk, annak ellenére, hogy először versenyeztünk itt. Remek csatát vívtunk Bryannel. Nagyon elégedett vagyok, és szeretnék köszönetet mondani a csapatomnak.” –mondta Kajetan Kajetanowicz.

Az ERC 2-ben magyar siker született. Az Ifj. Érdi Tibor – Papp György kettős megnyerte a kategóriát a Mitsubishi Lancer Evo X-essel, és ezzel értékes pontokat szereztek a bajnokságban. Sergey Remennik a második szakaszon egy baleset miatt adta fel a viadalt, míg Zelindo Melegari családi okok miatt nem fejezte be a futamot.
A Klausz Kristóf – Csányi Botond kettős az ERC 3 kategória 6. helyén ért célba a Peugeot 208 R2-vel.

Az olasz bajnoki értékelésben (CIR) Simone Campedelli végzett az élen, megelőzve Umberto Scandolat és Paolo Andreuccit. A finn Kalle Rovanperä a negyedik pozícióban teljesítette a távot a Peugeot 208 T16 volánja mögött.

A Rally di Roma Capitale végeredménye:

1. B.Bouffier – X.Panseri (Ford Fiesta R5) 2:02:16.0
2. K.Kajetanowicz – J.Baran (Ford Fiesta R5) +0.3
3. B.Magalhães – H.Magalhães (Skoda Fabia R5) +57.9
4. G.Grzyb – J.Wróbel (Skoda Fabia R5) +1:18.3
5. S.Tempestini – S.Itu (Citroen DS3 R5) +1:55.4
6. J. Černý – P. Černohorský (Skoda Fabia R5) +2:10.4
7. L.Habaj – D.Dymurski (Ford Fiesta R5) +2:25.5
8. N.Gryazin – Y.Fedorov (Skoda Fabia R5) +2:55.6
9. S.Consani – V.Salmon (Ford Fiesta R5) +3:17.2
10. T.Di Cosimo – P.Francescucci (Skoda Fabia R5) +4:21.9

17. Ifj.Érdi Tibor – Papp György (Mitsubishi Lancer Evo X) +11:20.1

19. Klausz Kristóf – Csányi Botond (Peugeot 208 R2) +13:19.8

A bajnokság állása:

ERC:
1. Kajetan Kajetanowicz 145 pont
2. Bruno Maghalães 121
3. Bryan Bouffier 84
4. Alexey Lukyanuk 73
5. Marijan Griebel 62

ERC 2:
1. Zelindo Melegari 152 pont
2. Ifj. Érdi Tibor 148
3. Sergey Remmenik 89
4. Luis Pimentel 55
5. Christos Demosthenous 39

A 2017-es rally Európa-bajnokság utolsó fordulóját, a lettországi Rally Liepaja-t, október 6-8. között rendezik meg.

 

 

További nemzetközi rally hírek