Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ricardo Moura nyerte a rally Európa-bajnokság negyedik futamát, az 51. Azores Airlines Rallye-t. A portugál pilóta mellett Alexey Lukyanuk és Kajetan Kajetanowicz állhatott fel a dobogóra, míg Botka Dávid a negyedik helyen ért célba a Citroennel.

Az azori-szigeteki futam csütörtöki nyitónapján négy gyorsasági szerepelt a programban. A négy szakaszon, négy különböző pilóta - Kajto, Moura és Lukyanuk és a Skoda Fabia R5-öst terelgető Ralfs Sirmacis tudott top időt autózni. A nap végén Kajto állt az összetett lista élén, 1 másodperccel megelőzve Sirmacist, és 3,7-tel Lukyanukot.

160605 azores n2

Pénteken hat gyorsasági várt a mezőnyre. Alexey Lukyanuk 6,3 másodpercet adott a nap első szakaszán Kajtonak, és ezzel az összetettben is az élére ugrott. A délelőtt másik két távján a lengyel Fordos mindenkit megelőzött és ezzel visszavette Lukyanuktól a vezetést. Délután az orosz bezsebelte az összes szakaszsikert, így a nap végén ismét ő állt a képzeletbeli dobogó első helyén.

A szombat nem várt fordulatokat hozott. Kajtonak rögtön az első, 21 kilométeres Graminhais-i szakaszon eltört a kardántengelye, és csak a 34. helyen ért be az elsőkerék-meghajtású Fiestával. Ricardo Moura, a lengyel balszerencséjének köszönhetően, már az összetett második helyén tanyázott.

A délelőtt két szakaszt is megnyerő Alexey Lukyanukot is utolérte a balszerencse; a tizennégyes gyorsaságin a Fiesta turbója elkezdett rakoncátlankodni. Az orosz rengeteg időt veszített és az összetettben is helyet cserélt Mourával. Lukyanuk a következő szakaszt megnyerte és ezzel faragni tudott 42 másodperces hátrányból, de a pechsorozata tovább folytatódott, mivel az utolsó gyorsasági utolsó kilométereit jobb első defekttel teljesítette.

160605 azores n3

A versenyt végül Ricardo Moura nyerte meg Lukyanuk és Kajto előtt. Botkáék az utolsó előtti szakaszon még a hatodikak voltak, azonban két pozíciót javítva a negyedik helyen zárták az azori-szigeteki futamot.

„A nevem bekerült a rally történelmébe, és nagyon-nagyon boldog vagyok.” –kezdte Ricardo Moura. „Köszönöm ezt a csapatomnak és minden egyes azori-szigeteki embernek. Kemény keveréken mentünk, és jól jöttek volna a lágy gumik, mert elkezdett esni, ráadásul a Graminhais-i gyorson a fékekkel is voltak gondok. Nagyon stresszes volt, de itt vagyunk és ez a lényeg.”

„Talán egy kilométerrel a start (SS14) után elment a turbónk. Utálom, amikor ilyenek történnek. Pokolian nyomtam és sokat kockáztattunk, de ennél többet nem tudtam tenni. Azt hittem, hogy ez a mi versenyünk lesz, de talán majd legközelebb.” –nyilatkozta Alexey Lukyanuk.

Az ERC 2-t a lengyel Wojciech Chuchala nyerte a Subaru Impreza STi-vel, míg az ERC 3-ban Diogo Gago diadalmaskodott a Peugeot 208 VTi R2-vel.

Az 51. Azores Airlines Rallye végeredménye:

1. R.Moura – A.Costa (Ford Fiesta R5)   2:42:23.5
2. A.Lukyanuk – A.Arnautov (Ford Fiesta R5)   +26.8
3. K.Kajetanowicz – J.Baran (Ford Fiesta R5)   +3:23.0
4. Botka Dávid – Szeles Péter (Citroen DS3 R5)   +5:28.5
5. J.Orsák – D.Smeidler (Ford Fiesta R5)   +5:34.1
6. P.Meireles – M.Castro (Skoda Fabia R5)   +5:44.1
7. L.Miguel Luís – C.Magalhaes (Ford Fiesta R5)   +5:46.2
8. J.Pedro Fontes – I.Ponte (Citroen DS3 R5)   +6:17.9
9. R.Teodósio – J.Teixeira (Ford Fiesta R5)   +7:01.2
10. A.Tlusták – L.Kucera (Skoda Fabia R5)   +7:30.7

A bajnokság június 23-25. között az Ypres Rallyval folytatódik.


További nemzetközi rally hírek