Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sorra gyűjti a sikeresebbnél sikeresebb eredményeket Gyarmati Ariel és Kocsis György a külföldi versenyeken. Legutóbb Siófok testvérvárosában, Poreč-ben vendégszerepeltek, ahol ismét letették névjegyüket, miután az abszolút 3. helyre kormányozták be a Mitsubishit.

Nem csak kupákat és bajnoki pontokat gyűjtöttek, de jó viszonyt is sikerült kialakítaniuk a helyiek két nagy sztárjával, Juraj Sebaljjal és Rok Turkkal. A hétvégi dicsőség a végén egy bajnoki dobogós helyezést is hozhat nekik a Közép-Európai Zóna Bajnokság (CEZ) 2-es kategóriájában…

Gyarmati Ariel: Péntek délután a rajtceremóniával kezdődött a verseny, ami már megalapozta a jó hangulatunkat. Ezután következett egy körgyors, amit kétszer kellett teljesítenünk. A pályabejárás során is úgy tűnt, hogy ez a típusú szakasz jobban fekszik, jobban rögzül bennem, mint a többi, és ez az éles bevetés során is igazolódott. Az abszolút első helyen zártuk ugyanis a nyitónapot, igaz, ehhez kellett az is, hogy az egyik nagy esélyes, Rok Turk egyszer megforgott, és ezzel időt veszített. A többiek azonban mögöttünk voltak – még az R5-ösök is.

Nem gondoltuk volna, hogy így be tudunk kezdeni. A pénteki eredménynek köszönhetően másnapra első rajtolónak soroltak bennünket, ami egy kis izgulásra is adott okot számunkra. Soha nem vezettük még így fel a mezőnyt, és őszintén szólva nem is a legjobb elsőnek autózni, főleg nem a teljesen ismeretlen szakaszokon. Nincs még nyom, nem tudja az ember ilyenkor, mire is számítson, és aggódtunk egy picit, nehogy az etapokon elkeveredjük – ez nem lett volna amúgy nehéz. Nem éreztük tehát ennek előnyét, de a feladatot így is sikeresen teljesítettük. Tisztában voltunk azzal, hogy az első napi eredményünk irreális, az R5-ösöket hosszú távon nem tudjuk magunk mögött tartani. Azon voltunk azonban, hogy minél előrébb maradjunk az értékelésben, valamint, hogy a helyiek nagy sztárját, az Evo X-essel versenyző Juraj Sebaljt ne engedjük magunk elé. Nem feltartott kézzel álltunk tehát a rajtba másnap.

Mindennek a vége pedig az lett, hogy abszolútban a 3., az 5-ös kategória és a CEZ2 értékelésben pedig az 1. helyre értünk be. Rendkívül boldogok vagyunk, hatalmas élménnyel gazdagodtunk Poreč-ben. Szuper volt az egész rendezvény, a céldobogónál lévő pezsgőzés örök emlék marad. Az egyetlen dolog, amihez alkalmazkodnunk kellett, hogy a horvátok nem ismerik a padkavédelmet, valamint, hogy a világos, fényes fehéraszfalt valahol csúszott, valahol kevésbé, de biztosan mindenhol megijesztett. Sok helyen ezért óvatosabban mentünk, mert nem tudtuk, milyen tapadásra számíthatunk, de ha egyszer visszatérünk, már tudni fogjuk, mi a trükkje ennek az aszfalttípusnak.

A Mitsubishi tökéletesen működött, aminek lábon tartását ez úton is köszönjük a csapatnak, a helyszínre kilátogató és az otthonról értünk izguló szurkolóknak pedig a támogatást!

Számoljuk a pontokat, és napokon belül kijön a frissített tabella is, jelenleg hogyan áll a bajnokság, és nekünk hol van a helyünk benne. Ennek függvényében elképzelhető, hogy még idén rajthoz állunk a CEZ szezonzáró szlovén futamán. Ha ez nem jönne össze, akkor is biztosan indulni fogunk még legalább egy hazai versenyen.

Kocsis György: Hellyel-közzel egész jól sikerült a pályák feldolgozása, mindegyiken 3-4 alkalommal végig tudtunk menni. Navigációs szempontból nem nehezebb, inkább komplexebb feladat várt rám Poreč-ben, mint Nova Goricában. Ez elsősorban a szakaszokon belüli, komolyabb ritmusváltások miatt volt, de úgy érzem, jól megoldottuk ezeket is.

Őszintén szólva minket is meglepett, hogy az első napi két gyorsasági után mi vezettük a versenyt. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy annak a szakasznak a vonalvezetése nagyon feküdt a Mitsubishinek, és mi is élveztük rajta a menetelést. Ez a kezdeti siker megalapozta, pontosabban tovább fokozta a lelkesedésünket, hogy egy jó eredményt érjünk el a Poreč Rallyn, de azzal is tisztában voltunk, hogy másnap – a kezdeti meglepettségből felocsúdva – a többiek is rá fognak pattanni a gázra. Így is lett, ráadásul a szombati pályák inkább az R5-ös autóknak feküdtek jobban. Mi azért mindent beleadtunk, és igyekeztünk elöl tartani magunkat.

Gond nélkül, sallangmentesen teljesítettük a futamot, nagyon jól éreztük magunkat a hétvégén. Nem adták olcsón nekünk ezt a kategóriagyőzelmet, és az abszolút 3. helyet, de megérte a küzdelem. Ez is egy bizonyítéka annak, hogy jól döntöttünk, mikor leadtuk a nevezésünket erre a futamra, és gondolkodásra ad alapot, hogyan folytassuk a jövőben a szereplésünket. Az egyértelmű, hogy van helyünk ebben a mezőnyben!

Legfrissebb cikkek