Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A koronavírus okozta járványügyi állapot sokunk életét megnehezítette. Az olyan embereknél, mint a rallyversenyzők, nem csak a család és a munka egyensúlyát kellett megteremteni új köntösben, de hosszú időre egy hatalmas szenvedélyükről is le kellett mondaniuk.

A versenyzésről, ami az életük szerves részét képezi. Május 8-án azonban kijött az MNASZ határozata, miszerint – ha zárt kapusan is, de – újra rendezhetnek futamokat. Az első hivatalos bajnoki forduló a tervek szerint a júliusi Salgó Rally lesz, de vannak, akik már most „visszaszöktek” a versenypályára. Igaz, csak szervezett teszt keretein belül. Így történt ez a siófoki párossal, Gyarmati Ariellel és Kocsis Györggyel is, akik most újra terveznek, hiszen idei nagyreményű, nemzetközi szereplésüket meghiúsította a COVID-19 felbukkanása.

Gyarmati Ariel: A tavalyi Szilveszter Rallyn ültünk utoljára versenyautóban, majd jött a koronavírus, és gyakorlatilag szinte teljesen keresztbe húzta a 2020-as terveinket. Nemhogy versenyezni, de még tesztelni se volt alkalom ebben az elmúlt, közel fél évben. Ezért kapva kaptunk az alkalmon, mikor kihirdették, hogy a Metabond Kupa előtt egy nappal lehetőséget biztosított a rendezvényszervező a licenszes rallysoknak arra, hogy átmozgassák egy kicsit magukat és az autójukat.

20-25 páros jelen meg így a május 16-ai eseményen, és rendkívül jó, családias hangulat uralkodott a Rábaringen. Felszabadultan tudtunk autózni, és végre a látványra is tudtunk menni, hiszen ahol csak lehetett, ott keresztbe tettük a Mitsubishit. Nyilván versenykörülmények között ezt nem lehet megtenni, mert jó sok másodpercünkbe kerülne összességében… De itt mindent lehetett, a lényeg az volt, hogy kiélvezzük a pillanatot, hogy visszaülhettünk a versenyautóba.

Addig is, az első „éles” bevetésünk – az újra tervezés után – a kisvaszari rallysprint lesz, június 13-14-én. A rallysok is igazán ki vannak már éhezve a versenyzésre, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2 óra alatt betelt az összes nevezési hely. A jelenlegi szabályozások szerint még ez a futam is zártkapus lesz, de bízunk benne, hogy így vagy úgy, de lesz lehetőségük a szurkolóknak is arra, hogy ismét élvezzék a benzingőzt.

A karanténidőszak arra viszont remek alkalmat nyújtott, hogy az autót teljesen szét tudtuk szerelni, a karosszéria fullrevízión esett át. Rengeteg alkatrészt kicseréltünk, és amiből csak lehetett, még tartalékot is beszereztünk, készítettünk. Emellett a szervizautónkat is átépítettük, hogy a lehető legpraktikusabb legyen. Persze magunkat is igyekeztünk a legjobban formában tartani a rendszeres edzésekkel. A most hétvégi teszt pedig jó visszaigazolás volt arra, hogy a Mitsubishit is a lehető legjobb módon felkészítettük, és a mi állóképességünk is rendben van. Várjuk a folytatást!

Kocsis György: Nehéz hetek vannak mögöttünk is, akárcsak másoknál. Volt feladatunk bőven a korlátozások ideje alatt is, de így is csak akkor hagytuk el a házat, amikor nagyon szükséges volt. Siófokon ráadásul az elejétől fogva kötelező volt a maszkviselés, így végig vigyáztunk egymásra, véletlenül se kapjuk egy a betegséget. Szerencsére minket ez ki is került, mindannyian egészségesek vagyunk. Így nagy örömmel vártuk, hogy újra „versenyezhessünk”.

Remek alkalom volt ez a hétvégi teszt a bezártságból való „kitörésre”. Hihetetlenül jó érzés volt újra versenyautóban ülni, élveztem minden centiméterét. Plusz dolog volt, hogy egy lezárt területen, ellenőrzött és koordinált keretek között tudtuk feleleveníteni a rallys tudásunkat, tapasztalatainkat. Külön öröm volt, hogy a családunk is elkísért bennünket, illetve jó volt látni a versenyzőtársakat is. Persze, így is vigyáztunk egymásra: kellő távolságban vagy maszkban beszélgettünk, bandáztunk.

Eredetileg úgy terveztük, hogy idén a Mitropa Kupa keretein belül állunk rajthoz több európai helyszínen. Kipróbáltuk volna magunkat mások ellen, más környezetben. Komolyan is vettük az erre való készülést, én például heti 5 alkalommal edzettem, hogy az állóképességemet minél jobban felkészítsem a hosszabb és megterhelőbb futamokra. A legfrissebb tájékoztatás szerint azonban az ez évi nemzetközi bajnokságot törölték, így meglátjuk, hol lesz érdemes szerepelnünk 2020-ban.

Sajnos a vírus közbeszólt – ezt most el kell fogadni. De dolgozunk rajta, hogy a lehető legjobbat, legeredményesebbet hozzuk ki így is ebből a szezonból. Illetve már el is kezdünk gondolkodni a jövő évről. Nagyon várjuk, hogy mehessünk, mert hiányzik a rally, de azért óvatosan állunk hozzá, hogy ténylegesen mi valósul meg, hiszen hétről hétre változik a helyzet. Az ideiglenes versenynaptár már megvan, de meglátjuk, a kisvaszari futam után mik lesznek a körülmények.

Legfrissebb cikkek