Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Az újonnan alakul Š-Motorsport Egyesület két ŠKODA Fabia versenyautóval vág neki a 2017-es szezonnak. A Porsche M5-ben tartott sajtótájékoztatón kiderült, a korábbi magyar abszolút rali-bajnok, Spitzmüller Csaba 30 év rali után szakágat vált és a rallycross bajnokságban indul egy csúcskategóriás versenyautóval. A csapat másik versenyautója szintén csúcskategóriás, hiszen a nemzeti rali-bajnokságokban elérhető legütőképesebb autóval, egy Fabia R5-el láthatjuk a fiatal tehetséget, Vincze Ferencet és navigátorát, Bazsó Attilát.

A csapat nagyon új, de a szereplők közül a többségnek évtizedes tapasztalataik vannak az autósportban. Bajnóczi Csaba, az Š-Motorsport csapatvezetője is a régi motorosok közé sorolható.

„A személyes kapcsolatom a gyerekkorunkra nyúlik vissza Spitzmüller Csabával. Aztán az autósportban is összehozott minket a sors, együtt dolgoztunk a WRC-s korszakában is. Igazából már három évre tekint vissza a csapat, 2014-ben csatlakoztunk Bazsó Attilával újra Spicihez. Az elmúlt három évben együtt értük el az eredményeket, együtt jubiláltunk. Idén is együtt dolgozunk, még akkor is, ha Ő úgy döntött, hogy szakágat vált.” – mondta a csapat vezetője.

Spitzmüller Csaba befejezi ralis pályafutását. Volt már abszolút magyar bajnok, minden évben az élmezőnyben autózott. A motivált, de már más autósport felé: „Sok összetevője van annak, hogy szakágat váltok. Már korábban volt egy meghívásom, 2012-ben majdnem egy teljes szezont tudtam rallycrossban menni. Nagyon jól éreztem magam, nagyon jó közeg fogadott és teljesen más formáját ismertem meg az autóversenyzésnek. Akkor egy picit rájöttem, hogy a ralin kívül is van élet… Tavaly volt a 30. rali szezonom és úgy éreztem, hogy egy kicsit vesztettem a motivációmból. Év közben megfogalmazódott bennem, hogy váltani kell!”

Spici továbbra is az autósport királynőjének tartja a ralit, de a világ változik és ezt a változást követni kell. „A rallycross rendkívül dinamikusan fejlődő sportág. Az látszik, hogy a gyártók is kezdik felismerni a népszerűségét, az utóbbi években a média is felkapta és a Forma1 után a második legnagyobb nézettséggel bír az autósportokon belül. Nézettséggel kell kiszolgálnunk a partnereinket és nekem is kellenek az új kihívások. Ez az impulzív sport nagyon tetszik nekem. Test-test elleni harcok, erős autók, ügyes pilóták küzdelme ez. Terveink között szerepel, hogy kijussunk EB futamokra is, ami szintén nagyon motivál!”

Az Š-Motorsport műhelyében ott áll egy ízig-vérig ralira épített versenyautó, egy ŠKODA Fabia R5. Erről beszél Bazsó Attila: „Tavaly év végén vásároltuk a Fabia R5-öt. Szerettem volna egy ügyes pilótával menni az autóval az Országos Rallye Bajnokság futamain. Ha időm és a versenynaptár engedi, akkor magam is tervezem, hogy pár külföldi futamon elindulok pilótaként az autóval, csak ilyen gentleman driver kategóriában.”


Az autó és a navigátor tehát adott volt. Szerencsére a magyar bajnokságban nem volt nehéz ügyes kormányforgatót találni. Bajnóczi Csaba így meséli el erről az időszakról: „Fiatal, tehetséges pilótát kerestünk a Fabia R5-ös versenyautónkba és azt gondolom, a legjobbat találtuk meg Vincze Feri személyében. Fiatal, de mégis nagyon megfontolt és végtelenül tehetséges, amit már többször bizonyított. A magyar ralisportnak is jót fog tenni, hogy egy ilyen fiatal pilóta hasonló technikai háttérrel tud a ’nagy öregek’ ellen küzdeni.”

Vincze Ferenc még csak két bajnoki szezonon van túl, de tavaly már az év végi értékelés harmadik helyén állhatott egy öregecske Mitsubishi Lancert terelgetve. Tényleg az egyik legtehetségesebb pilóta került a csapathoz a személyében. „A korábbi navigátorom munkahelyi elfoglaltságok miatt már tavaly jelezte, hogy nem tudja folytatni a versenyzést és pont jókor kaptam a felkérést Bazsó Attiláéktól, akik pilótát kerestek az autójukba. Idén mindenképp R5-ös autóval szerettünk volna menni, hiszen az látszik, hogy csak ilyen autóval.” – mesél a véletlen egybeesésekről a szécsényi tehetség.

„A Szilveszter Rallye-n már mentem egy hasonló autóval. Megnyertük a versenyt régi navigátorommal, Kuti Péterrel, de azokat a pályákat nem nevezném igazi ralipályáknak.

Attilával van egy kis hátrányunk a régi pilótákkal szemben, hiszen ők minden fűcsomót ismernek a magyar raliszakaszok mellett, de igyekszünk behozni ezt a hátrányt és az a terv, hogy folyamatosan riogassuk őket :) Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot. Azt gondolom, hogy jól kijövünk egymással. Nagyon várom már, hogy együtt versenyezzünk.”

Az Š-Motorsport már ezen a hétvégén elkezdi a szezont, hiszen a rallycross bajnokság a Slovakiaringen kezdődik március 25-26-án. Spitzmüller Csabának szurkolhatunk a Supercars kategóriában. A következő hétvégén pedig a Vincze-Bazsó páros a 23.Miskolc Rallye-n vág neki a 2017-es versenyévadnak.


Legfrissebb cikkek