Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A tempó meg volt, a pályán elért eredmény alapján a leggyorsabbak voltak és ugyan egy büntetés miatt csak 12. helyen végeztek a Szilveszter Rallye-n Botka Dávidék, a pilóta mégis örül annak, hogy újra bebizonyosodott: a versenyautója tud ütőképes lenni és jövőre is a DS3 R5-el fog versenyezni! És hogy melyik bajnokságban? Az is kiderül, ha végigolvassa évadzáró sajtóanyagunkat.

A Szilveszter Rallye előtt a helyes gumiválasztásban látta a pilóta az egyik legnagyobb szerepet, ami a végeredményt befolyásolhatja. „A teszten kaptunk egy számunkra új gumit, amivel az esti szakaszon és másnap az első körben mentünk. Úgy éreztük, hogy nagyon jól tapadt a hideg aszfalton, de időre sajnos nem tudtunk jókat menni vele. Változtatnunk kellett, és amikor váltottunk, utána végig jó időket mentünk, a négyből három szakaszt megnyertünk.” – összegezte három mondatban a futamot a Botka Rally Team vezetője.

Valóban, három szakaszon mentek első időt és kétszer voltak szakasz-másodikak, a legrosszabb eredményük is csak egy negyedik helyezés volt, mégis végül az abszolút 12. helyen végeztek. „A pályán a leggyorsabbak voltunk, de sajnos kaptunk három perc büntetést korai érkezésért.” – mondja a pilóta – „Amikor reggel az első időmérőhöz mentünk, ott volt három óra is és igazából nem volt egyértelmű, hogy melyik állomás a miénk. Nem volt előjelző tábla, nem volt világos, hogy épp melyik állomásnál állunk. Beálltunk az egyik órához… Három perc büntetést kaptunk. A többiek is összevissza álltak, volt, aki kapott érte büntetést, volt, aki nem.”

Akár szomorú is lehetett volna a csapat, de a helyezésnél sokkal fontosabb volt megtapasztalni, hogy a sok hazai R5-ös autó és sok jó kezű pilóta között is tudnak gyorsan menni. „Igazából nincs jelentősége ezen a versenyen a helyezésnek! Az a lényeg, hogy tudjuk, hogy jól tudunk menni és ez most sokkal többet számít!” – vallotta be Dávid. - „Jó volt itthon menni, jó volt magyar közönség előtt befejezni a szezont.”

A 2015-ben megszerzett EB cím után az új autóval sokat kellett tanulnia idén a versenyzőpárosnak és a csapatnak. „Úgy gondolom és szerencsére az idők is azt mutatják, hogy év közben folyamatosan fejlődtünk az autóval. Már gyorsabban megyek vele, mint a (Mitsubishi Lancer Evo) kilencessel.” – összegezte Botka Dávid. – „Volt arról szó, hogy jövőre megkaphatjuk a magyarországi importőri támogatást, amivel az járt volna, hogy itthon kell indulnunk. Sajnos ez nem úgy alakult, ahogy terveztük, de cseppet sem bánjuk!

Nagyon szeretek az EB-n versenyezni és 2017-ben is a korábbi évekhez hasonlóan a European Rally Championship sorozatban fogunk rajthoz állni. Megpróbálunk mind a nyolc futamon elindulni. Már végleges a naptár és nagyon szép helyszínek és nagyon jó versenyek várnak ránk a következő szezonban is. És ugyanezzel az autóval indulunk!”

Most egy kis szünet vár a Botka Rally Team-re, de ez a szünet csak a versenyzésre vonatkozik. Az autót újjáépítik és a csapat már a következő szezont tervezi. „Szeretném megköszönni a partnereinknek, hogy 2016-ban is mellettünk álltak. Nagyon fontos, hogy Petinek és az egész csapatnak is megköszönjem a munkáját! Nehéz évünk volt ezzel az új autóval, nagyon sok problémát meg kellett oldanunk közösen, de azt gondolom, a csapat minden tagja maximálisan teljesített. Boldog új esztendőt kívánok mindenkinek! Találkozunk 2017-ben!”


Legfrissebb cikkek