Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Magyar Országos Rallye Bajnokság 2015-ös évadának kezdete óta mind a sajtó képviselői, mind a szurkolók körében rendszeresen felmerül a kérdés: Mikor láthatunk a magyar gyorsasági szakaszokon is a SKODA Fabia R5-öt?

Azt tudtuk, hogy a SKODA Motorsport kivárt, és a többi márkával ellentétben egy évvel később „dobta piacra” az autót, azt a taktikát választva, hogy ebben az egy évben a mérnökeik inkább még a tesztprogram keretén belül finomítgatták, fejlesztették, tesztelték az autót azért, hogy a későbbiekben a SKODA-val versenyző csapatoknak minél kevesebb gyerekbetegséggel kelljen számolniuk. Így az autó végül 2015. májusában debütált a nagyközönség előtt.

Az autó Magyarországon is ekkor lett volna elérhető, de a Porsche Hungaria magyarországi csapata - a SKODA Rally Team Hungaria - az év elején azt a döntést hozta, hogy az év közepéig kivár. Néhány hónapig csak külső szemlélőként vizsgálja, értékeli az új modell tudását, a benne rejlő lehetőségeket és nyomatékot, majd a Veszprémi murvás talajú futamra már lesz annyi információja, hogy nyugodt kiegyensúlyozottsággal ülhet át a R5-be.

Az SRTH csapata számára tehát a teszt időszak lezárult!

A SKODA Fabia R5 Veszprémben színpadra lép!

A SKODA Fabia Super 2000-es versenyautóval eltöltött 5 és fél év után a SKODA Rally Team Hungaria életében új korszak következik. A „Kisautót” - ahogy a fiúk egymás között hívták a Super 2000-et-, „nyugdíjazták” és Veszprémben már az új fejlesztésű egyetemista unokájával:

a SKODA Fabia R5-tel állnak a rajthoz.


A futamot megelőző sajtótájékoztatón a csapat pilótája, Herczig Norbert egy nagy mérföldkőnek nevezte a váltást.

Szavait idézve: „Kifejezetten boldog és persze izgatott vagyok, hogy vele versenyezhetek. Székesfehérvár Rallye óta, a tegnapi nagy tesztig visszaszámoltam a perceket. Azt már tudtam, hogy milyen érzés benne ülni, mert szervizcsapatunkkal, a BRR Team-mel két hete már volt szerencsénk részt venni egy közös teszten, de az a pillanat, amikor már „csak a miénk” az autó, amikor már „csak annyi a dolgom”, hogy beleüljek a pilótaülésbe és megtegyem az első közös kilométereimet az R5-tel, ez az érzés mindent felülír.J

Ha néhány mondatban kellene összefoglalnom az érzéseimet, az autóval megtett első  kilométereim utáni élményeimet azt mondanám:

A SKODA Fabia R5 egy végzős egyetemista értékeivel bír! Lendületes, okos, kitartó, de egyben már rutinos is! Fantasztikus „kis” autó!”

A sajtótájékoztatót tehát egy hosszú murvás teszt is követte, ahol a sajtó képviselői és a csapat VIP vendégei is részt vehettek, és ahol a pilóta szemében egész nap a fáradhatatlan gyermeki érdeklődés, az információk magába szippantása és persze az óriási izgatottság látszott.

De, hogy mindannyian reálisan lássuk ennek a „mérföldkőnek” a jelentését, nézzünk néhány adatot a SKODA Fabia R5-ről:

Két szembetűnő különbség van előző versenyautójukhoz, a SKODA Fabia Super 2000-hez képest:
- a motor 2000 cm3 helyett most 1600 cm3
- a sebességváltó az eddig 6 sebesség helyett most 5 sebességes

Gondolom, ebben a pillanatban sokakban felmerül a kérdés:

Ha kisebb a motor térfogata és a sebességi fokozat is kevesebb, miért éri meg a csere?

Igen! A számok alapján valóban ezt gondolhatjuk, de a valóság ennél összetettebb.

Igaz, hogy a SKODA Fabia R5-ben „csak” 1600 cm3 a motort, de ezt a térfogatot egy turbó segíti és igaz, hogy „csak” 5 sebességi fokozata van, de hosszabbak az áttétételei, sőt az autó súlyelosztása is lényegesen javult, a rajtprogramja fantasztikus és még sokáig sorolhatnánk.

Raimund Baumschlagert idézve: „Norbi, hidd el, ezzel az autóval könnyebb gyorsabban menni!”


Legfrissebb cikkek