Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Murván kockáztatni csak akkor van értelme, ha az ember biztos benne, hogy ki tudja védeni az ebből adódó esetleges vészhelyzeteket.

Nos, ifjabb Tóth János és Szőke Tamás a rali országos bajnokság harmadik, szombathelyi futamánakhajrájában nem kockáztatott. Egyrészt, mert addigra már meglehetősen elkoptak a gumijai, másrészt a három év kihagyás után visszatérő pilóta úgy érezte, murván még nincs olyan formában, hogy ezt nyugodt szívvel megtehesse.  

150518 janika n2

De menjünk sorban, ugyanis hosszú, kalandos út vezetett addig, hogy a Peugeot-Total Hungária Rallye Team párosa újra a dobogón ünnepelhessen – ezúttal a harmadik fokán.  „A szombati három gyorsasági szakasz azt a tanulságot hozta számomra, hogy túlságosan beesek a kanyarokba, így nem volt megfelelő kimeneti sebességem. Vasárnap próbáltam erre jobban odafigyelni, és gyorsultunk is, a hajrában azonban nem éreztem, hogy extra kockázatot kellene vállalnom” – mondta a hétszeres bajnok ifjabb Tóth, aki alapvetően szeret murván versenyezni, a szombathelyi pályák azonban saját bevallása szerint nem igazán fekszenek a stílusának.


„Szeretek murván menni, de kockázatot vállalni csak akkor szabad ezen a talajtípuson, ha képben vagy mindennel, ha ismered az autót és a gumit. A verseny előtt is így gondoltam, és kíváncsi voltam, mit tudok kihozni a Peugeot 208-asból. Az volt a cél, hogy élvezzem a vezetést, és azt érezzem, uralom az autót murván. Erre fókuszáltam, és nem is volt bennem görcsösség azzal kapcsolatban, hogy hányadik leszek – tudtam, erre újra rá kell érezni” – mondta ifjabb Tóth, akinek persze több évtizedes tapasztalata van a murvás pályákkal, ez azonban szerinte nem jelenti azt, hogy rögtön az első ilyen futamon esélye lett volna nyerni.

150518 janika n3

„Az ellenfelek gyorsak, és akik megelőztek, régóta mennek az autóikkal. Fizikai képtelenség lett volna, hogy legyőzzem őket három év kihagyás után, és nem is lett volna életszerű. Így azután gyűjtögettem a tapasztalatokat, és egyre inkább megerősödik bennem az érzés, hogy ha még jobban összesimulunk az autóval, még jobb eredmények várhatók” – tette hozzá ifjabb Tóth, amit a szurkolók ígéretnek vehetnek, az ellenfelek viszont intő jelnek.  

ISEUM-RALI, AZ OB 3. FUTAMA, SZOMBATHELY   Abszolút végeredmény: 1. Herczig Norbert, Igor Bacigal (Skoda Rallye Team Hungary, Skoda Fabia S2000) 1:04:03.3, 2. Kazár, Ferencz (Maximmun Racing, Mitsubishi Lancer Evo9) 12.1 mp h., 3. ifj. Tóth, Szőke (Peugeot-Total Hungária Rallye Team, Peugeot 208 T16 R5) 17.1 mp h.


Legfrissebb cikkek