Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Lewis Hamilton, Jenson Button és Petter Solberg: mindhárman világbajnokok és mindhárman a legeslegjobbak közé tartoznak abban a sportágban, amit űznek.

Ugyanez igaz Szabó Krisztiánra is, aki az autókrosszban a juniorok és a felnőttek között is a csúcsot jelentő Európa-bajnoki címig vitte, mielőtt idén év végén ralikrosszra nem váltott. Ott már neki is a világbajnoki cím lesz a célja.

Nincs ebben semmi tervszerűség vagy tudatosság, de így visszatekintve elmondhatjuk: ha páros év, akkor Szabó Krisztián egy világbajnokkal fotózkodik együtt. 2010-ben Lewis Hamiltonnal készült róla közös kép a hungaroringi depóban. Akkor ő még „csak” egyszeres junior Európa-bajnok volt autókrosszban, míg Hamilton „csak” egyszeres világbajnok a Formula-1-ben, azóta ehhez még egy junior és felnőtt autókrossz Eb-címet, valamint idén a brit jóvoltából egy újabb F1-es vb-címet tettek hozzá ők ketten.

2012-ben, a Buttonnal készült közös fényképről már kétszeres junior-Európa-bajnokként mosolygott vissza Krisztián, míg idén már kész férfivá és a felnőtt autókrossz-mezőnyben is Európa-bajnokká érve, az élete első FIA Ralikrossz Eb-futamán elért dobogós helyezéséért járó trófeával a kezében virított büszkén Petter Solberg oldalán. A norvég éppen percekkel előtte ért fel a rali után a ralikrosszban is a világbajnoki címet jelentő csúcsra.

A fenti montázsról összesen öt világbajnoki cím, egy felnőtt és két junior Európa-bajnoki cím nevet ránk vissza, és Krisztián még mindig csak 22 éves. Képek, amelyeknek az értéke évről évre növekszik, és határ a csillagos ég!

„Hamiltonnal még 2010-ben találkoztam a hungaroringi depóban, az F1-es Magyar Nagydíj hétvégéje alatt. Nagy öröm volt akkor számomra, hogy elkészülhetett ez a közös fénykép, mivel egészen pici gyerekkorom óta a McLarennek szurkolok, és ő ott versenyzett akkor. Természetesen azóta is figyelemmel kísérem pályafutását, és örültem a mostani győzelmének, habár én inkább továbbra is a brit csapatért szorítok” – mondta el a tavaly az MNASZ által az Év Autóversenyzőjének választott magyar pilóta.

141127 szabo n 2

De hogyan indult Krisztián számára ez a határtalan McLaren-őrület? „Nem tudom, tényleg, amióta csak az eszemet tudom, nekik szurkolok. Mika Häkkinen és Kimi Räikkönen is nagy kedvencem volt, talán ezért. De a legjobban azokat az éveket imádtam, amikor Hamilton és Button is náluk ment. Angol csapat két angol pilótával: ez egy nagyon szimpatikus felállás volt, és kicsit talán hasonló ahhoz, amit mi is próbáltunk az autókrossz Eb-n megvalósítani.”

Krisztián idén sporttörténelmet írt azzal, hogy élete első FIA Ralikrossz Európa-bajnoki futamán rögtön dobogóra állhatott a Super1600 mezőnyében, amely a sportág történetének legjobb magyar Eb-helyezése. A magyar tehetség éppen a rali után ralikrosszban is frissen világbajnoki címet szerző Petter Solberget váltotta a pódium harmadik fokán, és mondanunk sem kell, vele is összeállt egy közös fotóra a pezsgőzés után. A norvég klasszissal történő találkozás viszont más szempontból is különlegesen jó érzés volt Krisznek, hiszen amíg a Formula-1-et ő is csak nézőként követi nyomon, addig a ralikrosszban eltökélt szándéka, hogy egy nap ő is világbajnok legyen.

Márpedig, amit ő egyszer a fejébe vesz, azt előbb vagy utóbb mindig megvalósítja. Fognak még többet is érni ezek a képek, ebben egészen biztosak vagyunk.


Legfrissebb cikkek