Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Érdi Tiborral beszélgettünk az Ypres Rallyról.

Külső szemlélőként milyennek láttad a jubileumi 50. Ypres Rally-t?

- A szervezés fantasztikus volt, és szeretem az olyan versenyeket, ahol van ellenfél, még azzal együtt is, hogy honfitársunk is volt. Engem tökéletesen kielégít az, hogy az autó problémái ellenére is, jól éreztük magunkat. Mi kedden, a család pedig szerdán ült fel a repülőre és vasárnap már itthon is voltunk, pedig Tibiék háromszáz kilométer gyorsaságit mentek. Gyakorlatilag csak a csütörtök és a péntek marad ki a munkánkból, ez a dolog, amit Magyarországon nem lehet megcsinálni, mert itthon a verseny előtti hétvége is rámegy az adott futamra.

140626 erdi n 2

Miért ezt a versenyt választottátok?

- Egy olyan versenyt választottam, mivel a döntés lényege az enyém volt, hogy egy jubileumi futamon indulhassunk, mert számomra a mérlegképesség a fontos és nem pedig az első hely. Persze a cél az első hely, de sokkal fontosabb, hogy milyen mérlegképes a teljesítményünk, ami sajnos csak részben függ a pilótától és a navigátortól, mivel ez egy technikai sport.

Beszéljünk még picit a belga versenyről. Ami Görögországban jó volt, az itt Belgiumban nem? Ha jól tudom a bukócsőbe kötöttek bele. Mi is történt pontosan?

- A bukócsőnek a papírja az egy kis forgalmi állítólag, mivel én ezt nem fogtam a kezemben, csak hallottam róla. A gépátvételen ennek a csőnek a forgalmiját ellenőrzik, és ez mellett van a csőnek egy műszaki leírása is. A papírja természetesen megvolt, de a műszaki leírásban bele volt írva egy másik alvázszám. Ez egy fénymásolat volt, mivel az eredeti itthon volt Pécset, de abban viszont nem szerepel szám. Ezt a papírt Pécsről el kellett juttatni az Ypres Rallyra. Mivel a gépátvétel után közvetlenül a shakedown jött, azt mondták, ha elindulunk ott, akkor kizárnak. Így Tibi nem tudott ott tesztelni, sőt az első gyorsasági rajtja előtt egy órával kaptuk meg az engedélyt, hogy elindulhatunk. El lehet képzelni, hogy milyen idegállapotban volt itt mindenki. Ez rá is nyomta a bélyegét az első két gyorsra, mivel az értékelhetetlenre sikeredett Tibiék számára.

140626 erdi n 4

Ha jól tudom, akkor Görögországban szereztetek egy kis belga ismeretséget és így a shakedown helyett tudtatok egy zárt teszten menni.

- Igen, de ez nem hasonlítható ahhoz, amikor sisakban a többiek ellen, időre megyünk.

140626 erdi n 5

Sokan felborultak a versenyen, és a Tibinek is közel volt...

- Ez mindenkinek benne volt a hosszú szakaszokon, amik mezőgazdasági utakon zajlottak és tele voltak kanyarokkal. A hazaiak fejből tudták, hogy hol mennek. Bevallom utólag én nem kívántam volna menni ezeken a pályákon. Oké hogy rallyzunk, de itt nagyon a maximumon kellett menni, és a helyismeret a belga pilótáknak nagyon sokat jelentett, de le a kalappal előttük.

Elégedettek vagytok az Ypres Rally-n megszerzett harmadik hellyel?

- Nem akarunk magyarázkodni az eredmény miatt. Büszkék vagyunk, hogy harmadikok tudtunk lenni egy számunkra ismeretlen versenyen, ahol több nagy nevet is meg tudtunk előzni. Tibinek mondtam, hogy azzal foglakozzon, hogy ne menjen gyorsabban, mint ahogy tud, és hogy itt van ez a kihívás, amivel szembe kell nézni. Azt gondolom, hogy ezt maximálisan teljesítette is. Ennél olcsóbban, ennyi gyorsaságit menni nem lehet.

140626 erdi n 3

Itthon kezdtétek az évet, nem gondolkoztatok el, hogy itthon is folytassátok?

- Megfordult a fejembe, hogy hazatérünk, amikor a WRC-ket visszahozták, de nem látom továbbra sem az összefogást. Görögország előtt Orfűn láttam az R4-es Mitsubishiket menni és láttam a különbségeket. Nem látnám értelmét a hazatérésnek. Bíztam benne, hogy WRC-vel visszatérhetünk, de néhány páros eldöntötte, hogy nem kellenek ezek az autók, hanem inkább jöjjenek az R5-ösök és RRC-k, és mellettük az R4-es Mitsubishik továbbra is főszereplők maradtak.

Kicsit szaladjunk vissza az év elejére. Görögország mennyire volt csalódás a számodra?

- Egyáltalán nem csalódás, azért mert nem hoztunk haza kupát, én nálam a Tibi és Attila nyert. Mondtam a Tibinek, hogy a lehetőségeket használja ki, addig ameddig ezzel tud élni, és azt látom, hogy él is vele, akkor megkapja. Ha nem, akkor ennek vége lesz ...

Folytatás?

- Szeretnénk sokat menni, de keveset tudunk. A Ciprus Rallyról álmodozunk, de valószínűleg csak Korzika jön majd össze. Mennék sok helyre, de ez sajnos nem csak a kedv kérdése.

Köszönöm!


Legfrissebb cikkek