Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Drifted csapatával beszélgettünk a tavalyi és az idei évről. Szó esett a driftről, a gymkhanáról és a futamról is...

Hogyan értékelitek a tavalyi szezont?

Rozovics Tamás (Zora): Elsősorban annak örülök, hogy a 2013-as rendezvényekkel Magyarországon olyan köztudatban lévő rendezvények hagyományait sikerült tovább őriznünk, mint a Lóerők Éjszakája, vagy a most soron következő Sebesség Fesztivál. Ez mellett nem elhanyagolható, hogy a drift eredetét megőrizve a Drifted csapata hozta el nekünk a Touge, azaz a hegyi drift futamok folytatását. A Bélkő-hegy méltó utódának bizonyult a Parádsasvári helyszínnek

Dobesch Gergely (Gergur): Évről évre jobbnak, erősebbnek, és tapasztaltabbnak mondható a csapatunk, és ez egyértelműen megmutatkozik a rendezvények látogatottságában és színvonalában is. Elégedett vagyok a 2013-as szezonnal, de természetesen idén sem dőlhetünk hátra.  

Giltner Attila Gábor (GaG): 11/12-höz képest lendületes fejlődésnek indultunk!

Szabó Norbert (Norbi): A bajnokság megszervezése mellett a tavalyi évben egyik legfontosabb célkitűzésünk az utánpótlás fejlesztése, valamint egy olyan szervező csapatott összehozni, melyben az ország legelhivatottabb drift szakemberei dolgoznak. Szerintem jó úton haladunk.

140401 drift n 5

Mik voltak azok a dolgok, amik miatt érdemes ezt az égeszet csinálni?

Dobesch Gergely (Gergur): Jó érzés egy kitűnő csapatban olyat alkotni, mely sokak számára örömet okoz, és izgalmat jelent.

Szabó Norbert (Norbi): Több hónapos munkát egy hétvégére feltenni, nincs hibázási lehetőséged. Azon a két napon minden kiderül, hogy jól csinálod a munkád vagy sem. Folyamatos tervezés és megújulás, engem ez mozgat, és ezért szeretem csinálni.  

Rozovics Tamás (Zora): Lehet, hogy hangzatos, de örülök annak, hogy a hazai drift történetét olyan szerepelőkkel írhatjuk, akik egyben a barátaim is. Ez vonatkozik az összes szervezőre, versenyzőre és természetesen a sok-sok partnerre. 2005 óta sok emlék van, amire szívesen emlékszik vissza az ember…

Giltner Attila Gábor (GaG): Az alkotás öröme, az elismerés, és persze a honorárium (már ha van).

140401 drift n 9

Nem érzitek úgy, hogy a futam csak másodhegedűs a Drag Racing után?

Giltner Attila Gábor (GaG): Dehogynem, de ez most így van jól! Ha lenne miért küzdenem, küzdenék. :-)

Dobesch Gergely (Gergur): Jelenleg valóban ez a helyzet, de bízom benne, hogy a futam.hu hamarosan újra feltámad – hisz ezen fáradozunk - és ismét kiharcol magának egy a mostaninál sokkal jobb pozíciót.

140401 drift n 2

Hogyan látjátok a Gymkhana jelenlegi helyzetét Magyarországon?

Giltner Attila Gábor (GaG): Szépen lassan egyre jobb és jobb lesz! A legerősebb és legösszetartóbb társaság adja a magját és világszínvonalúan űzzük a sportot!

Dobesch Gergely (Gergur): A Gymkhana sokkal erősebbnek mondható Magyarországon, mint Európában bárhol – ami pozitívum, de sajnos még nem fókuszál rá akkora figyelem, mint mondjuk a driftre. Bízunk abban, hogy ez a sport is hamarosan jobban beleivódik majd a köztudatba.

Szabó Norbert (Norbi): Sok energiát kell még a Gymkhana fejlesztésébe fektetni, de a siker az garantált.  

Rozovics Tamás (Zora): Úgy vélem az első Európai megmérettetésben a magyarok kiválóan szerepeltek, kell ennél több? Ken Blocknak is leesett az álla, mikor tavaly látogatója volt az egyik hazai futamnak.

140401 drift n 3

2013-ban Európa Bajnokságot rendeztetek gymkhanában. Meséljetek erről.

Giltner Attila Gábor (GaG): Csörgött a telefon hogy külfölddiában felfigyeltek ránk, és bizony együtt kéne működni. Hát mi nem ellenkeztünk, és idén is folytatjuk, sőt jövőre is! :-)

Dobesch Gergely (Gergur): Eleinte nem volt könnyű együttműködni az Ír GRID-es csapattal, de aztán egy meglehetősen színvonalas eseményt sikerült közösen összehoznunk. Remélem, hogy idén még több külföldi pilótát és nézőt fog megmozgatni ez az esemény.  

Melyik réteget célozza meg ez a sport, akar nézők, akar versenyzők terén?

Giltner Attila Gábor (GaG): Igény van az újabb és újabb dolgokra! Azokat a nézőket célozza meg, akik szeretik az extrém dolgokat, és szeretnek szurkolni. Aki látott már egy Gymkhana döntőt az tudja, hogy egyszer csak megérkezik libabőr kapitány. Még mielőtt bárki szlalomnak hívná, az jöjjön el és égjen be egy kicsit a pályán. Na ezért haladunk lassan, mert sok profiról kiderül, hogy csak egy amatőr. :-)

Dobesch Gergely (Gergur): Attila ezt oly csodálatosan kifejtette, hogy ehhez már nehéz lenne bármit is hozzáfűzni!  

140401 drift n 7

Beszéljük a driftről. Szerintetek melyik a legjobb helyszín Magyarországon és miért?

Szabó Norbert (Norbi): Nincs olyan, hogy legjobb helyszín. Minden pályának megvan a saját hangulata, előnye, hátránya.

Rozovics Tamás (Zora): Minden helyszínnek megvan a maga varázsa és hagyománya. Nem érdemes rangsort állítani, a drift látványos és lebilincselő. Abban érdemes különbséget tenni, mely helyszín alkalmas OB futam rendezésére, és hol lehet biztonságosan drift bemutatót szervezni. A kettőt pedig nem szabad összekeverni! :-)

Van olyan helyszín ahol rendeznétek, de nem lehet vagy nem tudtok?

Giltner Attila Gábor (GaG): Ha akarnánk, bárhol tudnánk, kérdés van-e rá szükség!

Dobesch Gergely (Gergur): Régi nagy álmom az Erzsébet hídon egy hatalmas, főváros által támogatott rendezvényt csinálni, mely természetesen ingyenes! Már csak Tarlós István bólintására várunk! :-)

Szabó Norbert (Norbi): Személy szerint én Nyugat-magyarország felé is szeretnék nyitni, nagyon sok helyszínt megnéztünk már, de még nincs meg az igazi.

Rozovics Tamás (Zora): Vannak bizony! Sok szép terv csücsül egy antik fiókban, le kellene porolni őket. Gergő a lényeget fogta meg, ezek megvalósulása csak a városi vezetőkön múlik. Egy budapesti közterületen lévő ingyenes OB vagy EB futam hatalmasat jelentene a köztudatban. A Drifted csapata pedig régen megérett arra, hogy nagy volumenekben is gondolkozhat, más kérdés ennek akadályai. Viszont hiszek abban, hogy előbb-utóbb minden megvalósulhat.

140401 drift n 1

Az idei évre megnyertétek a King of Europe Seria összes sorozatát. Hogyan jött ez össze?

Giltner Attila Gábor (GaG): A pilóták véleményei, a munkánk minősége, és konkurenciával átélt rossz tapasztalatok összességének eredménye.

Szabó Norbert (Norbi): Tavaly megszerveztük a Queen Of Europe és a King Of Europe Street Legal magyarországi fordulóját. A nemzetközi szervezőkkel is nagyon jól együtt tudtunk dolgozni és reméljük az együttműködés még hosszú éveken keresztül tartani fog.

Rozovics Tamás (Zora): Régóta tartjuk a kapcsolatot Mike Procureur-al, a KoE sorozat 3. évében 2007-ben már hazai EB futamot láthatott a magyar közönség. aminek a szervezésében óriási szerepelt vállalt a mostani Drifted csapata. A rendezési jog pedig mindig a minőségen múlik, ennyire egyszerű.

140401 drift n 6

Nem tartotok attól, hogy az idei évben a Bélkő-hegyen nem fog elférni a rengeteg autó és néző?

Szabó Norbert (Norbi): Ha egy évvel ezelőtt kérdezted volna, nem biztos, hogy őszintén tudtam volna válaszolni, de idén tényleg Európa legjobb versenyzői szaggatják majd a bélkői aszfaltot. Nem lesz veszélytelen, de egy teljes napjuk lesz a versenyzőknek edzeni. A nézőkre a legszebb táj és a leglátványosabb csaták várnak. A bélkői hegyen közel tízezer néző biztonságban élvezheti Magyarország egyetlen hegyi versenyét.

Rozovics Tamás (Zora): Egyáltalán nem, a szemeim előtt inkább legalább 10 ezer nézőt látok és hatalmast érdeklődést versenyzői szinten. Szerencsére van bőven kapacitás a Bélkő hegyen.

Giltner Attila Gábor (GaG): Nem, ezt a stresszhelyzetet keressük állandóan!

Dobesch Gergely (Gergur): Nem, hisz egy jól szervezett csapat mindent le tud vezényelni, illetve az idei verseny már ott is két napos lesz!

140401 drift n 8

Hogyan látjátok a drift sport magyar helyzetét?

Szabó Norbert (Norbi): A drift a leglátványosabb autósport, reméljük hamarosan a szponzoroknak is feltűnik a drift népszerűsége, hogy még profibb és élménydúsabb rendezvényt tudjunk szervezni. A fejlődés nem állhat meg!

Giltner Attila Gábor (GaG): A legnagyobb fejlődésen megy keresztül az autósportok tekintetében!

Dobesch Gergely (Gergur): Szerintem jelenleg az egyik legfelkapottabb és nézettebb technikai sportnak mondható az országban, természetesen a Formula-1 után.  

Rozovics Tamás (Zora): A drift megítélése és népszerűsége kiemelkedő Magyarországon, ha csak az Európai nemzeti futamokkal hasonlítjuk össze az itthoni versenyeket. Továbbra is vannak húzó országok, ezt pedig jól tükrözi, hogy az egyes EB futamoknak ki ad otthont. Technikai szinten ez már egy nehezebb kérdés, de a magyarok sokszor a bátorságukkal azért le tudják küzdeni ezeket az akadályokat. Öröm látni azt is, hogy már idehaza is vannak olyan versenygépek, melyek bárhol a világon méltóan csillognának.


Mi az oka, hogy a két magyar szervező nem tud egymással dűlőre jutni?

Szabó Norbert (Norbi): Minden embernek más fér bele az értékrendjébe, itt sajnos nagyon különbözünk, így külön utakon járunk. Az idő majd igazolja melyik út a helyes!

Rozovics Tamás (Zora): Erről az egészről könyvet lehetne írni. :-) Ha a fejekben egyszer rendbe jön minden, akkor lesz létjogosultsága annak, hogy egy bajnoksága legyen Magyarországnak. Biztosan állíthatom, hogy a Drifted csapatán semmi sem múlik. Részemről eltudnék képzelni egy olyan versenynaptárt ahol az érdekek nem sérülnének. Sajnos ennek már jogi vonatkozása is van, egy biztos viszont, hogy az MNASZ-nek ehhez a sporthoz semmi köze.

Giltner Attila Gábor (GaG): Én inkább nem mondok semmit, mert úgyis nekem van igazam. :-)

Dobesch Gergely (Gergur): Úgy gondolom, hogy mi igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy közös nevezőre jussunk, azonban a fáradozások eredménytelenek voltak.

Szerintetek ki itthon a legjobb versenyző és miért?

Szabó Norbert (Norbi): Számomra azok a pilóták a legjobbak, akik nem csak a pályán mutatják meg vezetési profizmusukat, hanem a pályán kívül is profik tudnak maradni.

Rozovics Tamás (Zora): Azt tudom, hogy ki nem ül háttal a kormánynak, a kérdés inkább az, miért nem mutatja meg ezt mások számára is. :-)

Dobesch Gergely (Gergur): Rengeteg tehetséges versenyző van az országban, és hogy 2014-ben ki lesz a legjobb, ez az országos bajnokságok végén ki fog derülni!

Giltner Attila Gábor (GaG): Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!

140401 drift n 4

Mit kívántok magatoknak az idei évre?

Dobesch Gergely (Gergur): Csapadékmentes rendezvényeket, a többi úgy is rajtunk múlik! :-)

Szabó Norbert (Norbi): Balesetmentes PROFI versenyeket!

Rozovics Tamás (Zora): Eseménydús remek hangulatú versenyeket és hogy folytatni tudjam a Volvo drift autó építését, mert már régóta bizsereg a tenyerem. :-)

Giltner Attila Gábor (GaG): Egy minden eddiginél jobb hangulatú évet!

... és a másik sorozatnak?

Rozovics Tamás (Zora): Kitartást, elvtársak!

Giltner Attila Gábor (GaG): Sok sikert!

Dobesch Gergely (Gergur): Az új „koalíciónak”? Természetesen a legjobbakat! :-)

Szabó Norbert (Norbi): :-)


Legfrissebb cikkek