Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Újra nemzetközi drift vizekre eveztünk, és a 2013-as KOE negyedik helyezettjével, Calin Ciortannal beszélgettünk.

Elmeséled, hogyan kezdődött a drifter pályafutásod?

- 2008-ban Bukarestben, a Romexpo kiállításon volt egy drift bemutatót, amelyen ott volt többek között Szántó Nikolett, Norbert Kovacik és a drifting.hu szervezői is. Nagyon tetszett, amit ott láttam, hogy nem a hagyományos módon közlekedtek az autókkal. Ezt követően elkezdtem megépíteni a saját autómat, majd elindultam versenyeken, így kaptam el ezt a „vírust”.

140322 calin n 1

Milyen autókkal versenyzel?

- Van egy BMW E30-asom, illetve egy  s14 AMG-m, ez egy Nissan Silvia s14, AMG motorral.

Mesélj ezekről az autókról?

- A BMW-ben egy M3-as motorja dübörög, amely 600 lovat rejt magában. Saját fejlesztésű elektronikus menetstabilizáló, szokásos bukócsövek, könnyített belső elemek és kéttárcsás kuplung van benne.

A Nissanban egy 5.5 literes AMG erőforrás található, ami 505 lóerős. A fejlesztés szempontjából nagyon hasonlít a BMW-re, mivel ebben az autóban is vannak általam tervezett alkatrészek.

140322 calin n 2

2011-ben is és 2013-ban is a King of Europe legjobb csapata letettek. Bemutatod nekünk a csapatot, illetve elmeséled mennyire volt nehéz megszerezni ezeket a címeket?

- 2011-ben és 2013-ban is Nicolae Dobre volt a csapattársam. Az agresszív vezetési stílusunknak köszönhetően előnyben voltunk, de persze egy apró hiba is elég lett volna ahhoz, hogy rosszul sikerüljön a verseny.

Egyéniben a negyedik lettél a King Of Europe tavalyi kiírásában, illetve megvédted a bajnoki címedet a Román Drift Bajnokságban (GTT Drift Championship). Mennyire vagy elégedett a 2013-as szezonnal?   

- Elégedett vagyok a tavalyi évvel, de persze lehetett volna jobb is. Az s14 AMG éppen hogy elkészült az év kezdetére és ezért az első versenyeket tesztnek szántuk. Sajnos a szponzorok hiányát is megéreztük, mivel a költségvetésünk jelentősen csökkent. Ennek ellenére nagyon boldog vagyok, hogy sikerült dobogóhoz közeli helyen zárnunk az évet, és hogy sikerült megvédenünk a román bajnoki címet.

140322 calin n 3

Az elmúlt évek melyik pillanatára emlékszel vissza a legszívesebben?

- Hm... Talán 2012-ben a szlovákiai Pöstyénben rendezett futamra emlékszem vissza a legszívesebben. Nagyon meleg volt azon a hétvégén, a pálya rettenetesen gyors volt és nem hibázhattunk, mivel az végzetes lehetett volna az eredmény szempontjából. Az autómmal problémák voltak, de ennek ellenére sikerült megnyerni azt a futamot.

Van kedvenc versenyed?

- Castelloli, Spanyolország. A KOE bajnokság egyik leggyorsabb pályája. Mivel én a gyors pályákat szeretem, talán ezért mondanám azt, hogy ez a kedvenc versenyem. Ráadásul itt ismerkedtem meg Daigo Saito-val, Hibino Tetsuya-val, Mitsuru Haruguchi-val és Vaughn Gittin jr.-ral.

140322 calin n 4

Figyelemmel követed a magyarországi drift bajnokságokat? Milyennek látod a sportág helyzetét Magyarországon?

- Azt nem mondanám, hogy figyelemmel követem, de nagyon sok magyar pilótát ismerek. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy szerte Európában hatalmas fejlődésnek indult ez a sport, és ennek nagyon örülök.

Szeretsz Magyarországon versenyezni? Mi a véleményed a magyar rendezvényekről?

- Igen, persze. Nagyon szeretek Magyarországon is versenyezni, de sajnos a szponzorok hiánya miatt nehezen jutok el külföldre. Remélem, hogy idén ott lehetek majd Máriapócson, a TrackWood-on, hiszen ez volt ez első futamom profi szinten.

A 2014-es KOE naptárában, a tököli reptér mellett a Bélkő-hegy is szerepel? Mennyire várod ezeket a versenyeket?

- Mindkét versenyen ott leszek. Nagyon várom, hogy elkezdődjön a Touge bajnokság, mivel ilyen futamokat még nem rendeztek Európában, és ez egy új dolog lesz számomra.

140322 calin n 5

A KOE-ban az egyik ellenfeled Kerényi Ádám. Mennyire ismered és mi a véleményed a magyar versenyzőről?

- Elég jól ismerem Ádámot, és nagyon jó véleménnyel vagyok róla. Ő már „veterán” a KOE bajnokságban és példaképként lehet rá tekinteni.

Kipróbáltál már más autósportot is a driften kívül?

- Nem, még nem próbáltam ki más autósportot a driften kívül. Ez az egyetlen sport, ami vonz, és amit űzök is. Nagyon családias a hangulata a versenyeknek, mindenki segít a másiknak, és mindenki barátságos. Ha vonzana bármilyen másik autósport, már biztosan kipróbáltam volna.

Van példaképed?

- Hm, nincs példaképem. Mindent szeretek úgy csinálni, ahogy én gondolom.

140322 calin n 6

Milyen tervekkel vágsz neki a 2014-es évnek?

- 2014-ben szeretnék minél több versenyen részt venni. Remélem, hogy sikerül szponzorokat is találnunk ahhoz, hogy a költségvetésünk ne legyen akadálya annak, hogy versenyképesek legyünk.

Köszönjük!

Szeretnénk megköszönni Sipos Ervinnek a közreműködést!


Legfrissebb cikkek