Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Michelisz Norberttel beszélgettünk. A Zengő Motorsport versenyzője mesélt többek között az idei évről, valamint az esélyekről.

Összefoglalnád röviden, hogy 2014-ben milyen változások lesznek a WTCC-ben?

- A legnagyobb változás az autókat érinti. Összességében gyorsabbak lesznek, és komolyabb külsővel rendelkeznek majd a 2014-es változatok.

Kipróbáltad már az új Civicet?

- Sajnos eddig még nem, de bízom benne, hogy az első versenyhétvége előtt lesz alkalmam tesztelni, ugyanis az idei technika sokkal komplexebb, mint az előző évek autói.

Véleményed szerint mekkora lesz az időkülönbség a tavalyi és az idei technikák között?

 -Nehéz pontosan megjósolni, de pályától függően valahol 3 és 5 másodperc lehet a különbség.

140303 mic n2

2013-ban a Honda hazai versenyén, Szuzukában a dobogó legmagasabb fokára állhattál fel az első futam után. A csapat bizonyára nagyon elégedett volt a teljesítményeddel. A gyári csapat mennyivel kap több támogatást a Hondától, mint ti?

- Ahogy a neve is mondja, a gyári csapat élvezi a Honda támogatásának javát. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Zengő Motorsport semmilyen anyagi vagy technikai támogatást nem kap. Az információkat beállításokról, telemetriáról megosztja egymással a két csapat, de az anyagi lehetőségek összehasonlíthatatlanok.

Milyen a kapcsolatod a két gyári Hondással, Gabriele Tarquinivel és Tiago Monteiroval?

- Nagyon jó! Ezen a szinten fontos is a jó kapcsolat és tisztelet, ugyanis csak így tudjuk a Honda érdekeit a legjobban képviselni.

140303 mic n4

Elégedett vagy a tavalyi évvel?

- Igen! Összejött a futamgyőzelem és az év végi 6. helyezés az összetettben álomszerű volt a kezdeti nehézségek után.

A WTCC-ben versenyeztél SEAT-tal, BMW-vel illetve most a Hondával. Ha röviden kellene jellemezni ezt a három autót, melyikről mit mondanál?

- A SEAT a dízelmotorja miatt volt különleges, versenyzőként vagy alkalmazkodtál a vezetéséhez, vagy elvesztél. A BMW egy stabil, megbízható technika, amibe sajnos a gyár 2011-től nem fektetett energiát. A Honda egy új, lendületes, ízig-vérig versenyautó. Vannak apróbb hiányosságai, de a gyári támogatás miatt csak idő kérdése, amíg a gyenge pontokból erősségek válnak.

140303 mic n4

Mehdi Bennani fog menni a negyedik Hondával. Mit gondolsz, hamar sikerül átszoknia a BMW-ről a Hondára?

- Nehéz megmondani. Mivel van elsőkerekes tapasztalata így szerintem hamar boldogulni fog a feladattal.

Neked mennyire volt nehéz a márkaváltás? Miben mutatkozott meg a legnagyobb különbség a két autó között?

- Voltak kezdeti nehézségek, de gyorsabban ment az átállás, mint gondoltam volna, amiben nagy szerepe volt a tapasztalatomnak, amit pályafutásom kezdete óta elsőkerék-meghajtású autókkal gyűjtöttem. A Civic szerencsére nagyon megbocsátó, így pilótaként könnyen meg lehet érkezni a saját határainkhoz versenyzés közben.

140303 mic n5

A közelmúltban a Honda és a Citroen közösen teszteltek a Paul Ricard versenypályán. A köridők alapján, mit gondolsz, mennyire lesz veszélyes a francia csapat? A teszten találkoztál Sebastien Loebbel?

- A világbajnoki esélyesek között tartom számon a francia alakulatot. Loebbel sajnos csak egy rövid kézfogás erejéig találkoztam.

Mennyire ismered a kilencszeres rally világbajnokot?

- Sajnos csak a televízión keresztül ismerem. Rendszeres nézője vagyok a WRC futamainak és az ő pályafutását is ismerem.

140303 mic n6

Hogy látod Rob Huff helyzetét? Szerinted mire lesz képes a Ladával a 2012-es bajnok?

- Nehéz megmondani, hogy a Lada hol tart jelenleg. Rob megmutatta tavaly, hogy gyengébb autóval is képes futamgyőzelemre és ezt várom tőle idén is.

A Hungaroringen mekkora pluszt szokott adni a hazai szurkolók buzdítása?

- Felejthetetlen élményekkel gazdagodom minden évben a hazai versenyhétvégén, és a hungaroringi második futam után számolom a napokat, amíg újból autóba ülhetek ezen a pályán.

140303 mic n7

Emellett melyik versenyt várod a legjobban?

- A szezon kezdetét és a makaói versenyhétvégét.

Kipróbálnád magad másik autósportban is? Ha igen melyik lenne az és miért?

- A rallyt mindig is szerettem, remélem valamikor lesz lehetőségem kipróbálni magam ott is.

140303 mic n8

Gyerekkorodban mit válaszoltál, amikor megkérdezték, hogy „mi leszel, ha nagy leszel”?

- Autóversenyző! :)

Ha nem autóversenyző lennél, mivel foglalkoznál?

- Valószínűleg valamilyen pénzügyi területen tevékenykednék.

Mivel töltötted az idődet a tél folyamán?

- Fizikai felkészüléssel és feltöltődéssel. Emelett az időm nagy részét szponzori megbeszélések, médiaszereplések és rendezvényeken való fellépések teszik ki. Remélem hamarosan azért versenyautóba is ülhetek!

Köszönöm és sok sikert a 2014-es szezonhoz!

 

Legfrissebb cikkek