Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Veréb Zoli, Papp Tomi duóval beszélgettünk a tavalyi és az idei szezonról.

Úgy indult a 2014-es év, hogy a Historicot választjátok, mivel jó kis kategória lesz. Hogy érzed, így volt ez egész évben?

Veréb Zoltán: - Igen, visszatekintve jó választás volt. Az első osztályban éppen, hogy összejött a nevezői létszám, mi viszont egész sokan voltunk, jó kis társaság alakult ki, jól éreztem magam.

150323 miskolc n

Úgy utaztatok Miskolcra, hogy előtte volt egy motor problémátok. A sok baljós előjel ellenére mégis egy első és egy második hellyel fejeztétek be a versenyt. Gondoltad volna, hogy ezután megnyered a bajnokságot?

Veréb Zoltán: - Abszolút nem. Az első versenyen úgy indultunk, hogy megyünk ahogy tudunk, megpróbáljuk kihajtani az autóból, amit enged, de nyilván vigyázva a motorra. Nem tudtuk azt sem, hogy a kategória hogyan alakul, kik lesznek az ellenfelek, de Miskolc után látva a mezőnyt elég erősnek tűnt.

150323 miskolc n 2

Két verseny után tettetek egy kis kitérőt, Bükfürdőn indultatok a Historic Challenge-ben és a Murva Bajnokságban, és több versenyt is terveztetek ezekben a sorozatokban, de mégsem így történt. Mi volt ennek az oka?

Veréb Zoltán: - A székesfehérvári versenynél mi is és többek is jobbnak láttuk volna, ha az első napra teszik az aszfaltot, a másodikra a murvát, nem pedig fordítva. Ezért is nem indultunk, mivel első nap a murva nagyon megviselte volna az autót. A Waldviertel Rally-n szerettünk volna még menni, de itt közbeszólt az időjárás, és összesen talán ketten rajtoltak el a kategóriánkban. Egyébként tetszik ez a Historic Challenge, de ide azért fel kell fejlődnünk, nem csak nekünk, hanem másoknak is.

150323 buk n

Az egész tavalyi évi beszélgetéseink alapján úgy érzem Magyarországon, Bükfürdőn voltatok igazán versenyzők. Mivel kaptatok itt többet, mint bárhol máshol?

Papp Tamás: - Oda figyeltek ránk! Tényleg számított, hogy hogy érezzük magunkat mindennel meg vagyunk-e elégedve. Markó Tibi minden gyűjtőben ott volt, beszélgetett érdeklődött. Külön mosó volt, süti stb. Jó volt az egész.

150323 buk n 2

Évközben terveztetek külföldi indulást is. Rally Legend és a Historic Star Rally közül a másodikat választottátok. Mi volt a döntés oka?

Papp Tamás: - Barum számunkra elérhetőbb volt, mint időben, mint távolságban. Illetve mindenki csak ajánlani tudta a versenyt.

A Barum nem sikerült túl jól számotokra, de még is fülig érő szájjal tértetek haza. Mi adta a löketet?

Papp Tamás: - Ennyi néző előtt versenyezni mindig nagy élmény, éjszakai belvárosi prólogón görögtüzet, magyar zászlókat látni azért az mindent elmond… A rendezőség maximálisan profi, segítőkész volt. Az átvételek pörgősek voltak. A pályák kihívásokkal teliek. Sajnos az utolsó gyorson beestünk, de még így is azt kell, hogy mondjam, hogy 2014 legjobb versenye a Barum rally volt. Rengeteget tudtunk tanulni a cseheknél. Két. tréningből pályát írni, idegen környezetben helyt állni.

150323 barum n

Az utolsó Historic versenyt az elmaradt Budapest Rally pótlására szervezték. Mennyire volt ez szerinted méltó?

Veréb Zoltán: - Sajnálom, hogy a Budapest Rally elmaradt, örültünk volna, ha azon mehetünk, de nem olyan rossz ez a pilisvörösvári pálya sem, nem beszélve a Csobánkairól. Régen is jó volt, ezért örültünk, hogy meg tudták szervezni ennek a lebonyolítását és tudtunk rajta autózni. Lábatlanban viszont a ködös, nyálkás idő megtréfált minket.

Pécs volt a következő a sorban, ahol hoztátok a biztosat és megnyugtató előnnyel álltatok a bajnokság élén. Milyen volt a verseny?

Papp Tamás: - Pécs az jó volt. Szeretünk Pécsre járni, szeretjük a környezetet. :) Az elején volt egy-két hibánk, amiből összeszedtünk egy pici hátrányt. Az időjárás miatt mindenki a gumikkal játszadozott, viszont mi nem akartuk túlvállalni a dolgokat, a biztosat kellett hozzuk, aztán leütöttünk egy szalagkorlátot. De a végén elhoztunk egy kategória második és egy abszolút harmadik helyet.

150323 baranya n 3

A pilisvörösvári eredménnyel megnyertétek a Replika abszolút és az R1 kategória bajnoki címet. Ehhez utólag is gratulálunk. Milyen érzés volt?

Papp Tamás: - Jó volt 2012 után újra bajnoknak lenni. Nagyon tetszett a verseny, pörgős volt, nekünk a „szomszédban” volt. Remek volt a Csobánkai gyors, így teljesen pozitív élményekkel tértünk haza. Nagyon fölszabadultan tudtunk autózni, és mivel sikerült megnyerni a kategóriánkat és az abszolút második helyezést, ezzel együtt megnyertük a bajnokságot is.

Végül a Historicos bajnoki címek mellé megnyertétek még az Országos Murva Bajnokság és az Országos Rally Bajnokság 17-es géposztályának bronzérmeit. Ez csak hab a tortára?

Veréb Zoltán: - Ez így van. Egy jó murva bármikor jöhet, ott szívesen autózunk. Jó lett volna előrébb végezni, de hát nem tudtuk megszorongatni a többieket, de a legfontosabb az élvezet, azt megkaptuk. Összességében a tavalyi évet jónak ítélem egy nem túl erős, viszont annál megbízhatóbb autóval.

150323 pilis n 2

Minden évet úgy zártatok, hogy indultatok a Mikulás és a Szilveszter Rally-n. Most miért csak a Mikulás Rally-n mentetek?

Papp Tamás: - Mikulás Rally-n mindig megyünk, szeretjük a veszprémi murvás pályákat. Irdatlan nagy sár volt, borzasztó nehezek voltak a körülmények. Az autó teteje is sáros volt és párásodott az ablak, ezért nem láttunk ki. Itt inkább a nézőknek autóztunk, nem arra mentünk, hogy minél jobb eredményt érjünk el, illetve hát az autó az év végére nagyon elfáradt, már gyengécske volt.

Szilveszter Rally-n több lehetőséged lett volna, de végül Ezer Balázzsal mentél egy Lada Samarában. Mit lehet tudni az előzményekről?

Papp Tamás: - Drága apósom hívott föl a verseny előtt, hogy nem lenne-e kedvem egyet autózni a Samarával. Jól sikerült a hétvége, jól éreztük magunkat. Jól volt az autó, jól ment a Balázs is, kis családi program kerekedett belőle. Utólag is köszönöm a lehetőséget. :)

150323 pilis n

Tavaly elég sok versenyt mentetek. Melyiket élveztétek a legjobban?

Papp Tamás: - Miskolc nagyon jó volt az év elején. Jókat csatáztunk, ment az adok-kapok, az utolsó gyors sorsdöntő volt. Bükfürdő is szuper volt, szeretünk murvázni, de azért a Barum volt, ami megkoronázta az egészet. Nagyon nagy élmény volt ennyi néző előtt, ilyen színvonalú pályákon és versenyen részt venni.

Mi a helyzet a 2015-ös szezonnal?

Veréb Zoltán: - Mindenképp szeretnénk a Historicot tovább folytatni. Reméljük, még többen leszünk, mert, ahogy hallottam másnak is megjött az étvágya, így érdekesebb és látványosabb lehet a bajnokság. Tavaly kinn voltunk a Barum Rally-n, ahol elég sokat lehetett fejlődni, nagyon jó gyorsaságik vannak. Idén is szeretnénk hasonló versenyeket, de majd meglátjuk, ebbe a külföldi történetbe mi fér bele. Készül az új autó is murva versenyekre, mivel a kicsi az aszfalt versenyekre lesz felkészítve.

150323 kozos n

Ezek szerint idénre elkészül a tavalyi autó?

Veréb Zoltán: - Igen, ha minden jól megy. :) Minden fejlesztésben megpróbálunk lépést tartani a többiekkel.

A tavalyi autót nem szeretnéd murvára megtartani?

Veréb Zoltán: - Az sajnos elfáradt. :) Már a tavalyi évet is kemény volt végig kihúzni vele. Tehát most úgy kell összeraknunk, hogy ütőképes legyen.

150323 fvar n

Beszéltetek már Zolival a folytatásról?

Papp Tamás: - 2015-öt 2014 mintájára próbáljuk kialakítani. Nem mi voltunk a leggyorsabbak tavaly, viszont a legüzembiztosabbak igen. Idén ezen szeretnénk változtatni és harcolni.

2014-ben kimaradt számodra a tereprali. Ennek mi az oka?

Papp Tamás: - Nincs különösebb oka. Gyabi új navigátorral ment. Végigkísértem a versenyzésüket, bajnokok is lettek.

Ha kaptál volna egy olyan lehetőséget, hogy mehetsz terepraliban, kihasználtad volna?

Papp Tamás: - Az a lehetőségtől függ. Rengeteget mentünk raliban, a terepralival együtt az már túl sok lett volna.

A szavaid alapján azért hiányzik.

Papp Tamás: - Igen, szerettem terepralizni, nagyon jó volt.

150323 baranya n

Látsz különbséget a két szakág között?

Papp Tamás: - Ennyi év kihagyás után nehéz lenne bármit mondani. De nyilván a tereprali teljesen más, maga a versenyek felépítése, a helyszínek, minden.

Köszönöm.

Papp Tamás: - Én is szeretném megköszönni a tavalyi évet a partnereimnek, családomnak és barátaimnak.

150323 csapat n

A csapat együttműködő partnerei: Miczo Kft., Ambrózia Cukrászda, Rolling Wash - A Gördülő Autómosó, Mirage étterem és kávézó, Vents Hungary Bodorvent, Somfai Munka és Tűzvédelem, Dekorfashion


Legfrissebb cikkek