Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A terep-rallye szakág frissen kinevezett vezetőjével, Varga Imrével beszélgettünk.

Az interjúban szól esett az esetleges naptár módosításról, a sprint versenyekről, a motoros kategóriáról, és sok egyéb érdekes témáról...

Először is gratulálok a szakágvezető kinevezésedhez! Az lenne a kérdésem, hogy miben változik a szakág, hogy Te lettél a szakágvezető?

- Köszönöm. Az, hogy a naptár változni fog-e, azt a szombaton tartandó szakági értekezlet után tudom majd megmondani. A jelenleg bejelentett és további más versenyekről is szó fog esni és, hogy ezekből mi fog megvalósulni, azt majd döntse el a tagság.
Szeretnénk egy szokásos év végi nagykállói versenyt és szeretnénk mellé három sprintversenyt is, annak ellenére, hogy a régi szakág kijelentette, hogy erre nincs semmi igény. Viszont a visszajelzések az ellenkezőjét mutatják.

150220 varga n 2

Mik azok a dolgok, amiken szeretnél változtatni, de valószínű, hogy nem tudsz?

- Visszaforgatni az idő kerekét 15 évvel korábbra, hogy olyan versenyek legyenek, mint akkor. :)
Megpróbálunk mindenféle marakodás és személyeskedés nélkül együtt dolgozni az előző szakág vezetéssel, a szakág érdekeit tartsuk szem előtt és úgy haladjunk egy irányba, mert csak úgy működhet ez a dolog. Kipróbálunk majd egy olyan kategóriát, ahol teljesen széria autókkal lehet majd menni és nagyon remélem, hogy az előzetes visszajelzések alapján lesz erre érdeklődő. Bízunk benne, hogy majd be lehet ezeket az embereket integrálni a rendes bajnokságba is.

Év elején lecserélődött az MNASZ tagság és azt mondták nem szeretnék, hogy idén elmaradjon bármilyen verseny, ehhez képest, ha jól tudom az első verseny lemondásra került...

- Igen, kaptunk a verseny rendezőjétől egy közleményt, melyben az időjárásra való tekintettel egy másik időpontra szeretné áthelyeztetni a versenyt. Nyilván, mivel ez egy CEZ verseny, így nem elegendő a magyar szövetség, hanem az osztrák szövetség és a CEZ hozzájárulása is szükséges. A tárgyalások folynak, nem tudom, hogy lesz-e erre lehetőség. Több futam időpontja ütközik rally és rallycross versenyek időpontjával, márpedig vannak rallysok és rallycrossosok, akik érdekeltek a mi szakágunkban is, és mivel nekik a más a fő irányvonaluk, ezért sajnos nem fognak a mi rendezvényeinken indulni. Ha lehetséges, akkor szeretnénk módosítani ezeket az időpontokat, mert ez sem versenyzőben, sem médiában, sem sportbíró számban nem mondható szerencsésnek.

150220 varga n 3

Te mindkét szakágban érdekelt vagy. Mi fog történni akkor, ha ezek a dátumok maradnak a helyükön?

- Ha összejön az új autó vásárlása, akkor terep-rallye-ban, de ez még képlékeny. Az eladótól függ. Ha viszont megmarad a Nissan, akkor dátum egyenlőség esetén a rallyban fogunk előfutni.

Mennyire fér össze a versenyzés és a szakág vezetés?

- Amikor korábban szakág vezető voltam generálódtak belőle problémák, de privát véleményem szerint nem összeférhetetlen. Olyan vezető kell, aki érintett a szakágban, akár rendezőként, akár versenyzőként. Nem gondolom, hogy egy teljesen kívülálló személy megfelelő elszántsággal és hozzáértéssel tudna a téma felé közeledni. Ahogy az elején említettem lesz három sprint és a nagykállói verseny, amihez sikerült külső támogatót találnunk szóval szerintem a 2015-ös bajnokság rendben lesz.

Hogy áll a 2015-ös alapkiírás?

- Az alapkiírással kapcsolatban vannak nézeteltéréseink. Mi elkészítettünk kétféle változatot is, hogy melyik kerül elfogadásra, azt szerintem nem nekem kellene eldönteni. A hétvégi szakági értekezleten remélhetőleg minél több versenyző és rendező jelen lesz és a Magyar Tereprally szabályaira vonatkozó kérdéseket nekik kell eldönteni. Nyilván a szabályban lefektetett dolgokat mindenkinek be kell tartani, ezért nem lenne szerencsés egy, vagy több személynek ebben a kérdésben döntést hozni. A többség akaratát kell megvalósítani.

150220 varga n 4

Előző évek tapasztalatai alapján eléggé vergődik a motoros - quados történet. Tesztek majd ezért, vagy ez rajtatok kívül álló?

- Saját véleményem szerint a 2014-es évben a szakágnak maximálisan minden lehetősége megadatott arra, hogy a motorosokat a szakágba tudják integrálni. Sajnos nem tudom annak az okát, hogy ez miért nem történt meg. Meg kell találni azokat az embereket, akik hajlandóak pénzt és energiát áldozni arra, hogy a terep-rallye-ban motorral és quaddal versenyezzenek (legalább 5-6 fő) és akkor volna értelme bajnokságot rendezni. Eljön egy versenyre egy-két fő, mi nagyon örülünk neki, de ez nem verseny. A csatákhoz legalább az előbb említett létszám kellene.

A naptárban van egy külföldi verseny, ami eléggé megosztja a terep-rallye körében mozgó embereket. Nekem például tetszene, mert végre egy új teljesen új helyszín lenne... Mi a véleményed erről?

- Nem zárkózom el az újdonságok előle, de sajnálatos úton-módon a szakágban a kommunikáció hiánya óriási problémát jelent és nagyvonalakban annyit tudunk a versenyről, hogy Horvátország és magyar bajnoki futam is lenne. Erről a dologról körülbelül ennyit tudok. Az értekezlet után valószínűleg többet tudok majd mondani.

Említetted korában, hogy változhat a naptár. Mikor várható a szakágtól a különböző események pontos dátumai?

- Az első rendezvény időpontján, ha lesz rá igény, akkor tudunk egy egynapos versenyt tartani, ami akár egy sprint kupasorozat első állomása is lehetne. A hétvégi értekezlet után küldjük a Sporttanácsnak a 2015-ös alapkiírást, nyilván lesznek nézeteltérések, de azt gondolom, hogy meg fogunk egyezni ebben a dologban. Bízom abban, hogy hétvégén eldöntjük még a három sprintversenynek és a nagykállói versenynek az időpontját, majd ha elfogadják a dokumentációkat és a financiális feltételek is teljesülnek, akkor a jövő hét végén már lesz végleges versenynaptár.

Köszönöm!

Legfrissebb cikkek