Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Megkerestük a magyar tereprallye bajnokság tavalyi hazai és külföldi versenyzőit, és az idei évükkel kapcsolatban egy - egy kérdést tettünk fel nekik.

Van akinek pár héten belül dől el a sorsa, de olyan is, aki nem kívánt nekünk nyilatkozni, plusz többen jelezték, hogy a szombati szakágvezető választás után döntenek sorsukról, ezért a "nagy" interjút fejezetekre bontjuk.

Első körben Tóth "Szuper" György, Korda Erik, Lónyai Pál, Sólyom Olivér és Horváth "Laller" Lajos válaszolt a - Mi a tervetek 2015-ben - kérdésünkre.

Tóth György: - A teljes magyar bajnokságban részt szeretnénk venni, függetlenül attól, hogy ki lesz a szakágvezető, és természetesen a bajnoki címünket szeretnénk megvédeni. A magyar versenyek mellett tervben van a lengyel és a marokkói világ kupa futam is, és ha minden jól megy, akkor akár az év végén az Africa Race-re is benevezünk.
- Az autó teljesen a felkészítés stádiumában van, a Reiger-től már megkaptuk a gátlókat, és napokon belül kapjuk vissza a Sadev-től a váltót. Az autó mondhatjuk teljesen nullásra fel lesz újítva. A Toyota mellé a csapathoz érkezett egy dél afrikai Nissan is, ami a magyar bajnokságban részt fog venni.

150203 korda n

Korda Erik: - Nagyon készülünk az idei szezonra, és az autó is kapott új fejlesztéseket.

150203 lonyai n

Lónyai Pál: - Építünk egy új autót, ami egy Porsche Macan T1 4x4 lesz, Ford V8-as motorral, Sadev hat sebességes váltóval és BOS gátlókkal. Minden más az teljesen egyedi lesz az autón. Reményeim szerint nyáron készül majd el, úgy hogy a HunGarian Baján élesben debütálni tudjunk vele. Ez egy óriási feladat számomra, de ez volt az egyetlen lehetséges út, hogy folytassam a versenyzést, mert nem akartam egy kész versenyautót venni. Az autót minél több versenyen tesztelnünk kell majd, és ha jól sikerül még az Africa Race-re is elvisszük majd. Ha úgy érezzük, hogy át kell építeni valamit, akkor a télen megtörténik és 2016-ban csinálunk vele egy éles szezont.
- A Nissant kicsit felújítjuk, remélhetőleg gyorsabb is lesz majd, és azt szeretnénk majd bérbe adni.

150203 solyom n

Sólyom Olivér: - A tavalyi szakág vezetés sajnálatos módon tönkretette a tereprallye szakágban még működő csapatokat, illetve elvette versenyzési kedvüket. Év végére még az is bizonytalanná vált, hogy 2015-ben lesz-e egyáltalán magyar tereprallye. Ezért a Sólyom Team több alternatív lehetőséget vázolt fel magának a 2015-ös versenyszezonra.
- Két autó van éppen becsövezés alatt. Vásároltunk egy Subaru Imprezát, szétszedtük, kilakatoltuk, kivágtuk a régi csövezést, és a napokban várjuk vissza az új csővel. Nemrég hozzánk került egy E46-os Coupe is, amelyből hamarosan szintén gépkönyves járgány lesz. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy megcéloztuk a rally szakágat.
- A másik vonal a külföldi terep-rally. Végignéztük a lehetséges versenyeket, amelyeken reális esélyünk van a részvételre, és így kialakult egy hat - hét versenyből álló terv. Természetesen e versenyek mindegyike világkupa futam. Szomorú és nehéz gondolatmenet ez. Egyrészt, mert elsősorban itthon szeretnénk versenyezni, másrészt, mert a világ kupa versenyek nagyságrendekkel, nagyobb költségekkel járnak, ez csak a szponzorainkon múlik.
- Nekünk természetesen az lenne a legjobb, ha végre hozzáértő, korrekt és ambiciózus vezetőség kerülne az MNASZ terep-rally szakágának élére. Reménykedünk, hogy meg lehet menteni ezt a sportágat. Amennyiben jelét látjuk annak, hogy egy ilyen vezetőség elkezd dolgozni, természetesen újra a magyar terep-rally lesz a fővonulat, hiszen az autósportok közül ez az igazi szerelmünk.

150203 laller n

Horváth Lajos "Laller": - Egyenlőre nagyon bizonytalan a 2015-ös szezon. Jó magyar szokás szerint nem tudni, hogy lesz e egyáltalán motoros kategória hirdetve a tereprallye-ba. Sajnos a motorosok a MAMS égisze alatt futnak és egy kötelező nyűg vagyunk, vagy voltunk az autósok körében. Ez nagy szomorúsággal tölt el, mert a környező országokban és a világ összes tereprally versenyén különleges színfoltot jelentenek a motorosok, de nem szeretném sajnáltatni magunkat, ha nincs ránk igény, akkor más országok versenyein kell helyt állnunk.
- Az én idei célom, ami nem titkolt szeretnék maximálisan felkészülni a 2016-os Dakar Rallyra. Ennek jegyében élem az életem és tudásomhoz képest szeretném kihozni magamból a maximumot. A csapatommal idénre négy verseny van betervezve, ami 90%-ban sivatagi körülmények között fog zajlani. Ezeket úgymond felhozó versenyeknek szánjuk, hogy kicsit bele tudjunk kóstolni a homokozásba, mert én még soha nem mentem ilyen körülmények között. Sajnos a hazai szurkolóimnak nagy csalódást kell ezzel okozni, mert egyelőre nincs betervezve magyar verseny, de a jelenlegi állapotok szerint nem is lehetnének ilyen terveink.
- Nagyon szeretném sikeresen abszolválni a Dakar Rally távját és ezzel bebizonyítva, hogy egy magamfajta egyszerű gyerek is el tud jutni a világ legnehezebb tereprally versenyére és maximális elszántsággal és kitartással meg is tudom csinálni. Nagyon bízom abban, hogy a magyar körülmények is változnak és mégis csak szükség lesz a motoros jelenlétre idén. Ha ez így alakulna, természetesen rajthoz állnánk minden magyar versenyen is.


Legfrissebb cikkek