Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Szántó Nikolettel beszélgettünk, aki a Drifted Pro Bajnokság idei aranyérmese lett.

- Először is engedd meg, hogy gratuláljak a bajnoki címhez!

Köszönjük!

- Négy futam, három dobogós hely. Mesélnél kicsit a 2014-es évadról?

A téli szünetben nagyon sok munkát végeztünk, míg összeállt a 2014-es évad terve. A magyar bajnokság mellett a KOE-ra is fókuszáltunk, így meg kellett találnunk az összhangot a bajnokságok között. Szerettünk volna mindenhol a lehető legjobban szerepelni és nem elaprózni az erőnket.
A drifted.hu bajnokságának időpontjai voltak számunkra megfelelőek és a mezőny is tartogatott kihívásokat, így itthon erre a szériára összpontosítottunk.
A magyar futamokon kevesebb gondunk adódott a kocsival, így jobban tudtam a versenyzésre koncentrálni, ami látszik az eredményeken is. Az autó jó volt, sikerült vele összeszoknom, és a csapatom is mindent megtett a sikerért.

141028 szantoniki n2


- A Végső Összecsapás nem kezdődött problémamentesen a számodra, végül a második helyen zártad a futamot, ezzel megszerezve a bajnoki címet. Ráadásul te lettél az első női versenyző, aki koedukált drift bajnokságban az élen tudott zárni.

Igen, a Végső Összecsapásra úgy érkeztünk, hogy még hárman voltunk esélyesek a bajnoki címre, így az évad legalaposabb felkészülése előzte meg részünkről a futamot. A kardántöréssel a technika ördöge adott nekünk egy kis feladatot. Köszönhetően Zahuczky Zsoltnak és csapatának sikerült megoldani a problémát, és a kevés edzés ellenére is sikerült jól kvalifikálni. A versenyen, egy ütközést követően, minden futam előtt be kellett tolni a kocsit. Sajnos a döntő csatában nem tudtam azt autózni, amit szerettem volna, de az ezüstnek is nagyon örültem, mivel így teljes lett az éremgyűjteményem (a dobogó minden fokára sikerült felállni az évadban) és megszereztük a bajnoki címet!
Nagyon örülök, hogy elértük ezt az eredményt, és bízom benne, hogy ez erőt ad még több nőnek, hogy váltsa valóra az álmait, mert megéri, még így is, hogy sokkal több akadályon kell átküzdenünk magunkat! Hosszabb és rögösebb az út, de talán így még értékesebb mikor elérjük.
Néha visszacsengenek a negatív kritikák és az előítéletek hangjai. Már a kezdeti nehézségektől, mikor más kellett, hogy bejelentse csövezésre az autóm, mert egy nőjét nem vállalták. A megkérdőjelezések, hogy mit keresek én a versenypályán. A pontozási „elcsúszások” az első néhány évben. Egy pontozóbíró mondata, mikor először nyertem versenyt, hogy: Ő szégyellte volna magát, ha akkor neki kellett volna pontoznia, mert nő ne nyerjen autóversenyt, és sorolhatnám. Nekünk nem bizonyítanunk, hanem bebizonyítanunk kell. De azt gondolom, sikerült! Rendkívül hálás vagyok azoknak, akik bíztak bennem, és mellettem állnak!

141028 szantonikolett n3
                                                                                                                                       forrás:Hatala Csenge

- Mi volt az első gondolatod, amikor megtudtad, hogy sikerült elhódítani a bajnoki trófeát?

Az, hogy: Megcsináltuk! A sok munka és küzdelem meghozta eredményét. Végignéztem a csapatomon, és mindenki örömkönnyekkel ujjongott. Nagyon büszke vagyok rájuk!

- A 2014-es év melyik pillanatára emlékszel vissza a legszívesebben és melyikre a legkevésbé?

Nagyon sok szép pillanata volt az évadnak. A magyar bajnokságban, mikor Tökölön megnyertük a Lóerők Éjszakáját, a KOE-ban, mikor Olaszországban megtudtam a kvalifikációs eredményt.
A legrosszabb pillanatok a KOE-hoz kötődnek, az olasz futamon a technika gátolt meg minket egy dobogós helyezés megszerzésében, míg Angliában szintén technikai okokból nem is tudtunk rajthoz állni a TOP32-ben.


- Hogyan ünnepeltétek meg a bajnoki címet?

Még igazán nem ünnepeltük meg, mert a csapattagjaink egyéb elfoglaltsága nem tette ezt lehetővé.
De a díjátadó után biztos, hogy megadjuk a módját. :)

- Véleményed szerint miben lesz más jövőre címvédőként nekivágni a szezonnak?

Részünkről csak annyiban, hogy még elszántabbak leszünk, és igyekszünk még jobban teljesíteni. Inkább az ellenfelek számára lesz nyomás az, hogy a bajnokkal kell csatázniuk.

141028 szantoniki n4

- A King of Europe-ban is szerepeltél, ahol a tizenkettedik helyen zártad az idei bajnokságot. Elégedett vagy a KOE-s eredményeddel?

Ha onnan nézzük az eredményt, hogy mennyi technikai gond hátráltatott minket a sikeres szereplésben, és hogy a 8 futamból csak 6-ot tudtunk teljesíteni, akkor igen.
De ha onnan nézzük, hogy mennyi energiánk volt a felkészülésben, és hogy amikor gond nélkül autózhattam, milyen kvalifikációs eredményeket értem el, akkor csalódott vagyok.

141028 szantoniki n5

- A jövő év első versenyéig milyen fejlesztéseket terveztek a BMW-n?

Nagyon sok elképzelésünk és tervünk van arra, hogy hogyan tudjuk még ütőképesebbé tenni az E46-ot, de hogy mi valósul meg ebből, az a bajnokság kezdetére derül ki.

- A közelmúltban a Kiss the wall-on is részt vettél, de ezúttal nem versenyzőként, hanem pontozóbíróként. Hogy érezted magad ebben a szerepben?

Nagyon jól éreztem magam, örültem a felkérésnek, megtisztelő volt. Egy hangulatos rendezvényen dolgozhattam együtt pontozóként Biggyvel és Hegedűs Tibivel, akikkel jól ment a közös munka.   

141028 szantoniki n6

- Milyen céllal vágsz neki a 2015-ös évadnak?

Több lehetőségen is dolgozunk, így most még nem tudok konkrétumot mondani, de nagyon bízom benne, hogy hamarosan minden formát ölt és beszámolhatok róla.


Köszönjük, és hasonló sikereket jövőre is!


Legfrissebb cikkek