Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Akkor most komoly osztásba kezdenék, mert elképedve olvasom a korábbi híreket, interjúkat, ami szeretett sportunkkal, azaz a drift szakággal kapcsolatos.

Nem teszem, mert a véleménynyilvánításnak kulturált formája is létezik, tárgyilagosan, tényekkel alátámasztva is lehet hiteles információt nyújtani az olvasók számára.

140307 drift n 1

A drift autósport egy remek szórakozás nézők és versenyzők számára, hiszen centralizált, látványban gazdag élményt jelent és nem mellékesen az egyes versenyek nézőszáma gyakorta megdönti a hazai focimérkőzésekre kilátogató rajongók átlagát. A sportág alapkőletétele 2005 novemberére tehető, szabályrendszerének kialakítását pedig már a Magyar Drift Szövetség végezte. A mézes évek egészen 2010-ig tartottak, öt éven keresztül egy hivatalos Országos Drift Bajnokság létezett csupán és ebben az időszakban több rekord és elismerés született. Gondoljunk csak a kecskeméti gokart pályán felállított nézőcsúcsra, a King of Europe széria magyar vonatkozására vagy akár az állami támogatásokra.

140307 drift n 2

2007 Kecskemét Drift OB – Papp Péter

Mind-mind szép emlékek, amit eltehetünk egy dobozba és unokáinknak büszkén mutogathatjuk majd. És, hogy miért? Mert soha nem lesz már olyan összhang, ami abban az időben létezett! Már akkor is próbálkoztak a nyereség érdekében egyéb amatőr versenyeket összerakni, néha furcsa és egyedi szabályrendszerrel, de ezek lényegében nem zavarták a szövetség akkori működését. És persze bőven akadtak trollok, nethuszárok, akik szerint ez-az nem működött, sokuknak külön szórakozást jelentett a fórumok kommentjei, a viták és a vérszag szele. A szövetség tisztségviselői viszont idővel megunták az állandó támadásokat, az elnökség és az alapítók teret engedtek azoknak, akik szerint a világ és a drift sokkal szebb lesz majd ha ők kerülnek porondra.

Nem tartott sokáig, az akkor fényesen csillogó drifter.hu-t és a szövetséget szó szerint élve eltemették. Az új irányítók az MNASZ-ben látták a megoldást, holott kifejezetten célként fogalmazódott meg korábban, hogy mivel a drift sportág önálló és a nemzetközi FIA sem foglalkozik vele, így az MNASZ szakági minősítése sem jöhet szóba. Ez mellett ismerve az MNASZ más szakágakban való ténykedését, a túlszabályozás egy olyan sportágban, mint a drift lehetetlen. Persze szépen hangzott, hogy a Magyar Drift Szövetség (MDSZ) csatlakozott az MNASZ-hez, lényegében annyi történt, hogy a Drifter.hu, mint független brand eladásra került, amit az MNASZ drag szakág vezetője kaparintott meg magának. Az MDSZ-t hagyták elsorvadni, a tartozásokat hátrahagyták, míg végül a bíróság meg is szüntette. Mindeközben a megerősödött Drifting.hu és a szövetségből kivált szakemberek a DriftGP név alá tömörültek, csatlakoztak a Magyar Gyorsulási Szövetséghez (MGYSZ) és önálló, továbbra is független bajnokságot indítottak. A versenyzők többsége megértette miért nem jó irány az MNASZ, hiszen soha nem is volt szándékában a korábbi MDSZ vezetőknek csatlakozni, melyet a pilóták egyhangúan támogattak is. Nem volt kérdés, hogy mely bajnokságban lesznek versenyzők és nézők, és mely rendezvények mellé állnak a korábbi támogatók és médiapartnerek.

140307 drift n 3
 
2011 Lóerők Éjszakája – Szántó Nikolett vs. György Szilveszter

Ezen időszak két évig tudott működőképes maradni, majd sajnos a rajongók 2013-ban újabb szakításnak lehettek szemtanúi. A Drifting.hu is úgy döntött nem közösködik senkivel és önálló bajnokságot indított, az MNASZ tovább vergődött a 7 fős drift bajnokságával és a nézők nélküli családi piknikekkel. Az MGYSZ hivatalos Drift bajnoksága pedig Drifted néven indult útjára. A tavalyi év épp ezért vízválasztó volt, hiszen eldőlt, hogy a három bajnokság közül melyiket tartják első számúnak. Ennek mércéje természetesen nem lehetett más, mint a versenyzői létszám és a nézőszám. A csatában bronzérmet az MNASZ szerzett, a kicsit szebben csillogó és lényegesen nívósabb Drifting.hu bajnokság a 2. míg a legnagyobb mezőnnyel rendelkező Drifted OB állhatott fel a virtuális dobogó első fokára. Az MNASZ látva saját döcögését, a korábbi drift munkabizottságát szakági minősítéssel léptette elő, ami jogilag teljesen értelmezhetetlen és elviekben lehetetlen. Persze közben kiderült, hogy az MNASZ működési háttere mögött is komoly problémák vannak, a rally szakágban pedig egyenesen katasztrófa.  A Rally-Túra – AMTOSZ csatlakozva az MGYSZ-hez közös indítványban kérte az ügyészség felülvizsgálatát, míg a Drifting.hu kicsit érthetetlen módon az MNASZ égisze alá sátorozott le. Ezt csupán azzal lehet magyarázni, hogy a Drifting bajnoksága, talán a gyengélkedőn lévő és infúzióval bombázott MNASZ drift szakágát szeretné megerősíteni jelenlétével. Persze az is lehet, hogy a csalódottság miatt borultak össze a felek, hiszen az MNASZ elveszítette Európa legnagyobb King of Europe sorozatának a bizalmát, míg a Drifting.hu-nak a Drift Allstars mutatott idén fityiszt, hiszen a Trackwood-ra már nem hozza el versenyzőit.

Jelenleg az MNASZ vezetősége utolsó közleménye alapján tárgyalásokat kezdeményez az MGYSZ, valamint az AMTOSZ vezetőivel, így talán tiszta víz is kerülhet abba a bizonyos pohárba. Persze ne legyenek illúzióink, vajmi kevés az esély arra, hogy Magyarországon újra egy drift bajnokság legyen csupán. Az viszont biztosan eldől, hogy melyik nevezhető hivatalos bajnokságnak, és ebben jelenleg a Drifted OB áll nyerésre.

Csak a Drifted csapata szerezte meg a lehetőséget egész Európában, hogy a King of Europe sorozatának 4 kategóriáját (Queen, Street, Touge, Pro) rendezhesse, mely bizalmat nem kis referenciák árán kaphattak meg. Továbbá a Drifted csapata az egyetlen, aki az utánpótlás neveléssel (Driftiskola és Street kategória), és edzési lehetőségek biztosításával motiválja a sportág fejlődését az állandó kimagasló médiafigyelem és sportolói támogatások mellett.

De ez csak a kezdet!

2014 évi Drifted.hu eseménynaptár
 
Drifted.hu


Legfrissebb cikkek