Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Mezey Tamást kérdeztük az olasz márka 2017-es WRC sorozatból való kimaradásáról.

A Pirelli Motorsport részlegének vezetője, Paul Hembery bejelentette, hogy a jövő évben nem lesznek részesei a Rally Világbajnokságnak. Mit tudhatunk erről?

A 2017-től érkező új fejlesztésű WRC autók a nagyobb teljesítmény, a látványosan változó aerodinamika és számtalan más, az autó működését alapjaiban érintő jelentős fejlesztésnek köszönhetően a gumiabroncsok terén is új fejlesztések szükségességét feltételezik.

Az új fejlesztések értelemszerűen az új autók technikai sajátosságaihoz és a WRC versenyek jellegzetességeihez kell, hogy igazodjanak. A gyári csapatok gumihasználatát pedig még évekig szerződés szabályozza, aminek értelmében a francia gyártó abroncsai a preferáltak.

Így a Pirelli esetében a teljes fókusz a regionális (ERC, ERT és a zónabajnokságok futamai) és nemzeti bajnokságokban használt abroncsok fejlesztésére fordulhat.

161123 pirelli n2

Mit látunk ebből mi, mint a Pirelli versenyabroncsok magyarországi forgalmazói?

Mi ezt pozitív hírként fogadtuk, hiszen így sokkal nagyobb figyelem terelődik az ERC-re és a nemzeti bajnokságokra, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elmúlt hetekben elénk tárt jövő évi fejlesztések. Tovább fejlesztik a 18 collos aszfalt abroncsainkat, de komoly fejlesztések várhatóak a kisebb méretekben is kezdve a 14 collos abroncsoktól a 17 collosakig. Más motorsport területen is komoly fejlesztések és meglepetések várhatóak, ilyen pl.: a hegyi versenyek (Hill Climb) abroncsai, a különböző pálya abroncsok, vagy a Trofeo (semi slick) abroncsok és …! :)

A WRC jövő évi fő gumiabroncs beszállítója nemrég bejelentette, hogy a fő irány a megújult WRC autókra szánt abroncsok fejlesztése lesz. A Pirelli esetén a fő irány az R5-ös, R2-es és egyéb, nemzeti bajnokságokban is használt autókra történő abroncsfejlesztés, mely azt gondolom a mi számunkra igazán nagyszerű hír!

Az elmúlt évek fejlesztései, és a Pirelli hosszabb távú elképzelései meghozták a várt sikereket, hiszen nagyon sok nemzeti bajnokságban, valamint tavaly és idén is az ERC-ben Pirelli-s versenyző ünnepelhetett bajnoki címet, de nagyon nagy a sikere az ERC Junior sorozatnak is, ami a Pirelli filozófiájába központi szerephez jut. Nagyon fontos az utánpótlás nevelés kérdése, mely irányban a Pirelli rendkívül elkötelezett volt az elmúlt években, és ezt a jövőben is folytatni szeretné!

Végezetül egy mondat a Pirelli motorsport részlegének vezetőjétől, ami úgy gondolom, mindent elmond a Pirelli motorsportokkal, a ralival kapcsolatos hosszú távú terveiről:

„Rallying is a form of motorsport that we are very passionate about and will continue to support enthusiastically.” („A motorsportokon belül a rally nagy szenvedélyünk, amelyet a továbbiakban is lelkesen támogatunk.”)- Paul Hembery

 


Legfrissebb cikkek