Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Február 28-án immár másodszor került megrendezésre a Pirelli versenyabroncs bemutató a Pirelli Hungary és az Autógumiplaza.hu szervezésében.

Az előzetes regisztrációk alapján sejthető volt, hogy sokan lesznek, mégis furcsa volt látni a száznál is több érdeklődőt, nem megszokott ez manapság ralis körökben. „Sikeres volt és ennek nagyon örülök.” - mondta Mezey Tamás az Autógumiplaza.hu tulajdonosa a Pirelli versenyabroncsok hazai forgalmazója. 

De nézzük, mi is történt pontosan…

Mezey Tamás köszöntője után Ivacs Bertalan, a Pirelli Hungary kereskedelmi igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, és tájékoztatta a jelenlévőket a Pirelli és a Motorsport, valamint az Autogumiplaza.hu kapcsolatáról.

„A Pirelli több mint száz éve gyárt motorsport abroncsokat, és napjainkban a Forma 1 mellett kiemelt projekt a rally abroncsok fejlesztése, ami hatással van nem csak a WRC és az ERC világára, de a nemzeti bajnokságokra is.” - mondta Ivacs Bertalan.

A versenyzők számára talán a legfontosabb téma a 2015-ben elérhető rally abroncsok bemutatása volt. Mezey Tamás tájékoztatójában szó volt a legújabb fejlesztésű FIA homológ rally abroncsokról, köztük természetesen az aszfaltra való RK, a murvás K, KM, XR és nem utolsó sorban a havas-jeges felületekre fejlesztetett speciális abroncsokról is. Nagyon komoly és folyamatos fejlesztések vannak ezen a téren. A Pirelli akár év közben is képes egy adott abroncson változtatni, fejleszteni. A különböző keverékű abroncsok használatáról is kaptunk néhány hasznos tanácsot, ajánlást, amit természetesen a saját tapasztalat tesz majd teljessé.  

150304 pirelli n 2

„A WRC mezőnyében Pirelli abroncsokat használ már Robert Kubica és Martin Prokop is, az ERC menők közül Kajetan Kajetanowicz, Alexey Lukyanuk és Robert Consani is a Pirelli abroncsoknak szavazott bizalmat. Köszönjük a magyar versenyzőknek, elsősorban Szabó Gergőnek és Klausz Kristófnak is, hogy mellettünk döntöttek és a nemzetközi sorozatokban képviselték – és reméljük a jövőben is – képviselik a Pirelli márkát.” - mondta Mezey Tamás.

Az RX, az RE és az N jelű versenyabroncsok a nemzeti bajnokságok abroncsai, melyeket itthon is előszeretettel használnak a versenyzők. Természetesen a már előbb említett FIA homológ RK jelű abroncsokat is lehet a nemzeti bajnokságokban, így itthon is használni, a versenyző döntésén múlik, hogy melyiket választja az időjárás, a gyorsasági szakaszok jellemzői és egyéb tényezők figyelembevételével. Jelentős fejlesztések történtek ebben a kategóriában is. Talán a legjelentősebb fejlesztés a tavalyi év sikergumija az RX5 jelű kemény keverék esetében történt. A tavalyi RX5, C jelű evolucióját megtartva, megérkezett az RX5 D is. Grátz Ferenc - aki sok éves szakmai tapasztalatát, tudását mostantól az Autógumiplaza csapatában hasznosítja - röviden ismertette a két abroncs közötti különbségeket. Elmondta azt is, hogy a legújabb fejlesztések elsősorban a 18 colos kategóriát érintik, de találkozhatunk a 17 colos abroncsok esetén is újításokkal. A fejlesztések folyamatosak és a kisebb méreteknél is elérhetőek lesznek. A kisebb méretek esetén folyamatos átállás várható az év folyamán a homológ RK jelű abroncsokra, de ez nem jelent visszaesést ezeken a területeken.

Az RX5C gumiabroncs kapcsán egy egyedi ajánlattal állt elő a forgalmazó a Pirelli Hungary támogatásával.

A Pirelli RX5C abroncs 5+1-es akcióban kerül értékesítésre az év folyamán, mely akció egészen a visszavonásig érvényes.

Ehhez kapcsolódóan kérdeztük Mezey Tamást, hogy mi is a koncepció a két abroncs értékesítésénél, illetve mit kell tudnunk róluk?

„Az RX5C abroncs nem kerül kivezetésre, megmarad az RX5D mellett párhuzamosan, és folyamatosan érkeznek friss gyártásúként, csupán (amit egyébként már tavaly is szerettünk volna elérni a gyártónál, de nem sikerült) kiharcoltunk egy olyan akciós lehetőséget, aminek köszönhetően még több versenyző kipróbálhatja ennek az abroncsnak a tudását. Az RX5D abroncs több paraméterében is többet tud, az RX5C-nél, éppen ezért annak az ára is eltér a C-hez képest. Úgy gondolom, hogy aki még nem próbálta, annak egy rendkívül jó lehetőség ez az akció arra, hogy kipróbálja a Pirelli RX5C-t, és aki már ismeri annak tudását, az is eldöntheti, hogy még ettől is többre vágyik, vagy megmarad az RX5C konkurenciákhoz képest kiemelkedő tulajdonságainál, amihez egy nagyon kedvező ár társul jelen esetben.”

150304 pirelli n 3

A Pirelli igen széleskörű versenyabroncs választékában jelentős tényező az úgynevezett Classic abroncsok kínálata, melyek a Historic versenyzők számára jelentenek minőségi alternatívát aszfalt és murva pályákon egyaránt.

A Pirelli egyéb motorsport abroncsai is terítéken voltak. A hegyi versenyekre szánt abroncsok, a különböző pálya abroncsok, illetve a Pirelli „E” jelű versenyabroncsai a Pirelli P Zero Trofeo, és Trofeo R. A Pirelli „E” jelölésű, közúton is használható, de speciálisan verseny körülményekre fejlesztett sport abroncsa, mely a különböző márka kupák esetén, illetve egyéb versenyeken nyújt kimagasló teljesítményt. Ezek az abroncsok 15”-tól egészen 20”-ig elérhetőek.

A bemutató első felét egy rövid kávészünet követte. Már itt látszott, hogy nagy sikere van a bemutatónak, hiszen az előadók a vendégek kereszttüzébe kerültek, akik szinte minden felvetődő személyes kérdésre válaszoltak a versenyzőknek.

A folytatás sem volt mindennapi. A hazai ralisportban jelenleg egyedülálló pénzdíjas Autogumiplaza-Pirelli Kupa 2014-es díjkiosztója következett. Hat versenyzőpáros került díjazásra két kategóriában, összesen 2.000.000 Ft értékben, melyet a 2015-ös versenyabroncs vásárlásuknál használhatnak fel a versenyzők.  

„Gratulálunk a díjazottaknak és köszönjük a részvételt minden versenyzőnek, aki a Pirelli versenyabroncsait választotta a tavalyi versenyeken. Reméljük a következőkben elhangzó 2015-ös kupa szabályai, feltételei és elsősorban díjazása másokat is meggyőz arról, hogy érdemes csatlakozni egyre bővülő csapatunkhoz.” - zárta le a díjkiosztót Mezey Tamás.

A 2015-ös Autógumiplaza-Pirelli kupáról a következők hangzottak el:
„A tavalyihoz hasonlóan két csoportot alakítottunk ki, de most már nem csa k az ORB-s versenyzők, hanem a Rally 2 versenyzői is indulhatnak a kupában, küzdhetnek a pontokért.”

Két csoport: ORB és Rally 2.

A csoportokon belül minden résztvevő a saját géposztályában szerzett pontokat kapja, így elkerülve az esetleges erőfölényt. 10 verseny került be a Kupa értékelésébe 3 minuszolási lehetőséggel.

Mindkét csoportban az első öt helyezett részesül díjazásban, a tavalyihoz hasonlóan vásárlási utalvány formájában.

Összdíjazás: 3.500.000Ft értékben!

Emellett a Pirelli Kupában induló versenyzők számos kiemelt támogatást kapnak. Kedvezményes beszerzési árak, technikai támogatás, szervizparkokban ingyenes szerelési lehetőség, ingyenes teszt lehetőségek, a teszteken egyedi árak az abroncsokra stb.

A teljes Pirelli versenyabroncs árlista, a 2015-ös Autógumiplaza-Pirelli Kupa kiírása és a kupán történő részvételhez szükséges regisztrációs adatlap a www.autogumiplaza.hu/pirelli-rally-abroncs oldalról tölthető le!

A bemutató zárásaként az Autogumiplaza Rally Party került napirendre, ahová Tamás és a szervező Dudás Endre (duen.hu) invitálta a jelenlévőket.

Mindezek után egy ebéd mellett lehetett megbeszélni és értékelni a tapasztalatokat.

Zárszóként Mezey Tamás a következőket mondta: „Azt gondolom 103 fő részvétele ezen a tájékoztatón nagyon nagy dolog! Elismerésként könyvelhetjük el, hogy a regisztrált 114 főből 103-an el is jöttek a rendezvényre. Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy megtisztelt bennünket jelenlétével.”


Legfrissebb cikkek