Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sportágaik legendás alakjairól emlékezik meg a hazai autó és motorsport 2018 július 13. és 15. között a hétvégén, Parádsasváron.

A HE-DO kupáért zajló 35. Mátrai Hegyiverseny közel tíz év szünet után tavalyelőtt került ismét megrendezésre, a teljesen felújított, a megfelelő biztonsági elemekkel is ellátott szokásos helyszínen, a 24-es főút Parádsasvár és Galyatető közötti szakaszán! Az útszakasz a hazai technikai sportok egyik legtradicionálisabb rendezvényének is helyszíne egyben. Az idei versenyt a szervezők az örökös magyar bajnok rallyeversenyző Ferjáncz Attila emlékének szentelik majd. A rendezvény betétprogramja a gyorsasági motorversenyző Drapál János emlékének adózik.

A hetvenes évek közepétől rendeztek itt, több mint három évtizeden keresztül hegyiversenyeket egészen 2008-ig, amikor az útfelület és a korlátok állapota már annyira leromlott, hogy már nem lehetett biztonságos körülmények között lebonyolítani a rendezvényt. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Gyorsasági Szakága és a Gáspár Racing már évek óta dolgozott rajta, hogy ez a rendezvény és ez a különlegesen érdekes autósport versenyág visszakerüljön a hazai autósport palettájára.

A hétvégén egy olyan legendás versenyen és legendás versenypályán bőgnek fel ismét a motorok, melyen több generáció szocializálódott az autósport szeretetére! A Gáspár Racing az idei verseny megrendezésével szeretné folytatni, azt a már több éves munkafolyamatot, hogy a rendezvényt olyan szakmai színvonalra emelje, mely eredményeként az hamarosan bekerülhessen a nemzetközi autósport szövetség az FIA Hegyi Európa Bajnokság versenysorozatába. Ehhez kapcsolódik, hogy a verseny idén is nemzetközi lesz, hiszen ismét beletartozik az FIA CEZ a Közép Európai Zóna Trófea értékelésébe is.

A lebonyolítás most is a korábbi évekhez hasonlóan zajlik. A mezőny két edző és két mért felfutást teljesít mindkét versenynapon, szombaton és vasárnap. A versenygépeket már pénteken megcsodálhatják a nézők a depóban és a gépátvételen, ahol mindig közvetlenül találkozhatnak a versenyzőkkel is.

A megújult versenyre eddig több mint ötven előzetes nevezés érkezett, de még várhatóan az utolsó pillanatokban is bővül majd a mezőny a pénteki adminisztratív és technikai átvételekig.

Különösen izgalmas futamokat várhatunk, pláne ha száraz körülmények között zajlanak majd a felfutások! Hiszen a két éve megújult pályafelületnek köszönhetően tavaly ifj. Béres József minden eddigi rekordot megdöntött egy Tatuus PY012-esel, 2perc 25,216 másodperces idővel a közel öt és fél kilométeren!

A karosszériás autók mezőnyében nem szabad megfeledkeznünk például a hazai Porsche Pápáról Bódis Kálmánról sem, aki a tavalyi versenyen a vasárnapi futamon volt a leggyorsabb egy 997-es GT3-assal, a mezőny korelnökeként! A korelnök most hétvégén a rally szakágból kaphat komoly márkatárs ellenfelet, Rafael Tamás személyében, aki szintén egy GT3-as Porsche-t hajt majd itt a parádsasvári pályán, első alkalommal. A sporttársak és a szurkolók nagyon nagy örömére egy régi BMW imádó versenyző is újra a pályára lép a hétvégén és ráadásul rögtön hozza magával a következő generációt is! Kavecz István a jól ismert V8-as hegyi szörnnyel áll a rajthoz, és fia Kavecz Dominik is természetesen egy BMW-t hajt majd először itt a hegyen, édesapja nyomdokain. Valamint idén is itt lesz a lengyel Duda Gregorz, a hegyiversenyre kihegyezett Hyundai i20 WRC-vel.

A szakág legendás formula autós versenyzője Szász László is visszatér, aki a hagyományokhoz stílusosan egy F3000-es versenygéppel vág neki a jól ismert pályának. Lehetnek ugyan meglepetések, de ha a versenygép Szász alatt jól muzsikál, akkor valószínű borítékolhatjuk neki az új abszolút pályacsúcsot!

De rajtuk kívül jönnek többen a rallye szakágból, lesz sok fiatal versenyző, aki életében először áll majd rajthoz hegyiversenyen és először ezen a pályán. Visszatér idén is a hegyre a Hankook Racer Cup, hét fős kis különítménye, a jó öreg kupás Suzuki Swift-ekkel!

A LADA márka rajongóinak is ismét igazi orgia lehet a hétvége, hiszen sokan neveztek az örökifjú imádott orosz márkával, akik a LADA King Of The Hill Parádsasvár 2018 külön értékelésben is megmérkőznek majd a legendás pályán.

A motorsport legendás hazai versenyzőjének, Drapál Jánosnak emléket állító motorkerékpáros hegyi felfutó verseny a Mátrai Hegyiverseny négy évtizeddel ezelőtti kezdeti korszakát idézi majd, amikor még a kétkerekű versenygépek is bajnoki futam részeként vághattak neki a hegyi pályának. A motoros program az autós versenyfutamok után délután kerül majd megrendezésre mindkét versenynapon.

A hétvégén mindkét versenynapon reggel 8:00h órakor indul a program az időmérőedzésekkel majd 10:40h- től követik egymást a versenyfutamok.

A belépőjegyeket szombaton és vasárnap a Parádsasvár és a Galyatető felőli útlezárásoknál lehet majd megvásárolni 500.- Forint / nap áron, de a 14 év alatti gyerekek számára a belépés ingyenes.

A 35. Mátrai Hegyiverseny eredményeit a
http://www.gyorsasagi.com/category/hegyibajnoksag-hu/
https://www.chronomoto.hu/hu/autosport/gyorsasagi-auto
weboldalon élőben is figyelemmel kísérhetik majd.

Minden autósport rajongót nagy szeretettel várunk a hétvégén a legszebb magyar versenypályán!

Legfrissebb cikkek